Sanna Bråding: Jag har gjort fem aborter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sanna Bråding
Foto: /All Over Press
Sanna Bråding
Foto: Robert Eklund

Sanna Bråding har gjort fem aborter.

Något hon nu väljer att berätta om för första gången i "Pira & Bråding" i P3.

– Varför jag inte har velat prata om de aborter jag gjort, vilket är fem stycken, är för att det är så dömande, säger hon i radioprogrammet.

Det är i radioprogrammet "Pira & Bråding" i P3 som Sanna Bråding väljer att berätta om de gånger hon blivit gravid, men inte varit redo för ett barn.

Första gången Sanna Bråding blev gravid var kring nyår 2003. Men hon ville först inte göra ett test.

– Läkarna hade sagt under min uppväxt att jag skulle få svårt att bli gravid på grund av mina ätstörningar hade förstört min kropp så mycket, min hormonproduktion kom i gång när jag var 21-22. Jag hade precis fått mens, så det fanns inte en tanke på att jag skulle kunna bli gravid, säger hon.

Sanna Bråding: "Bestämde mig för abort"

Det blev en abort på medicinsk väg i början av 2004. Hon fick ta ett piller och sedan vänta i två dagar - men det blev mycket värre än vad hon hade trott.

– Jag bestämde mig för att göra abort. Jag bara gjorde det. Jag tog tabletterna två dagar. De sa du kan må lite dåligt. Jag förstod nog inte då. Min kropp slog bakut när jag fick tabletterna. Jag kunde knappt röra mig redan första dygnet. Jag hade sådana smärtor. Det var ingen som hade förklarat mig att du får samma sammandragningar som vid en förlossning, för det är det man har, innan man får missfall, säger hon i radioprogrammet.


LÄS MER: Sanna Bråding: "Hon levde så rent och bra"


Preventivmedel fungerade inte

Efter aborten började hon äta p-piller som hennes kropp reagerade på. Minipiller fungerade inte heller - och andra gången hon blev gravid var mindre än ett år efter första aborten.

Efter andra aborten berättar Sanna Bråding att hon fick en infektion i livmodern och hade sex för tidigt - kondomen sprack, och mot alla odds blev hon gravid igen.

Sedan följde två aborter till efter det. Den sista och femte aborten gjorde hon 2012.


LÄS MER: Bråding: "Det har gjort ont och varit jobbigt"


Berättar om sina fem aborter

Sanna Bråding har inte velat berätta om sina fem aborter förut, men nu väljer hon att göra det för första gången.

– Varför jag inte har velat prata om de aborter jag gjort, vilket är fem stycken, är för att det är så dömande och det finns en bild av mig, många har, "Jaha var inte det hon på tv som knarkade och hamnade i fängelse". Det här är bakom allt det. Jag har fått spiraler som kroppen tryckt upp, blivit allergisk mot latex, mina äggstockar har vridit sig, fått cystor, säger hon i programmet och fortsätter:

– Det är ett privilegium att bli gravid lätt, men när du blir det och inte är redo, när du dessutom kämpar så mycket för att skydda dig med allt, och går igenom alla problem som finns gång på gång på gång, men ändå skuldbelägger jag mig för. Vad oansvarigt, jag har gått igenom fem aborter. Men jag försöker också se det på ett andligt plan, att kommer det en själ så kommer den när den är redo. Och att jag kanske behövde gå igenom det här för att bli lite mer ödmjuk till livet.

I ett sms till Expressen skriver Sanna Bråding:

"Jag gjorde allt för att skydda mig, men som sagt livet vill annorlunda ibland. Mycket därför jag heller aldrig velat prata om det, allas dömande i sådana situationer då de inte vet bakgrunden eller den hela sanningen".

Hon vill nu att folk ska sluta skuldbelägga tjejer.

"Jag tycker att det är viktigt att få tjejer att sluta slå på sig själva & att andra ska tänka sig för innan de skuldbelägger dem. Det finns alltid ett varför till varför saker sker. Allt är inte så svart eller vitt", skriver hon.

"Pira & Bråding" sänds söndagar 14.03-16.00 i P3.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.