Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanna Lundells ekonomiska smäll med Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt och Sanna Lundell är sedan 2005 ett par, och sedan 2016 bor de på en gård söder om Stockholm.
Foto: MARECHAL AURORE / STELLA PICTURES/ABACA
Mikael Persbrandt och Sanna Lundell.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Stora Lundby, Lundells och Persbrandts hem sedan 2016.
Foto: KANAL 5

Hela Europa dras med höga elpriser sedan en tid tillbaka.

I podcasten ”Inte din morsa” berättar Sanna Lundell att hon och Mikael Persbrandt åkt på en rejäl smäll när paret fick elräkningen för december månad.

– Vi har ganska låg elförbrukning för att vara en så stor gård. Det handlar om de skenande elpriserna som är mer än sex gånger så höga som normalt på vissa håll, säger Sanna Lundell. 

Sanna Lundell, 43, och Mikael Persbrandt, 58, har varit ett par i sedan 2005. Efter att ha gått igenom en strulig period där förhållandet vacklade, tog de steget och flyttade ihop 2016 när de köpte en hästgård ett par mil söder om Stockholm.

Knappt 15 miljoner kronor fick de betala för gården Stora Lundby. Utöver de 500 kvadratmeter boyta som finns har de också en pool och ett stall på tomten som är omkring 45 hektar stor.

Trots att de trivs med livet på landet och de stora ytorna är det svårt att komma ifrån ett faktum: Många kvadratmeter innebär stor energiförbrukning, något som gjort sig påmint under de senaste månaderna.

I podcasten ”Inte din morsa” berättar Sanna Lundell att hon och Mikael Persbrandt är bland de som drabbats bland annat av den kraftiga elprisökningen som skedde i samband med att Ryssland ströp tillförseln av naturgas till Öst- och Centraleuropa i slutet av 2021.

För poddkollegan Ann Söderlund berättar Lundell om beloppet på parets elräkning. 

– Under december månad: 44 lakan.

”Det här kommer få långtgående konsekvenser”

Ann Söderlund frågar om fakturan på 44 000 kronor inte är för tre månader. Men så är inte fallet, berättar Lundell.

– Då vill jag förtydliga för er som lyssnar, ja vi bor på en gård med 45 hektar och har stall och verkstadsutrymmen, men inte i någon överdrift. Jag törs inte tänka på de som har ett ridhus som de lyser upp, eller en ladgård full med mjölkkor som ska mjölkas med elektronisk apparatur.

– Vi har en bergvärmepanna som värmer upp vårt hus, vi har ganska låg elförbrukning för att vara en så stor gård. Det handlar om de skenande elpriserna som är mer än sex gånger så höga som normalt på vissa håll.

Sanna Lundell påtalar att den här prisökningen främst drabbar villaägare, men också industrier.

– Vi kommer få varor som är jättemycket dyrare. Det här kommer få långtgående konsekvenser, säger hon.

Något som också branschorganisationen Livsmedelsföretagen tidigare larmat om. 

Livet på gården 

Paret är inte gifta, men i en intervju med Sköna Hem berättade Lundell att de planerat att en dag göra det på gården.

– Jag är ingen ”bridezilla” som drömmer om bröllop. Vårt förhållande har också varit så stökigt i perioder. Men sedan mamma dog har jag blivit mer uppmärksam på det rent praktiska av juridisk karaktär, som kan underlättas om man är gift. Dess­utom är vår relation mer stabil i dag. Så varför inte? Vi pratar faktiskt om att gifta oss här, på Stora Lundby, sa Sanna Lundell.

I en intervju med Dagens Nyheter i slutet av 2021 berättade Mikael Persbrandt att pandemin inneburit att han kunnat spendera mer tid på gården.

– Det är ett hackigt schema just nu... vilket har fört med sig att jag har varit bonde hemma på min gård. Det har inte varit helt fel att köra lite traktor, sa han då.

Dolph Lundgren berättar om mötet med flickvännen: ”Visste inte vem jag var”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.