Sanningen bakom bråken i SVT:s ”Trädgårdstider”

SVT:s ”Trädgårdstider” med programledaren Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor.
Foto: SVT
Pernilla Månsson Colt.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Något som får ”Trädgårdstider” att skilja sig från andra program i samma genre är att programledarna skämtar, skrattar högt och gnabbas rejält med varandra.

Nu förklarar Pernilla Månsson Colt varför SVT väljer att inte klippa bort bråken – som delar tv-tittarna i två läger.

– En del älskar det och andra förstår inte vad vi håller på med, säger hon.

SVT:s ”Trädgårdstider” är inne på sin elfte säsong – men aldrig har intresset för odling och trädgård varit lika stort som den här våren. Programmet lockar nu omkring 1,2 miljoner tittare varje vecka.

I ”Trädgårdstider” medverkar programledaren Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Tareq Taylor. Något som utmärker programmet är kemin mellan de medverkande, stämningen är hjärtlig – men det kan också munhuggas ordentligt.

Pernilla Månsson Colt om bråken i ”Trädgårdstider”

Kivandet delar tv-tittarna i två läger – en del tycker det är underhållande, medan andra inte är lika förtjusta, berättar Pernilla Månsson Colt.

– Det gnabbas mycket i rutan. En del älskar det och andra förstår inte vad vi håller på med. Från början var det en metod för att visa att det finns alltid olika sidor och sätt att göra saker på. Vad vi inte ville göra var ett pekpinneprogram: ”Så här ska man göra”. Då blev det smågrälande om vilken metod som var bäst, och sen har det där fortsatt, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att tittarna har åsikter – men vi älskar det och det är med glimten i ögat. John får vara på mig hur mycket han vill. 

Kollegernas privata relationer

Pernilla Månsson Colt berättar att dynamiken i tv-rutan bygger på att hon och kollegerna känner varandra utan och innan.

– Vi är som syskon, vi känner varandra så jäkla väl och det är väldigt tryggt, säger hon.

Programledaren avslöjar att kvartetten inte arbetar med manus – allt som sägs är improviserat.

– Vi har inga manus. Vi vet vilka projekt vi ska göra och hur de olika delarna ska fogas ihop, men hur vi ska prata om det vet vi aldrig. De har alltid varit metoden, då måste jag känna de andra väl och veta att jag kan vara plump, rolig, spela korkad, säger hon.

”Trädgårdstider” visas i SVT på tisdagar kl 20.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.