Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom Freddie Wadling

Freddie med hustrun Bella.
Foto: CARLEN JOHAN

GÖTEBORG. 54 år gammal är Freddie Wadling en av svensk musiks mest hyllade sångare.
Samtidigt är han omgiven av en intensiv mytifiering. Något som han inte minst själv är en bidragande orsak till.
Journalisten Robert Lagerström har skrivit den första biografin om artisten, människan och myten Freddie Wadling.
GT kan idag presentera ett utdrag ur "Freak - boken om Freddie Wadling". En biografi som avslöjar sanningen om sångarens liv - från mobboffer, drogmissbrukare till Cornelisstipendiat.

Freddie, 2005. Den mytomspunne musikern utsågs till årets Cornelisstipendiat.
Foto: JONSSON PETRA

"Sammanlagt träffade Freddie sin pappa bara en handfull gånger. Under ett av besöken övertalade Astrid sin före detta man att Freddie skulle få heta Wadling i efternamn i stället för Olsson. Det var ju tillsammans med henne han växte upp.  --- --- ---


LÄS MER: Freddie Wadling stirrar döden i vitögat

Efter att ha varit

en högst frånvarande pappa kom han att helt försvinna ur Freddies liv. Slutade helt enkelt att hälsa på och träffade inte sin son under sina sista 20 levnadsår. Arvid avled 1991 och det dröjde innan Freddie fick reda på det. - Farsans intressen? Sprit. Bara sprit. Han var inte mycket till far. Men det är ju samma med mig, sprit och droger är några av de få saker som känns intressanta, konstaterar Freddie.

Vi sitter i bilen


Freddie, 1980. Boken
Foto: CORLEY KERRI

och lämnar långsamt Krokusvägen. Färden går vidare till Torpaskolan dit Freddie som liten skolpojke promenerade på bara några minuter. Han ser nervös ut och stapplar motvilligt ut från den behagligt uppvärmda kupén. Han verkar nästan ha ångrat sig. Vill inte ställa sig på den förhatliga skolgården och på nytt uppleva det förgångna. - Vilken tur att ni är med. Annars hade jag inte fixat det här, säger han med skräck i ögonen.  Han krymper omedvetet ihop och Bella och jag får ta honom under varsin arm. Långsamt och försiktigt går vi förbi den gamla vaktmästarstugan som fortfarande står kvar efter alla år precis som en ståtlig röd träkåk där Freddie hade gymnastik och syslöjd. Området har förändrats mycket sedan han började här som sjuåring 1958 även om skolan används än i dag. Det finns flera nya vägar, stora hus och till och med en spårvagnslinje. Mitt på skolgården ståtar en alldeles nybyggd sporthall med föreningslokaler och kafé. Freddie stelnar till och pekar mot en dörr. Den finns på kortsidan av en stor ljusgul tegelbyggnad där de äldre eleverna hade lektioner i två våningsplan. - Där låg toaletterna. Det var där som killarna tryckte ned mitt huvud i toaletten och spolade. Det kallades för flush och hände flera gånger. Det var fullständigt vidrigt.


LÄS MER: Freddie Wadling med Håkan Hellström på Ullevi

Han står kvar

under tystnad och vi låter honom ta sin tid. Det är kallt och rått i luften. Solen skiner med sina sista orkeslösa strålar över den asfalterade skolgården som ligger öde efter att alla elever har gått hem för dagen. Efter en stund står vi framför en låg enplanslänga där Freddie gick i småskolan och de lägre årskurserna var uppdelade i åtta avdelningar med olika djurnamn. De gamla skyltarna hänger fortfarande kvar. - Jag gick på Flodhästen. Men det var inte bara symboliskt som den var omgiven av Tigern, Lejonet och Krokodilen. Jag var ett villebråd. För fröken och de andra barnen i klassen och för hela skolan. Jag mobbades och fick stryk."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.