Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandra Beijers kärleksbeslut: ”Känns väldigt mysigt och bra”

Influencern om coronakrisen: "Klart man får mindre samarbeten”.
Sandra Beijer bor på Södermalm i Stockholm.
Foto: Viktor Fremling / Viktor Fremling
Sandra Beijer.
Foto: Viktor Fremling / Viktor Fremling
”Allt som blir kvar” gavs ut 2016.
Foto: Natur och kultur, pressbild
I en serie om åtta delar kommer ”Allt som blir kvar” få nytt liv. Sandra Beijer själv står för tv-manuset.
Foto: Henric Lindsten / Natur och kultur pressbild

Sandra Beijer har fått ett drömuppdrag, hennes roman ”Allt som blir kvar” ska dramatiseras i SVT och hon skriver själv manus.

Bloggaren startar ett nytt kapitel på flera sätt: för första gången på flera år har hon nära kolleger, planer på att flytta – och det finns en ny kärlek.

– Jag känner att jag är på väg in i en ny fas, säger Sandra Beijer.

Bloggaren och författaren Sandra Beijers, 35, ungdomsroman ”Allt som blir kvar” blir SVT-serie – något Expressen nyligen kunde berätta om.

Sandra Beijer menar att arbetet har pågått bakom kulisserna i två år – från att idén föddes till att det nu är klart att manusarbete och casting drar i gång i augusti. Serien har planerad premiär våren 2022.

”Allt som blir kvar” är din andra roman av tre – varför lämpar sig just den som tv-serie?

– Den har en starkare yttre handling än de andra, de andra två sker väldigt mycket inuti någons huvud, medan den här är enklare att dramatisera. Jag tror säkert man skulle kunna skapa en historia på samtliga – men det här var den som jag presenterade för produktionsbolaget för att jag har tänkt tidigare att den skulle göra sig fin som tv-serie.

Du är krönikör, bloggare och romanförfattare – men manusförfattande är något annat. Vad är det svåraste? 

– Allt det här är ny mark för mig, jag har inte gått någon manusutbildning eller så. Att skriva naturlig dialog är nytt, så det är en utmaning. Men i slutändan tror jag ändå det handlar om känsla.  

– Att få komma in i den här världen är jättespännande, och framför allt har jag känt hur skönt det är att inte vara ensam. Jag har skrivit de här tre romanerna, som tagit två år styck, så det är sex år av ensamt idétänkande och skrivande. Nu jobbar jag med en grupp på ett annat sätt, det känns otroligt att få bolla saker.

Tv-manusarbetet till ”Allt som blir kvar” börjar i augusti: ”Jag ser väldigt mycket fram emot allt från hur den ska tonsättas till hur karaktärerna ska se ut. Jag längtar”, säger Sandra Beijer.
Foto: Viktor Fremling / Viktor Fremling

LÄS MER: Spoiler alert-bloggen avslöjar: ”'Allt som blir kvar' blir SVT-serie”


Du skriver i din blogg att ”Allt som blir kvar” är den av dina böcker som är ”the one that got away”. Hur menar du då?

– Det finns en känsla när man lämnar en bok av att man gjort allt man kan. Men med ”Allt som blir kvar” fanns det fortfarande saker jag ville förändra, men som jag inte hann för att vi behövde gå i tryck. Nu får jag en ny chans att jobba ut vissa delar och karaktärer så det blir mer finslipat. 

Är du ofta självkritisk?

– Ja, något extremt. Jag är väldigt noggrann och har mycket ångest under mina skrivprocesser. Det är mest jobbigt att skriva böcker – men sen blir det jättekul helt plötsligt och då är det värt allting. 

Sandra Beijer: ”Jag har alltid varit ärlig kring mina uppbrott”

”Allt som blir kvar” handlar om första månaden efter att det har tagit slut med någon. Varför intresserar det dig?

– Det är en månad man knappt minns, den är som en parentes. Man mår så dåligt – men tillåter också sig själv att gå bananas och behöver inte ta sig i kragen än. Man är avgrundsledsen samtidigt som man är vaken till fem på morgonen. Det finns något i det där, att det är en laglös månad. 

Du har genomgående skrivit mycket om uppbrott – även dina personliga. Vad möts du av för respons?

– Väldigt mycket. Jag skrev ett ett blogginlägg om hur man kommer över någon, och får nästan dagligen nya kommentarer på det – inlägget är sju år gammalt. Jag har alltid varit väldigt ärlig kring mina uppbrott och hur jag har mått av dem, det har gjort att många sökt tröst i det och känt att de är mindre ensamma. Det handlar inte om att ha svar, utan visa att du inte är ensam i dina känslor – alla kan må så här. 

Sandra Beijer: ”Jag är på väg in i en ny fas”

Har du ångrat din öppenhet någon gång?

