Sanningarna – och lögnerna i "The Crown"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ROBERT VIGLASKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVERETT COLLECTION / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

LONDON. Serien “The Crown” har blivit en av Netflix stora succéer.

Den har hyllats av kritikerna inte bara för att vara välproducerad – utan för den verklighetstrogna skildringen. 

Men hur nära sanningen är dramatiseringen av drottning Elizabeths och prins Philips liv egentligen?

Prins Philips påstådda otrohet (Säsong 2)

I "The Crown":

Under andra säsongen av “The Crown” behandlas den turbulenta tiden i drottning Elizabeths och prins Philips äktenskap. Det antyds att prins Philip hade affärer utanför äktenskapet och vid ett tillfälle hittar drottningen ett fotografi av balettdansösen Galina Ulanova. Efter händelsen ser hon till att gå på en av dansösens utsålda föreställningar i London. 

Sanningen:

Prins Philip var länge föremål för otrohetsrykten och detaljerna kring hans affärer i serien baseras på rykten om att han hade en relation med skådespelerskan Pat Kirkwood. Författare, kommentatorer och journalister har länge nåtts av spekulationerna men det brittiska hovet har konsekvent förnekat sanningshalten i dessa. Även prins Philip själv uppgav enligt Forbes när han blev tillfrågad:

– Hur skulle jag ha kunnat? Jag har haft sällskap av en polis natt och dag sedan 1947. 

Drottningens charmoffensiv i Ghana (Säsong 2)

I "The Crown":

Storbritannien hade förlorat Ghana som koloni 1957, liksom flera andra kolonier. Ghana hade dock gått med på att fortfarande ingå i det brittiska samväldet. Oron spred sig i London efter att det blev känt att Ghana flörtade med Ryssland. Drottningen bestämde sig för att resa dit för att genomföra en insats, som hon avråddes starkt från. 

Sanningen: 

Drottningen avråddes inte alls av premiärministern Harold Macmillan från att resa, utan han insisterade snarare på att hon skulle åka dit och försöka rädda situationen. Det var också han som såg monarken som sin “charmoffensiv”. Under besöket dansade drottningen den uppmärksammade foxtroten med Ghanas president Kwame Nkrumah.


Churchills sekreterares död (Säsong 1)

I "The Crown":

I samband med att London helt lades under dimma vid “The Great Smog” 1952 togs detta aldrig på allvar av den dåvarande premiärministern Winston Churchill. Han gjorde inget förrän hans egen sekreterare, Venetia Scott, kördes över av en buss i dimman och omkom. 

Sanningen:

Att London drabbades av “The Great Smog” är en välkänd del av brittisk historia. Även Winston Churchills likgiltighet inför problemet är korrekt. Däremot dödades inte hans sekreterare under dessa omständigheter. Venetia Scott fanns inte alls, utan rollkaraktären bygger på detaljer som fem eller sex av hans sekreterare delade med sig av i sina memoarer, enligt historikern Robert Lacey. Churchill vidtog åtgärder mot smogen först efter att han fick klart för sig att fler människor dog i dimman än under den värsta månaden av The Blitz under andra världskriget. 

Vanessa Kirby som Margaret.

Prinsessan Margarets make (Säsong 2)

I "The Crown":

Under serien inleder drottningens olyckliga syster Margaret en ny relation efter att inte ha fått gifta sig med den frånskilde kapten Peter Townsend. I filmen beskrivs Antony Armstrong-Jones som en kontroversiell fotograf som dessutom visar sig ha ett komplicerat privatliv, både i och utanför sovrummet. En av hans vänner bar dessutom hans barn i samband med förlovningen. Margaret förklarade att de skulle gifta sig samma dag som Peter Townsend meddelade henne att han tänkte förlova sig med en 19-årig kvinna. 

Sanningen:

Antony Armstrong-Jones tog officiella bilder av drottning Elizabeth. Även bilden av prinsessan Margaret, som en av scenerna kretsar kring, var en officiell fotografering. Uppgiften om att de förlovade sig efter att hon fått nyheten om Townsends förlovning är ett rykte som cirkulerade länge. Armstrong-Jones vän Polly Fry var gravid i samband med bröllopet mellan fotografen och prinsessan Margaret. Jones förnekade länge att han var fadern, men ett DNA-prov bevisade till slut motsatsen. 


Den blodiga operationen av kung George (Säsong 1)

I "The Crown": 

Tittarna får se i det första avsnittet hur kirurger opererar kung George och lyfter bort en svartnad cancersjuk lunga från hans kropp. Lungan slås sedan in i en tidning och en sköterska försvinner i väg. Scenen, som inledde serien, väckte en del starka reaktioner. 

Sanningen: 

Läkare opererade den då sjuke kung George och tog bort hans lunga i hopp om att cancern skulle sluta sprida sig. Hela scenen var påhittad av upphovsmakarna, men den har i efterhand visat sig stämma väl med vad som verkligen hände. En av kirurgernas barn skrev efter att ha sett serien och frågade i ett brev: “Hur visste ni om detta? Det stämmer rätt så väl”. 


Kontroversen kring Lord Altrincham (Säsong 2)

I "The Crown":

Politikern och skribenten Lord Altrincham gick till angrepp mot drottningen och kungahuset i en tidningsartikel och menade att regenten och kungahuset var en förlegad institution. I samband med att han intervjuades i tv efter publiceringen attackerades han utanför tv-studion. Han bjöds sedan in till Buckingham Palace där han i hemlighet träffade drottningen och motstridigt fick igenom sina idéer för förnyelse.

Sanningen: 

Artikeln publicerades, Lord Altrincham blev intervjuad i tv och fick dessutom ett slag i ansiktet av en person som väntade utanför. Efter uppståndelsen tillfrågades han av Buckingham Palace om att presentera sina idéer för att modernisera kungahuset. Samtliga förslag accepterades. Mötet skedde dock med drottningens privatsekreterare, även om drottningen kan ha lyssnat på samtalet. 


Winston Churchills bad (Säsong 1)

I "The Crown":

Premiärministern Winston Churchill brukade sitta med sin cigarr i badkaret och dikterade medan hans sekreterare stod utanför och förde anteckningar. 

Sanningen: 

En av den legendariske premiärministerns medarbetare, Phyllis Moir, var den första som skrev om Churchills något ovanliga vana. Hon berättade att badrumsdörren alltid stod på glänt under tiden Chruchill dikterade vad som skulle skrivas ned. I bland skulle han dessutom bli uttråkad i badkaret och började vandra omkring halvnaken i korridoren utanför. 


Drottningens privatlärares husdjur (Säsong 1)

I "The Crown":

I samband med att drottningen fick privatlektioner som barn syntes en tam korp vid lärarens skrivbord, i riktig Harry Potter-stil. 

Sanningen:

Läraren som blev Elizabeths privatlärare och lärde henne konstitutionell historia från 1938 var Henry Marten, som arbetade vid Eton College. Han hade en tam korp, enligt historikerna. 

– Folk har sagt att det inte kan vara sant, men hennes lärare hade faktiskt en tam korp, säger historikern Robert Lacey i Daily Mirror

Drottningens och prins Philips stora bråk (Säsong 1)

I "The Crown": 

Förvånade tittare fick se hur huvudkaraktärerna under en resa i Australien inledde ett ordentligt äktenskapsgräl, vilket slutade med att drottningen skrek och kastade saker efter prins Philip som flydde ut ur huset. 

Sanningen: 

Det stora bråket inträffade även i verkligheten och bevittnades av ett filmteam som stod utanför huset och av en händelse filmade dramatiken. Bilderna av bråket visades dock aldrig i deras film “The Queen in Australia”, eftersom filmmakarna inte ville uppröra drottningen. Orsaken till det häftiga bråket är inte känd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.