Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Nielsen: Han är Benjamins största rival

Edward af Sillén kommenterar Eurovision song contest för åttonde gången.
Sanna Nielsen kommenterar Eurovision song contest för andra gången.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: PERSONA STARS / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS

Eurovision song contest är i gång, och på tisdagskvällen sänds första deltävlingen live från Portugals huvudstad.

De svenska tv-tittarna kommer att guidas genom årets tävling av kommentatorerna Sanna Nielsen och Edward af Sillén.

– På tisdagen är det ett väldigt starkt startfält. Det innebär att det också är favoriter som kommer att falla, säger Sanna Nielsen.

– Benjamin är, tycker jag, tveklöst starkast på torsdagen. I både låt, nummer och artisteri, säger Edward af Sillén.

Under tisdagskvällen drar den första semifinalen i Eurovision song contest i gång. De svenska tv-tittarna guidas av kommentatorerna Sanna Nielsen och Edward af Sillén.

Artisten Sanna Nielsen tävlade i Eurovision song contest 2014, där hon kom trea med ”Undo”. Manusförfattaren Edward af Sillén kommenterar tävlingen för åttonde gången.

Enligt båda kommentatorerna är kvalitén ovanligt hög på bidragen i den första semifinalen på tisdagen. Israel är omtalad förhandsfavorit.

– Semifinalen är den starkaste sedan jag började kommentera ESC. Det är faktiskt inget kalkonbidrag på tisdagen, det närmaste fågel du kommer är israeliskan som kacklar som en fågel, säger Edward af Sillén med ett skratt.

– Det är ett väldigt starkt startfält, men det innebär att det också är favoriter som säkerligen kommer att falla, säger Sanna Nielsen.

Enligt Af Sillén och Nielsen sticker Cypern ut med ett explosivt nummer. Bidraget har både svensk låtskrivare, koreograf och svenska dansare. Även Estland imponerar med sitt operastycke. Finland kommer få jobba hårt om de ska ta sig till finalen, gissar de.

– Det är 19 låtar och 10 går vidare - det kommer bli en handfull låtar som förtjänar att gå till final som inte kommer dit. Det blir en kul sändning att kommentera. Det blir mycket känslor, säger Edward af Sillén.

Trots att kommentatorernas samtal i direktsändning kan låta lättsamt och ledigt, så ligger det stora förberedelser bakom. Edward af Sillén menar att de värnar de om att kommentera med humor - men framför allt med kärlek.

– Vi hoppas vi ska vara underhållande. Det där är en balansgång. Tittarna kommer känna att vi älskar det här programmet. Jag hoppas att man ska få njuta av programmet - men också skratta. Det händer ju alltid grejer, förra året sprang en man upp naken, säger han.


LÄS MER: Anders Nunstedt: Israels kacklande riskerar fälla Benjamin Ingrosso 

Tror på Benjamin Ingrosso: ”Är bäst av alla på torsdag”

Edward af Sillén och Sanna Nielsen har varit på plats i Lissabon sedan någon vecka och har en bra känsla när det kommer till Sveriges chanser i ESC 2018. Benjamin Ingrosso tävlar med ”Dance you off” i den andra semifinalen som sänds på torsdag.

– Torsdagens semifinal är inte lika stark som tisdagens. Benjamin är, tycker jag, tveklöst starkast på torsdagen. I både låt, nummer och artisteri, säger Edward af Sillén och fortsätter:

– De största motståndarna är Norge, som skickar en Eurovision-vinnare (Alexander Ryback). Ett väldigt tydligt nummer. Bra eller dåligt - det får folk avgöra. Australien tillhör också ett av hoten. Fast överlag - på torsdag är Benjamin bäst!

Sanna Nielsen, som själv tog sig till en tredje plats i ESC, är imponerad av Benjamin Ingrosso.

– Han gör ett otroligt strålande jobb. Så vänlig och ödmjuk. Det är ett event som verkligen tar kraft och energi. Det är mycket som händer och lite sömn. Det är bara så det är. Passa på att omfamna det och njuta av det. Oavsett hur det går här så har han en fantastisk resa framför sig, säger hon.

Semifinal 1 sänds i SVT1 tisdag den 8 maj klockan 21. Semifinal 2 sänds torsdag den 10 maj klockan 21. Finalen äger rum lördag den 12 maj klockan 21.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.