– Nej, aldrig. När man är helt ärlig själv kan ingen hugga en i foten för man har redan sagt allt. 

Vilken fas i livet är du i? 

– Det känns spännande att vi är i ett nytt årtionde, det öppnar upp för något nytt. Jag känner att jag är på väg in i en ny fas. Alltifrån att jag nu byter karriär litegrann till att jag vill flytta. Jag fyller 36 år också, så jag är närmare 40 än 30. Det är mycket som händer – samtidigt har man ingen aning om hur det ska bli med allt. Men jag känner mig hoppfull! Jobbar man tillräckligt hårt kan man få sina drömmar uppfyllda, det känns fint och sporrar mig att önska saker.

Sandra Beijers kärlek: ”Träffar någon”

I din årsresumé vid nyår skrev du: ”Får jag önska mig nåt enda till mitt tjugotal är det att bli kär i en trygg person som håller mig i handen och inte släpper den” – hur har det gått med den saken?

– Jag träffar någon som jag tycker väldigt, väldigt mycket om. Det känns väldigt mysigt och bra. Även om det är mycket jobbigt som händer i världen, så mår jag bra på många plan just nu. 

Många bloggläsare har säkert anat att det finns någon speciell, men du väljer att vara försiktig med hur mycket du delar med dig av?

– Ja, det finns så mycket skvallerbloggar. Jag måste få göra det i min egen takt. Precis som serien som jag jobbade med i två år, men inte skrivit om förrän nu. Man måste vara säker i sin historia, annars kan man inte äga den. 

Sandra Beijer är bosatt i Stockholm – och letar efter en ny bostad att starta sitt nästa kapitel i.
Foto: Viktor Fremling / Viktor Fremling

Kraven på tjejer: ”Alex & Sigge ställs inte inför samma måsten”

Sandra Beijer har drivit sin hyllade blogg sedan 2005 – men den har aldrig varit så stor som nu. Bloggen drar ca 150 000 besökare i veckan och har 2,5 miljoner sidvisningar i månaden. 

Det kom en våg runt 2018 då flera influencers upplevde att det fanns en hårdare press att göra allting rätt för att inte få kritik. Hur är stämningen på nätet i dag?

– Jag tycker inte det har lagt sig, det är mer att hela internet har vant sig. Världen har blivit väldigt politisk och man ska tycka någonting om allt. Om man inte säger någonting betyder det att man står på den andra sidan, men riktigt så är det ju inte. Det fina med bloggar är ju ändå att det är riktiga personer bakom, och en människa är inte felfri.

– Andra manliga influencers, som exempelvis Alex och Sigge, ställs inte alls inför samma måsten. Jag får fortfarande dagligen ifrågasättande kommentarer, men har blivit lite avtrubbad. 

Sandra Beijer: Därför skriver jag inte om vissa frågor

Vad är den vanligaste kritiken du får?

– Det beror på vad det handlar om, nu är vi mitt inne i Black Lives Matter – då handlar det om det. Då uppfattas det som ett problem att jag inte skriver om det. Men det är inte min roll att skriva om det – i stället kan man läsa om det på många andra ställen. En blogg är en av hundra andra saker man konsumerar under en dag. Det är viktigt för mig att landa i frågor själv och inte bli tvingad till något för att man anser alla andra gör det. Särskilt om man har en blogg som tangerar att vara politisk stundtals blir jag oftast tillskriven hur jag ska handla. Min integritet är viktig och jag vill göra rätt för mig själv. Det blir särskilt viktigt i en tid när alla skriver till en vad man ”bör” göra. 

– Men jag vill inte ha någon duktighetsdekal eller vara med i leken att framstå som moder Teresa. Då skriver jag hellre om sånt som jag kan.

Har du fått kritik som varit nyttig, som har fått dig att ändra uppfattning eller beteende?

– All kritik är inte dålig, vissa frågor ska tas upp. Problemet blir att kritiken kommer från alla håll om allting. Till slut blir det svårt för mig att sortera eller ens ta till mig, eftersom jag måste göra rätt på alla plan. Det är inte någon kritik som är dålig, utan det är bara att den är så otroligt mycket, att det blir så tjockt. 

Hur ser framtiden ut för bloggen?

– Jag mår väldigt bra i min blogg just nu. Det är roligt att många läser och att jag har ett kul flow i den. Jag hittar hela tiden min ton på nytt efter att ha bloggat så länge. Jag tycker om att behandla den som ett magasin, jag gillar och tipsar. Samtidigt får man följa med i mitt liv. Jag hoppas vi snart kommer till en framtid där det inte är så mycket troll, det skulle vara väldigt skönt. 

Sandra Beijers vassaste tips när man jobbar hemma:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.