Samir Badran: ”Jag la ner hela mitt liv”

Samir Badran har pluggat till mäklare i ett och ett halvt år.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Efter flera år som framgångsrik artist väljer nu Samir Badran att byta bana.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Till sin hjälp har Samir Badran sin mentor, Adam Farhoumand.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Samir Badran har en framgångsrik karriär som artist och programledare bakom sig, men för ett och ett halvt år sedan tog hans liv en tvärvändning.

Han bytte stad, la artistkarriären på hyllan och satte sig i skolbänken.

Nu ska han ta klivet ut i en helt ny bransch som nyexaminerad mäklare.

– Jag har lagt ner hela mitt liv för det här, säger Samir Badran.

Sommaren 2020 berättade Samir Badran på sin Instagram att han stod inför en stor förändring i sitt liv.

”Första dagen på mäklarutbildningen. Dags att gå vidare i karriären och göra något som jag älskat hela mitt liv. Fastigheter och lägenheter”, skrev han då.

Nu är han färdigutbildad mäklare och ska ge sig ut i fastighetsbranschen. 

Eller, i alla fall snart.

– Jag började slappna av lite på slutet och var en poäng ifrån att klara sista tentan. Nu satsar jag hela mitt liv på att klara tentan, säger Samir Badran när vi ses för en intervju.

Med sig har han sin mentor och kollega Adam Farhoumand. De träffades när Adam skulle sälja Samirs lägenhet i Stockholm.

– Jag såg att han hade ett nice liv. Han såg glad ut. Jag var inte van att möta människor som var speciellt glada i mediebranschen.

Samir Badran hade tröttnat på livet som artist och bestämde sig för att flytta tillbaka till hemstaden Linköping.

– Det var ingen som var glad, det var ingen som mådde bra. När jag hade tröttnat på musiken ville jag bara avsluta. Det kändes för stressigt det där livet. Då bestämde jag mig för att sälja min lägenhet här i Stockholm och flytta till Linköping. Det var då jag mötte Adam. Det förändrade mitt liv. 

– Sedan flyttade jag till Linköping och visste inte vad jag skulle göra. Då tänkte jag att, Adam är ändå skön, jag ringer honom och ser om jag får börja jobba på hans kontor. Och sedan började resan.

Adam Farhoumand och Samir Badran jobbar på Unik Fastighetsförmedling.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Att plugga till mäklare var dock inte Samirs första tanke. Men så småningom växte idén fram och till slut sökte han in till utbildningen.

– Jag hade inga förutsättningar att plugga. Jag hade inga betyg. Enda möjligheten var att Adam anställde mig och trodde på mig som mäklare. Han sa det att så länge du sköter det här och klarar det här så kör vi, att jag skulle sköta plugget. Han kan ju inte bara hjälpa mig och komma in på en utbildning och så struntar jag i det, säger Samir Badran.

”Folk tror att det är en enkel utbildning”

Adam Farahoumand menar att han blev lite förvånad över samtalet från Samir eftersom han ”frågade rakt ut, bara så där”.

– När han började på utbildningen var jag lite orolig, jag var noga med honom att ”ta inte bara min tid med det här”. Det är många som hoppar av, det är tufft. Det är 120 högskolepoäng och man ska läsa juridik, fastighetsrätt och sådant på ett och ett halvt år. Men efter tredje tentan slappnade jag av. Han flyttade, bytte stad, sket i allt, han gick in för någonting. Då kändes det jättebra.

”Folk tror att det är en enkel utbildning för att jag har klarat det”, säger Samir Badran.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Adam Farhoumand och Samir Badran visar en lägenhet i Sundbyberg i Stockholm.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

När det nu är så pass nära till att Samir är helt klar med utbildningen ska han och Adam hjälpas åt att ta fram mål.

– Nästa vecka vill jag sätta mål tillsammans med Adam. Jag är försiktig när jag sätter mina mål för jag vet att jag uppnår dem när jag väl ger mig in i det.

– Folk tror att det är en enkel utbildning för att jag har klarat det. Jag har fått många som har skrivit till mig att ”klarar Samir det så klarar vi det”. Men jag har ju lagt ner hela mitt liv för det här. Jag lade ner allt. Jag har inte tjänat pengar på ett och ett halvt år.

Är du orolig för att du inte ska bli tagen seriöst som mäklare?

– Jag tänker på Martin Melin. Han är polis och håller på med sociala medier också. Nu kommer jag mer syssla med sociala medier mot mäklaryrket, men jag tycker att han blir tagen på allvar i sitt yrke. Det är flera som skrivit att ”när du blir klar ska du direkt få sälja min lägenhet”. Det tycker jag är askul. Sedan får man ju också bevisa att det går bra.

Behövde ha två vakter

Den 20 december skrev Samir Badran sin sista tenta. Nu ska en ansökan om att bli registrerad som mäklare skickas in och om allt går som det ska kommer Samir vara redo att ta klivet ut i mäklaryrket i slutet av januari.

– Mitt fokus kommer vara Samir, se till att han kommer in på en bra start i branschen. Vi har redan tagit in de första lägenheterna som han sedan ska få visa, säger Adam Farhoumand.

Samtidigt finns en liten oro för att Samirs tidigare liv med kändisskap och stora skaror fans ska påverka mäklaryrket.

– Vad kommer hända när han får sitt mäklarnummer? Kommer han få massa samtal som inte rör jobbet? Då kommer vi också behöva ha någon som tar hand om det. Så det är några saker som vi får se lite hur det blir. Det får ju inte vara att det kommer massa på visningar som inte är där för lägenheterna för då kommer det påverka de som faktiskt är där som köpare.

– Jag hoppas att många har glömt vem han är nu, skämtar Adam.

I slutet av januari är Samir Badran förhoppningsvid färdigutbildad och registrerad mäklare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Samir menar att det i dag inte är samma hysteri som för några år sedan. Han berättar om en händelse vid ett köpcentrum då han behövde ha två vakter vid sin sida för att det var så mycket folk runtomkring honom.

– För mig var det jättejobbigt. Jag kunde inte gå någonstans. Det var roligt första veckan sen blev jag rädd, jag vågade inte ens gå ut. Folk var överallt. Det var katastrof.

– Men i dag när jag går ut så är det några som hejar eller någon som vänder sig om. Någon kollar lite på tunnelbanan. Men ingen hets.

”Mår tusen gånger bättre”

Karriärbytet har gjort honom gott, säger Samir. I dag mår han mycket bättre och har en annan inställning till livet.

– Jag är fortfarande lite trött i huvudet, men jag tror det är plugget om jag ska vara ärlig. Men jag mår tusen gånger bättre i dag, jag har fått bättre rutiner i mitt liv och slutat med många beroenden som snus, kaffe, cigaretter. Jag dricker inte längre och det är mer fokus på hälsa nu. Mitt fokus är att må bra, för om man mår bra då kan man ha kul. Det är det som är det viktiga. Det är inte att bli världsbäst i allting, mår man bra så blir livet mycket roligare.

Han fortsätter:

– Artistlivet var roligt men man mådde inte bra i det och då är det inte värt. Det är inte värt pengarna om man inte mår bra, även om man kunde tjäna hur mycket pengar som helst.

Har du lagt artisteriet bakom dig helt och hållet nu? 

– Jag kan göra en låt för skojs skull. Det kan vara min fritid, ett fritidsintresse. Men jag ska inte göra det för att tjäna pengar mer. 

Se mer:
Samir Badrans framtida artistliv – efter karriärbytet

Skrev mäklarlåt till nya arbetsplatsen: "Grym"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.