Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Samir Badran drabbad av obotlig sjukdom

Samir Badran skriver om sin kroniska sjukdom ”Visual snow”. Foto: OLLE SPORRONG
Samir Badran. Foto: OLLE SPORRONG

"Let's dance"-profilen Samir Badran har drabbats av en ovanlig ögonsjukdom och enligt honom själv riskerar han att bli blind.

"Ljuskänslighet som smärtar och gör att du måste ha solglasögon 24/7. Det kan till och med gå så långt att du i slutändan blir blind", skriver han om åkomman som drabbat honom.

Samir Badran dansade in i svenska folkets hjärta under den senaste omgången av det populära dansprogrammet "Let's dance" i TV4.

Både under och efter programmet har han uppmärksammats för sin nära relation med sin danspartner Sigrid Bernson och de har setts kyssas offentligt flera gånger.

 

LÄS MER: Sigrid och Samir visar nu sin kärlek öppet 

 

Men allt är inte kärlek och glädje för den populära tv-profilen. I ett inlägg på Instagram berättar han nu om den ovanliga ögonsjukdom som han drabbats av. Den heter "visual snow" och är omtvistad, men icke desto mindre allvarlig för de som upplever att de drabbats.

"Tänk dig att du en dag helt plötsligt får synstörningar som aldrig slutar? Extremt tv-brus i ditt synfält som aldrig slutar. Du ser ingenting normalt längre och bilderna i ditt synfält hänger inte med. Efterbilder av saker som du aldrig haft innan".

 

https://www.instagram.com/p/BXBBiZ7B9bF/

Han fortsätter med att förklara att sjukdomen på sikt kan leda till att man blir blind.

Han upplever också att han hos sjukvården inte fått hjälp – utan mötts av tvivel.

Samir Badran om omgivningens tvivel

"När du sedan söker vård hos sjukvården så hittar de ingenting. Du berättar om dina problem men de kan inte ge dig någon diagnos eller behandling".

Inte ens när han stänger ögonen blir han fri från rubbningarna i synfältet, skriver han.

"När du sedan stänger ögonen och försöker slappna av så slipper du inte synstörningarna. För många låter detta som något väldigt främmande men jag själv och tusentals andra så är detta vår verklighet 24/7".

Han uppmanar slutligen läsarna att skänka pengar till forskning om sjukdomen.

 

LÄS MER: Samir och Sigrids mys på kärleksresan 

 

"Visual snow" har beskrivits som "myrornas krig" eller flimmer i synfältet. Sjukdomen är en gåta för forskarna och en relativt okänd diagnos. För de drabbade innebär det att deras upplevelser ibland ifrågasätts.

– I de flesta fall har personerna friska ögon och är också neurologiskt och psykiatriskt friska. Det gör att en del har fått höra att de hittar på sina upplevelser, men det tror inte jag att de gör, säger Jan Ygge, professor inom neurovetenskap och överläkare vid Karolinska institutet, till GP.