Fredrik Boltes är sångare i bandet Partiet. Foto: Facebook.Fredrik Boltes är sångare i bandet Partiet. Foto: Facebook.
Fredrik Boltes är sångare i bandet Partiet. Foto: Facebook.
"Han betalar inte en enda krona i skatt, han kommer att leva på bidrag och gå i gratis skola och få gratis sjukvård. Han äter inte det vi äter. Han är trött och sover nästan hela dagarna", skriver Boltes på Facebook. Foto: Facebook."Han betalar inte en enda krona i skatt, han kommer att leva på bidrag och gå i gratis skola och få gratis sjukvård. Han äter inte det vi äter. Han är trött och sover nästan hela dagarna", skriver Boltes på Facebook. Foto: Facebook.
"Han betalar inte en enda krona i skatt, han kommer att leva på bidrag och gå i gratis skola och få gratis sjukvård. Han äter inte det vi äter. Han är trött och sover nästan hela dagarna", skriver Boltes på Facebook. Foto: Facebook.

Sångarens inlägg om nyfödde sonen hyllas

Publicerad

"Igår kom det ytterligare en till Sverige. Han pratar inte ett ord svenska. Han jobbar inte, och kommer med största sannolikhet inte att komma in på arbetsmarknaden på typ 20 år."

Så inleder artisten Fredrik Boltes ett hyllat inlägg på Facebook där han välkomnar sin nyfödde son till världen.

– Jag vill vrida debatten om vad integration kostar. Min son kommer ju att kosta betydligt mer för svenska samhället än vad de tonåringar som flyr från Syrien gör, säger han.

"Han betalar inte en enda krona i skatt, han kommer att leva på bidrag och gå i gratis skola och få gratis sjukvård. Han äter inte det vi äter. Han är trött och sover nästan hela dagarna."

Så skriver artisten Fredrik Boltes i ett inlägg på Facebook som fått stor spridning det senaste dygnet. På ett par dagar har inlägget gillats över 15 000 gånger och hyllas stort i kommentarsfältet.

I inlägget skriver artisten, som är frontman i bandet Partiet, om sin nyfödde son på ett sätt som gör att han även riktar kritik mot de med synen på invandrare som en stor kostnad.

– Jag blir så provocerad av debatten om vad integration kostar. Min son kommer att kosta betydligt mer för svenska samhället än vad de tonåringar som kommer från Syrien gör. De är rena jackpotten för svensk ekonomi jämfört vad nyfödda svenska barn kostar samhället, säger han.

 

LÄS MER: Henrik Schyffert hyllas efter svaret på kritiken

 

"Det är ju en människa"

I det omtalade inlägget om sin son skriver Fredrik Boltes också "innan livet är slut kommer han förhoppningsvis ha 'betalat tillbaka' vad hans första år kostar. Och även om det inte händer, så kan jag tycka att, vafan, det är ju en människa och det är egentligen allt man ska behöva vara för att välkomnas av samhället...?".

– Jag vill kasta ljus från ett annat håll på frågan om vilka människor som "kostar mest". Bara vår förlossning har ju kostat skattebetalarna tusentals kronor. Det kommer vi aldrig att behöva betala för ett barn som flyr från Syrien, säger han.

 

LÄS MER: Henrik Schyffert hyllas för sitt inlägg om flyktingar

 

"Det handlar om rasism"

Vad har du fått för reaktioner på ditt inlägg?

- Det är 99 procent positiva reaktioner, folk har delat det och tyckt det varit bra formulerat, säger Fredrik Boltes och fortsätter:

- Och de som tidigare sagt att "man måste tänka på vad invandringen kostar" kan inte använda det argumentet mer. Då kommer det rasistiska fram i stället, att "värna om den svenska rasen". Då blir det så tydligt att debatten om "vad invandrare kostar" i grund och botten inte handlar om pengar, utan om rasism.

Läs hela Fredrik Boltes inlägg högst upp i artikeln. Bandet Partiet har tidigare tagit ställning mot rasism och högerextremism genom att låta bland annat Gustav Fridolin (MP) rappa i deras låt "Pinsamt".

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag