Jönssonligan har alltid en plan

Publicerad
Uppdaterad
Det finns alltid en välgenomtänkt plan för en stor kupp och ett Frans Jaeger-skåp är ofta målet.
Sedan hur det går för kriminalgeniet Sickan och hans kumpaner är en helt annan historia.
Här får du en kort genomgång av de fem svenska filmklassikerna - häng med.
Den svenska kriminalfarsen får sin början 1981 med debutfilmen ”Varning för Jönssonligan”.
Där möter vi för första gången Sickan, Vanheden och Rocky.
Geniet Charles-Ingvar Jönsson har en plan – tajmad och klar in i minsta detalj. Men kuppen går snett och Sickan hamnar i fängelse.
Rocky och Vanheden dyker upp vid frigivningen – men Sickan har redan blivit hämtad av finanskungen Wall-Enberg som vill ha ett Frans-Jaeger öppnat i Schweiz.

Dynamit-Harry

I nästa film, ”Jönssonligan & Dynamit-Harry” från 1982, kliver Björn Gustafsson in som, ja Dynamit-Harry.
Jönssonligan vill ha hans hjälp när det gäller sprängmedel, men det är inte alltid som det går enligt planen. Målet är att bryta sig in hos Wall-Enberg, något som inte Jönssonligan är ensam om. Polisen är också ute efter finansbossen.

Datachip för miljoner

I ”Jönssonligan får guldfeber” från 1984 handlar det om att lägga vantarna på ett datachip som är värt miljoner på den internationella marknaden. Här får vi bland annat se en vild jakt som slutar på Stadshustornets klocka i Stockholm.

Kupp mot Ikea

Nästa stora kupp är riktad mot Ikea i ”Jönssonligan dyker upp igen” från 1986.
Ligan bryter sig in mitt i natten för att plocka med sig hela kassan. Men självklart går inte allt som det var tänkt från början. Sedan handlar det om helt andra saker. Ryska ubåtar, korkade poliser och miljontals ryska – rubel.

Får jobb av Wall-Enberg

I ”Jönssonligan på Mallorca” från 1989 visas en fantastisk öppningsscen med Gösta Ekman i storform när han sitter ensam i sin nya lägenhet. Samtidigt lever hans kumpaner ett helt nytt liv på Mallorca.
Men så dyker Wall-Enberg upp och erbjuder ett jobb på den soliga ön – och Sickan är inte sen att hoppa på.
Något går snett och Sickan söker upp Vanheden och Harry för att utföra den stora kuppen – kanske rentav den största och mest lysande av dem alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida