Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sångaren Peter Lundblad är död

Sångaren Peter Lundblad är död. Här uppträder han på Allsång på Skansen 2012.Foto: Roger Vikström
Peter Lundblad var sjuk en längre tid och tvingades bland annat ställa in sitt uppträdande på visfestivalen i Västervik i år. Här på Allsång på Skansen 2004.Foto: Mikael Sjöberg
2012 skrev Peter Lundblad på sin Facebook-sida: "Eftersom jag på 6 år inte blivit friskförklarad från en sjukdom, har jag lärt mig leva med döden som kompis i stället för fiende".Foto: Per Wissing
Peter Lundblad ha varit med i "Badrock 2016", en konsert som arrangeras i slottsruinen i Borgholm i juli.Foto: Krister Larsson
Sommaren 2015 tvingades Peter Lundblad att ställa in bland annat en visfestival i Västervik på grund av sitt hälsotillstånd.Foto: Leif Jacobsson
Senaste albumet kom ut 2012 och hette "En obotlig romantiker" – men allra mest känd är Peter Lundblad för att ha skrivit den svenska klassikern och sommarhiten från 1986, "Ta mig till havet".Foto: Leif Jacobsson
1 / 8

Sångaren Peter Lundblad är död.

Han är bland annat känd som upphovsmannen till den svenska klassikern "Ta mig till havet". Nu sörjs han av vännerna och av musiksverige.

– Det är så otroligt sorgligt. Han hade varit sjuk länge, bräcklig, men vi stod på scen tillsammans och såg fram mot "Badrock" i sommar. Det gör att det blir ännu mer ofattbart, säger Björn Skifs.

Han har gett oss odödliga klassiker och startade sitt första popband redan 1965.

2016 skulle Peter Lundblad ha varit med i "Badrock 2016", en konsert som arrangeras i slottsruinen i Borgholm i juli tillsammans med bland andra Björn Skifs, Sanne Salomonsen, Tommy Nilsson, Mats Ronander, Nina Söderquist och Anders Berglund.

Men så blir det dessvärre inte. Peters hustru bekräftar dödsbeskedet för Expressen.

Artisten Björn Skifs är en av många sörjande.

– Han tyckte att "Badrock" var en anledning att krya på sig ännu mer. Han tyckte det var bra att ha något att se fram emot, trodde att det skulle fixa sig. Men det gick inte, ändå, säger Björn.

De stod på scen tillsammans så sent som för två veckor sedan.

– Jag hade honom som hemlig gästartist under tre kvällar på Göta Lejon. Det fungerade fantastiskt bra. Han var full av energi och gjorde ett fantastiskt jobb. Det var härliga kvällar. Då kunde man inte tro att det skulle vända och gå så illa igen, säger Björn.

– Det är så otroligt sorgligt. Han hade varit sjuk länge, bräcklig, men vi stod på scen tillsammans och såg fram mot "Badrock" i sommar. Det gör att det blir ännu mer ofattbart. Peter var en fantastisk artist, kollega och låtskrivare. Han orkade inte jobba lika mycket som förr, i och med sjukdomen. Jag sörjer.

"Döden är en följeslagare"

Peter Lundblad var sista tiden sjuk från och till, vilket satte en del käppar i hjulet för hans artisteri. Sommaren 2015 tvingades han ställa in bland annat en visfestival i Västervik på grund av sitt hälsotillstånd och redan 2012 skrev han i ett inlägg på Facebook att han lärt sig leva med sjukdomen.

Vilken sjukdomen var tyckte han inte var relevant – men han beskrev det så här:

"Döden är en god följeslagare! Eftersom jag på 6 år inte blivit friskförklarad från en sjukdom, har jag lärt mig leva med döden som kompis i stället för fiende", och "Det märkliga är att ångest kan vändas till något kraftfullt positivt i stället för att vara nedbrytande och leda till ett liv i skräck, bitterhet och en onödigt tidig död".

Peter Lundblad blev 65 år

Peter Lundblad sörjs under onsdagen av många av sina musikerkolleger. I en hälsning på sin egen Facebooksida skriver Tommy Körberg så här:

"Sörjer Peter Lundblads bortgång. Må Du vila i frid. Vi går på mässan i morgon och tänder ett ljus för Ditt minne. Farväl..."

När Expressen talar med Tommy Körberg säger han:

– Jag har vetat om att det varit illa med Peter. Nu har han gått bort. Han var ganska bräcklig. Han skulle ju vara med i Badrock. Men han var tapper. Vi var kolleger, när jag träffade honom blev jag glad. Jag fick höra det i går kväll. Det kändes abrupt. Det märkliga var att vi hade suttit och pratat om Peter när vi åt middag.

Anders Berglund har arbetat tillsammans med Peter Lundblad under lång tid. De umgicks även privat.

– Peter var en fantastiskt fin människa, en väldigt vänlig, omtänksam, glad vän. Vi hade väldigt kul ihop när vi jobbade och umgicks privat. Jag minns honom med glädje. Han trodde på sig själv och sin egen musik. Han är värd all uppskattning, säger Anders Berglund.

Sorgen på sociala medier

Flera uttrycker även sin sorg på sociala medier.

Tomas Ledin skriver på Instagram:

"Jag tror att det var i november 74. Peter Lundblad, Lasse Tennander och jag satt och frös på en pub på Kings Road i London. Vi bodde på ett rått och dragit hotell men var på ett strålande humör ändå. Vi hade alla tre en packe nyskrivna låtar med oss och allt var möjligt. På dagarna knackade vi dörr, besökte de stora skivbolagen och de mäktiga musikförläggarna. Som fick våra demoinspelningar. Nu satt vi där på Kings Road och värmde oss med en pint och höll våra tummar. Vi väntade på kontraktsförslagen som skulle komma. ... Vi skulle ju erövra världen. Peter, jag tänker på dig ikväll."

Richard Herrey:

"Du kommer alltid att leva i vågorna som rullar in.. RIP - Peter Lundblad", skriver han på Instagram.

Niklas Strömstedt: "Dina sånger finns kvar!

Niklas Strömstedt skriver även han på Instagram:

"Det var sommaren 1980 och en mycket ung jag var och spelade på Gotland för första gången. Vi hade släpat upp Lasse Lindbom Bands otympliga PA upp för alla trapporna på Club Huset och när vi spelat våra tre set där drog vi oss tillbaka upp på vinden där arrangören ställt några tältsängar. Av någon anledning bodde också Peter Lundblad där och medan sommarnatten anade soluppgång satt vi där på vinden tillsammans med ett gäng andra och spelade och sjöng. En klassisk efterfest helt enkelt. Det har blivit många efterfester genom åren men just den här har stannat kvar i minnet. Kanske mest för att Peter plötsligt öppnade en taklucka och sjöng rent, klart och lyckligt rakt ut i Visbygryningen. Hela världen log. Dina sånger finns kvar."

Peter Lundblads långa karriär är fylld av ljuspunkter och minnesvärda ögonblick. Förutom sina egna skivproduktioner var han en flitigt anlitad studiogitarrist och körsångare – 1974 deltog han som det sistnämnda i Melodifestivalen. En tävling som han också sjöng i 1983, då tillsammans med Agneta Olsson.

Senaste albumet kom ut 2012 och hette "En obotlig romantiker" – men allra mest känd är Peter Lundblad för att ha skrivit den svenska klassikern och sommarhiten från 1986, "Ta mig till havet".

Peter Lundblad blev 65 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.