Sanna Nielsen om stödet från Joakim: ”Vi har hittat vårt sätt”

Sanna Nielsen spelar Funny girl på Malmö Opera i höst.
Sanna Nielsen på en pressvisning av musikalen ”Funny Girl” på Malmö Opera.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Bara 50 personer får sitta i publiken på ”Funny girl”.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På fredagskvällen gjorde Sanna Nielsen premiär i ”Funny Girl” på Malmöoperan – med 50 personer i publiken.

Inför den speciella uppsättningen berättade artisten om den intensiva jobbperioden, distansförhållandet med sambon Joakim Ramsell och hur det känns att inte kunnat träffa sin familj på ett helt år.

– Jag har ju inte fått se min familj så klart på ett år faktiskt. De kommer på genrepet, så det blir första gången på ett år som jag träffar min mamma och pappa, säger Sanna Nielsen.

När Sanna Nielsen ringer upp är det sent på onsdagskvällen, och artisten och huvudrollsinnehavaren i musikalen ”Funny girl” har bara två dagar kvar till premiären på Malmöoperan.

– Man jobbar hela tiden med att det ska bli 100 procent ända fram till premiären. Men det känns bra, säger hon.

Det blir en minst sagt speciell premiär. I stället för de vanliga fullsatta salongerna är det 50 personer som får sitta i publiken, och resten får kolla på en streamad version av föreställningen.

– Så vi kommer ha stor publik ändå. Vi har haft genrep och publikrep, när det suttit 25-30 personer i publiken. Man har med sig det från starten, om det så sitter två personer eller 2 000 personer i publiken, så ska alla ha samma föreställning, säger Sanna Nielsen.

Från allsång till musikal i Malmö

Det har gått i ett för Sanna Nielsen. Efter en Allsångs-sommar, som även utan publik är intensiv, åkte hon ner till Malmö för att repetera inför musikalen.

– Efter Allsången har jag bara åkt in i det här. Det är ju en stor roll också. Jag har bara fått göra mitt bästa. Jag fick materialet ganska tidigt i våras när jag var ledig, så jag har förberett mig så pass mycket – eftersom jag visste att jag skulle ha ganska kort om tid på mig när jag kommer ner hit. Man är ju en arbetshäst, jag tycker det är skitkul att nöta in texter, så jag har bara gjort.

För att orka med det höga arbetstrycket är Sanna Nielsen noggrann med vad hon äter för att kroppen ska må så bra som möjligt – men någon träning är det inte tal om att hinna med, utöver de fysiskt ansträngande repetitionerna.

Sanna Nielsen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Jag vill få i mig bra grejer så jag håller, både rösten och kroppen. Man vill känna sig pigg och hålla sig så frisk som möjligt. Det är mycket broccoli och lax. Mycket bra grönsaker och fisk kör jag faktiskt på. Sen slinker det ner en falafel lite har och var när man inte har tiden, säger Sanna Nielsen.

Nielsen, som i vintras flyttade till hus i Stockholm med sambon Joakim Ramsell, får tillbringa mycket tid i Malmö och Skåne under hösten, och passar på att ta upp gamla bekantskaper från när hon bodde här. Kärleken i sin tur kommer på besök när han hinner – men distans är något paret har erfarenhet av.

– Vi är så vana eftersom vi båda jobbar på två olika håll, så har vi haft det sedan dag ett, och det har fungerat jättebra. Han åker ju ner hit för att han tycker det är kul också, att supporta. Och det är likadant för mig när jag åker och hälsar på honom. Det fungerar bra, vi har hittat vårt sätt.

Coronapandemin sätter spår

Till skillnad från många andra kulturarbetare i landet har Sanna Nielsens jobb kunnat fortsätta som vanligt, men med publikmodifikationer, under coronapandemin. Däremot har virusspridningen satt sina spår på det personliga planet. Genrepet av ”Funny girl” är första gången Sanna Nielsen får krama om sina föräldrar på ett helt år.

– Jag har ju inte fått se min familj så klart på ett år faktiskt. De kommer på genrepet, så det blir första gången på ett år som jag träffar min mamma och pappa. Så det blir ett kärt återseende.

Sanna Nielsen och Joakim Ramsell.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

– Nu är vi vana vid att inte ses så ofta eftersom jag bor i Stockholm och de i Skåne och Blekinge, man kör ju alltid med Facetime. Vi pratas ju nästan varje dag, men nu är det klart man längtar efter de här samtalen och sitta uppe och bara hänga.

Huruvida coronaviruset kommer fortsätta påverka kulturlivet även nästa år är det ingen som vet, men efter en höst av ”Funny girl” planerar Sanna Nielsen att ändra fokus, och ta en välförtjänt ledighet.

– För egen del hade jag tänkt vara kreativ och skriva musik och jobba på andra planer, men man får se vad som händer. Jag ska vara lite ledig nu efter musikalen i december i alla fall, så hoppas jag att vi kommer få mer positiva besked för nästa år nu.

Sanna Nielsen

Ålder: 35 år.

Yrke: Artist, musikalartist, programledare.

Familj: Sambon Joakim Ramsell.

Bor: I hus utanför Stockholm.

Aktuell: I huvudrollen i musikalen ”Funny girl” på Malmöoperan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.