Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen bakom ”Kastanjemannen”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Huvudpersonen i ”Kastanjemannen” – kriminalaren Naia Thulin.
Foto: Netflix
Polisen Mark Hess i ”Kastanjemannen”.
Foto: Netflix

Ingen som har sett den danska Netflix-serien ”Kastanjemannen” kan ha missat seriens återkommande barnsång.

Nu berättar manusförfattaren Søren Sveistrup, som skrev boken bakom serien, om hur handlingen – och den kusliga barnvisan – uppkom.

– Jag fick faktiskt rysningar, säger han till Danmarks radio.

Vi vill varna för vissa spoilers i artikeln.

Den danske krimserien ”Kastanjemannen” är just nu den tredje mest sedda serien på Netflix i Sverige.

Serien är baserad på en bok av manusförfattaren Søren Sveistrup, 53. Han ligger bakom framgångsrika danska serier som ”Nikolaj och Julie” och ”Brottet”, som senare resulterade i den amerikanska remaken ”The killing”. 2018 bokdebuterade 53-åringen med ”Kastanjemannen” som nominerades till årets bästa ljudbok – och nu också gör succé som serie på Netflix.

”Kastanjemannen” på Netflix.
Foto: Skärmdump Netflix

Serien – med skådespelarna Danica Curcic, Mikkel Boe Følsgaard samt svenske David Dencik, bland annat – utspelas i en till synes lugn förort till Köpenhamn.

En oktobermorgon hittas en ung kvinna mördad på en lekplats. Hennes ena hand saknas – och intill henne finner man en liten gestalt, en ”gubbe”, gjord av kastanjer med armar och ben av tändstickor.

Flera olika kastanjegubbar syns i ”Kastanjemannen”
Foto: Netflix

Fallet landar på kriminalaren Naia Thulins bord och hon får hjälp av den tillkomne kollegan Mark Hess som inledningsvis gör sig impopulär på polisstationen.

Och nya dödsfall inträffar, så klart.

Något som återkommer i de sex avsnitten är den kusliga musiken – och framför allt sången om kastanjemannen som framförs av barn:

Kastanjemanden, kom indenfor

Kastanjemanden, kom indenfor

Har du nogen kastanje

Med til mig i dag

Tak skal du ha'”.

Sången i serien är specialskriven för serien men baseras på den danska barnvisan ”Æblemand”, om en äppelman, vars textrad lyder:

Æblemand, kom indenfor

Æblemand, kom indenfor

Har du nogen æbler

Med til mig i dag

Tak skal du ha'”.

https://www.youtube.com/watch?v=BdsUsoy3MWc

Hörde sången på sonens förskola

Enligt författaren Søren Sveistrup baseras delar av handlingen – och den specialkomponerade sången – på verkliga upplevelser. Dock inte rena kriminalfall, utan ett besök på yngste sonens förskola.

– En dag hämtade jag honom på förskolan, han satt med de andra barnen runt ett bord och njöt av att göra kastanjemän. Och det ser faktiskt ganska makabert ut när barn sitter där med en syl i handen och stirrar på sina kastanjer, berättar Søren Sveistrup för Danmarks radio.

Inte nog med det.

Barnen sjöng dessutom på vad som kom att bli den kusliga sången i serien. Men i stället för ”Æblemand” sjöng barnen ”Kastanjemanden”. Søren Sveistrup säger att han frös till för en stund.

– Hela sången blev lite twilight zone-aktig och gav mig, som vuxen, några obehagliga associationer. Jag fick faktiskt rysningar, säger han till Danmarks radio.

Mark Hess och Naia Thulin, de två kriminalare som kopplas in på de olika mystiska dödsfallen.
Foto: Netflix

Där och då såddes fröet till Søren Sveistrups bok ”Kastanjemannen” – eller åtminstone handlingens symbolik.

– Kastanjemannen är i sig en ikonisk symbol. Det är också en del av av den naturen som vi kanske har kommit lite för långt ifrån och kanske till och med är rädda för, säger Søren Sveistrup till Danmarks radio, och fortsätter:

– För det är härligt att gå en promenad i skogen, men är det också härligt att stå i skogen vid tretiden på natten? Det gör åtminstone inte jag.

Kriminalfallen bakom ”Kastanjemannen”

För den rent kriminaldramatiska handlingen hämtade Søren Sveistrup inspiration från verkligheten. Närmare bestämt flera fall där barn försummades i Danmark under 2000-talet. Fall från Nordjylland och andra områden i Danmark som har legat kvar i Søren Sveistrups medvetande sedan dess.

– Jag blev extremt förargad när jag läste om fallen. Det var misslyckande efter misslyckande i dessa berättelser, säger Søren Sveistrup till Danmarks radio.

– För vad händer i sådana miljöer? Och vad för effekt har det på en människa att behöva gå igenom dessa misslyckanden? säger Søren Sveistrup till Danmarks radio och tillägger att det är av stor vikt att vi som människor har en bra och trygg barndom, att det formar oss som vuxna.

Risken för psykisk ohälsa i vuxen ålder är stor, menar Søren Sveistrup.

– Vi formas av vår barndom och ungdom, och om du kommer ur den resan ”amputerad” är det klart att du redan ligger efter på flera punkter, säger manusförfattaren till Danmarks radio.

Just barnens öde är ett genomgående tema i ”Kastanjemannen”.

– Om du ser eller läser ”Kastanjemannen” kommer det stå klart att barns välbefinnande är mycket viktigt för mig. Jag blir aldrig trött på att ta itu med det ämnet, och jag tycker också att det är viktigt för vårt samhälle att prata om det, säger Søren Sveistrup till Danmarks radio.

MER NÖJE: Frågan som gör Skavlan obekväm

Brister ut i skratt: ”Vill inte att folk ska få det på näthinnan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.