Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom Chris O'Neills bolag – skulden

Kungen och drottningen har nu så mycket som sju barnbarn.
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine på Öland förra sommaren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Chris O Neill och prinsessan Madeleine med barnen – prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.
Foto: ANNA-LENA AHLSTRÖM / KUNGAHUSET
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill gifte sig 2013. Det var inte ett svårt beslut att välja bort prinstiteln, har han berättat.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lever ett privilegierat liv i ett av Floridas mest burgna områden, där de nyligen köpte en villa för 30 miljoner kronor. 

Chris O'Neill valde bort prinstiteln för att kunna fortsätta sin finanskarriär, och efter bröllopet startade han egna bolaget Wilton Payments.

Men de senaste redovisningarna visar att bolaget går med förlust och inte har varit någon inkomstkälla för Chris O'Neill.

Prinsessan Madeleines, 38, make Chris O'Neill, 46, överraskade många svenskar när han valde en fortsatt finanskarriär framför en prinstitel.

I sin biografi på kungahusets hemsida radas Chris O'Neills cv upp. En MBA-examen från toppskolan Columbia Business School beskrivs som startskottet på en framgångsrik yrkesbana som finansanalytiker. 

Men vad Chris O'Neill har gjort sedan han 2013 lämnade sitt jobb som analyschef på hedgefondbolaget Noster Capital nämns inte alls av kungahuset.

Lyfter fram sitt nya företag

Själv har Chris O'Neill i intervjuer berättat att han bytt spår och slutat arbeta med privatkunder, för att i stället hålla på med elektroniska betalningslösningar för större företag.

2013 startade prinsessmaken sitt bolag Wilton Payments Ltd, som har just denna affärsidé. 

Företaget är registrerat med både Chris O’Neill och svågern John d’Abo som aktieägare. Chris O’Neill äger bara 42,5 procent, men är den som styr bolaget och företräder bolagets amerikanska verksamhet.

– Vi har byggt ett företag från grunden, där fokus ligger på att tillhandahålla en tjänst som ger våra amerikanska samarbetspartners affärsmöjligheter på andra sidan Atlanten: Det handlar om stora amerikanska banker, som vi bistår med att hitta kunder, vilka alla är företag inom olika branscher: Det kan vara modeföretag, hotellkedjor och bensinmackskonglomerat. Vi hjälper dem att strömlinjeforma sina betalningsmodeller, berättade han i en intervju med tidningen King Magazine 2018.

Chris O'Neills bolag skuldsatt

Expressen har tidigare rapporterat hur verksamheten gått med förlust under flera år.

I den senaste inlagan som Chris O’Neills bolag lämnat in till brittiska motsvarigheten till Bolagsverket framgår det att Wilton Payments inte behöver upprätta någon fullständig årsredovisning, på grund av att det är ett så pass litet bolag.

De siffror som ändå finns visar hur bolagets tillgångar har minskat kraftigt från 2018 till 2019 – men även bolagets skulder har minskat, med motsvarande 1,5 miljoner kronor till drygt 3,3 miljoner kronor. 

En större förlust kan bero på att man gjort investeringar som förhoppningsvis ska bära frukt längre fram. Men en sak är säker – Wilton Payments har, att döma av de senaste redovisningarna, inte varit någon inkomstkälla för Chris O'Neill.

– Jag arbetar på det. Det tar längre tid än du tror att utveckla sådana betalningslösningar med stora företag. Du kan komma med en bra idé och ändå tre år senare sitta kvar i samma process, sa Chris O'Neill till Expressen för några år sedan.

Enligt kungahuset har Chris O'Neill också på egen hand investerat i flera startup-bolag. Men vilka bolag det handlar om, eller inom vilka sektorer de befinner sig, uppges inte.

Lämnade Europa – för lyxliv i Florida

Sommaren 2018 packade prinsessan Madeleine och Chris O'Neill väskorna och lämnade England för soliga Florida i USA.

Många tog för givet att de skulle flytta in i Chris O'Neills 309 kvadratmeter stora villa i West Palm Beach – men i stället kunde Expressen berätta att husets såldes för drygt 32,5 miljoner kronor. Därmed gjorde Chris O'Neill en vinst på 14,9 miljoner kronor.

I 16 månader valde familjen att hyra en exklusiv villa i Pinecrest, ett lummigt villaområde utanför Miami med en av de dyraste postadresserna i hela landet. Den utannonserade hyran för det 700 kvadratmeter stora huset låg på nästan 180 000 kronor i månaden.

Nya 30 miljoners-villan

Nu pekar mycket på att Madeleine och Chris har för avsikt att stanna i USA permanent med barnen, prinsessan Leonore, 6, prins Nicolas, 5, och prinsessan Adrienne, 2.

– Familjen bor där och har etablerat sig, barnen går i skolor och förskolor. De har inga tankar på någon förändring, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Nyligen tog familjen ännu ett steg mot att rota sig, då de köpte och flyttade in i en egen villa i Pinecrest.

Dokument som Expressen har tagit del av avslöjar att det nya huset huset köptes i december 2019, för närmare 30 miljoner kronor. Villan har två våningar, en boyta på omkring 600 kvadratmeter och totalt 15 rum. Det finns en stor trädgård, inklusive ett poolområde med terrass på baksidan.

Här kan prinsessan Madeleine och hennes familj njuta av den värmande Floridasolen.

Officiellt står ett särskilt företag, ett så kallat LLC-företag (limited liability company). bakom affären. Det bildades en månad före husköpet.

Detta är ett skickligt sätt att köpa fastigheter, och vanligt om man vill vara anonym och dölja den verkliga ägaren. När LLC används skriver mäklaren på ett sekretessavtal, och den advokat som är kopplad till bolaget har inga skyldigheter att uppge vem som ligger bakom. 

Madeleine berättar – uppmaningen till andra föräldrar

Madeleine berättar – Uppmaningen till andra föräldrar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.