Sanna lämnar hemmet – nya steget med kärleken: ”Den tiden i livet”

Programledaren Sanna Nielsen är tillbaka och sjunger allsång, Mängder med artister, uppträdanden och överraskningar under åtta tisdagskvällar i sommar. Live från Sollidenscenen på Skansen i Stockholm.
Foto: Viktor Fremling /SVT
”Allsången är en stor grej i mitt liv, att föra vidare traditionen”, säger Sanna Nielsen.
Foto: Viktor Fremling /SVT
Camilla Läckberg var på plats i publiken för att visa sitt stöd för Sanna Nielsen under premiären av ”Mitt Sanna jag”.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Sanna Nielsen är tillbaka för att sprida allsångsglädje, bakom sig har hon ett händelserikt år – och hon fortsätter kasta sig ut.

Till hösten väntar nästa projekt – men först ska programledaren njuta av ”Allsång på Skansen” och sitt nya drömköp med kärleken Joakim.

– Det var den tiden i livet, vi blev kära i ett hus, säger Sanna Nielsen.

Det är Sanna Nielsens femte år som programledare för SVT:s ”Allsång på Skansen”, och enligt TV4:s allsångsdrottning Lotta Engberg är konkurrenten ett ”superproffs”. Men det går inte att komma ifrån att årets förutsättningar – att för första gången leda allsången utan publik – är en ny sorts anspänning. 

– Det blir väldigt annorlunda, både för tittarna och för oss som jobbar. Men vi kommer ge allt och vårt största mål är att sprida glädje i coronatider. Jag kan inte gå ner och sjunga med en publik – men jag sjunger tillsammans med dem som sitter och tittar, säger Sanna Nielsen.

– Jag kommer inte kunna vänta ut några applåder, det går fortare och jag måste vara mer ”på” som programledare. Det kommer bli utmaningen, att limma ihop allt så det blir ett bra flöde genom programmet. Det går inte riktigt att öva på heller, hur det går kommer jag bli varse på tisdag under direktsändningen. 

Sannas allsångsfavoriter är ”Änglamark”: – Den är ständigt aktuell – och magisk. Samt ”En kväll i juni”: – Publiken kan den som ett rinnande vatten.
Foto: Viktor Fremling /SVT

Nått vändpunkt: ”Det är slut med det nu”

Sanna Nielsen har haft gott om tid att ladda upp inför den nya säsongen – hon har varit så gott som ledig under våren. Till skillnad från många av artistkollegerna beror det inte på att hon fått spelningar inställda till följd av coronapandemin. Ledigheten var planerad, efter ett intensivt 2019 med egna krogshowen och turnén ”Mitt Sanna jag”.

Showen är det mest personliga Sanna Nielsen har gjort.

– Jag fick verkligen kliva ur min bekvämlighetszon och berätta vem jag är. Under resans gång lärde jag mig mer om mig själv och varför jag är som jag är. Hela grejen med ”Mitt Sanna jag” är att man aldrig slutar utvecklas, utan tar steg för steg hela tiden. Så är det fortfarande – jag är livrädd för att slänga mig ut och göra saker, men jag gör det.

Manuset skrev Sanna Nielsen själv tillsammans med sin regissör – men hon fick också hjälp med bearbetningen av författaren Camilla Läckberg. Deras möte var betydelsefullt.

– Vi hade aldrig träffats förut, mer än att jag hade läst hennes böcker. Jag hade ingen direkt uppfattning om Camilla. Vi träffades och käkade middag och märkte att vi hade en del gemensamt – vi kommer båda från små ställen och tar oss uppåt och framåt och det är olika utmaningar hela tiden. Hon är också sådan som vill testa på olika saker, fast hon inte vet om hon kan. Men Camilla ber inte om ursäkt för sig själv. Det blev ett ledord för mig: jag ber inte om ursäkt för mig själv mer – det är slut med det nu. 

Sannas största karriärögonblick

– Att få representera Sverige i Eurovision. Jag har fortfarande inte sett framträdandet, jag vill behålla känslan och är rädd att den försvinner om jag tittar. Den stunden var speciell, jag hörde knappt musiken och var så nervös. Jag blev väldigt rörd av att 10 000 personer i publiken stod framför mig och sjöng med. 


– Att vara SVT:s julvärd 2016 och få tillbringa julafton med miljonpublik – bara jag och en kamera. Det var ett jättestort ögonblick.


– Min show, ”Mitt Sanna jag”. Jag åkte till New York för att få inspiration, jag hade aldrig varit där innan och var som ett barn på julafton. 

Nya steget med kärleken: ”Den tiden i livet”

I slutet av förra året tog Sanna Nielsen och sambon Joakim Ramsell ett nytt steg tillsammans – och blev ägare till en sexrumsvilla med trädgård utanför Stockholm.

– Vi har bott i en tvåa i tolv år, vi hade säkerligen kunnat bo kvar i den där lägenheten många år till för vi älskade den. Men det var den tiden i livet, och vi blev kära i ett hus. Det var inte riktigt meningen, det bara blev så. 

Under sin lediga vår har Sanna Nielsen inte gått sysslolös.

– Varje dag är det något nytt, man ska se till att huset fortfarande står. Jag är uppväxt i hus, men kan absolut ingenting – jag lär mig mycket. Men det är en jättehärlig frihet att ha större ytor och kunna gå ut i sin trädgård. 

Sanna Nielsen och sambon Joakim Ramsell har varit tillsammans i 12 år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kärleksknepen

Den stora kärleken Joakim är gitarrist, det var musikpassionen som förde paret samman – och som fortfarande förenar dem. 

– Vi lever både i en relation och spelar musik tillsammans hela tiden – även om vi inte alltid jobbar ihop. Musiken är vår hobby också, vid sidan av våra jobb. 

Knepet som får relationen att hålla och blomstra är enkelt:

– En ömsesidig respekt. Hänsyn, förståelse och att vi bryr oss om varandra – det är grundläggande.

Lämnar Stockholm efter allsången – ska bo i Malmö

Nu är fokuset så inställt på ”Allsång på Skansen” att Sanna Nielsen har svårt att fundera så mycket på vad som händer efter sommaren. Men planen är att göra musikalen ”Funny Girl” på Malmö Opera under hösten. Det innebär att sångerskan tillfälligt lämnar Stockholm för att bo i Skåne – men hon har en plan för att träffa sambon.

– Ja, jag kommer bo där, sen blir det säkert pendlande fram och tillbaka. Men det blir härligt, jag är från Skåne och har massa kompisar i Malmö. Min familj i Bromölla blir glada att jag är närmare, så jag ser fram emot hösten.


Sanna Nielsen

Ålder: 35. 

Bor: Tyresö utanför Stockholm.

Familj: Sambon och gitarristen Joakim Ramsell, 47. Föräldrar, tre syskon och syskonbarn.

Aktuell: Leder SVT:s ”Allsång på Skansen”, premiär 23 juni, och med musikalen ”Funny girl” på Malmö Opera i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.