Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Nielsen – en lysande julstjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det känns en smula tidigt att blicka så långt fram i tiden.

Men visst, Sanna Nielsen är en strålande julstjärna.

Till Sannas försvar ska sägas att hon ingalunda är först på banan. En och annan julshow har redan dragit i gång.

Till en början tar det dock emot. "Auld lang syne", "Jul jul strålande jul".., inledningen är som en julavslutning i kyrkan. Det är bara en krubba som saknas bredvid scenens kandelabrar när Sanna häller sirap på föreställningen med att önska alla "en riktigt mysig kväll tillsammans".

Men det tar sig.

Årets julturné är Sanna Nielsens trettonde i ordningen - tolv poäng för den uthålligheten - och skånskan kan högtidens sånger. Uppbackad av ett sexmannaband med fiol och cello slår hon in de flesta låtarna i mjuka paket. Det är avskalat, och det går långsamt.

Ibland lite för långsamt, stundtals farligt nära mysmuzak; det finns stunder där tankarna helst av allt vill ställa sig i baren och beställa in en stark glögg.

Fast "River", "Little drummer boy", "Angel" är nummer där hennes klara stämma får utrymme att skina. För att inte tala om den lååånga tonen som sitter som en skräddarsydd tomteluva i finalen av "O helga natt".

Lika mycket imponerar sångfågeln i mellansnacket.

Möjligen berättas det ett gammalt julminne för mycket, men Sanna rabblar också fakta i racerfart, skojar med sitt manus och får in en och annan komisk smash när publiken lobbar upp bollen mellan låtarna.

Glada nyheter för SVT med andra ord. För inte nog med julen närmar sig, snart är Melodifestivaldagen kommen.

Sannas julshow talar för att det där svåra programledarjobbet kan komma att gå strålande.

Sanna Nielsen


Maximteatern, Stockholm
Publik: 550.
Vem: Sanna Nielsen, 29, har deltagit i Melodifestivalen sju gånger. I år vann hon äntligen, och "Undo" slutade trea i Eurovision. I vinter leder hon schlager-SM, tillsammans med Robin Paulsson.
Vad: Sanna har spelat in tre julalbum, samt två med Sonja Aldén och Shirley Clamp. Julturnén "Min jul" är den första hon gör helt solo. I Göteborg och Malmö gästas Sanna dock av Anders Glenmark.

Låtlistan

"Auld lang syne"

"Jul jul strålande jul"

"Dagen är kommen"

"Julen närmar sig"

"Utan dina andetag"

"Tomten, jag vill ha en riktig jul"

"This is my thanks"

"Song for a winter’s night"

"Angel"

"Ave Maria"

"Litttle drummer boy"

"Viskar ömt mitt namn"

"När vi närmar oss jul"

"River"

"Happy xmas (war is over)"

"O helga natt (Cantique de Noël)"

Extranummer:

"Undo"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.