Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Saltkråkan”-Malins oväntade återkomst – 55 år efter succén

Skådespelaren Louise Edlind Friberg spelar släkting till Felix Sandmans karaktär i ”Störst av allt”.
Foto: Netflix.
Skådespelaren Louise Edlind Friberg tillsammans med ”Saltkråkan”-kollegan Torsten Lilliecrona.
Foto: SVT
Louise Edlind Friberg har varvat politik med skådespeleri under sin karriär.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: IBL Bildbyrå / ©Eero Hannukainen
Foto: Johan Paulin / Netflix
Foto: Johan Paulin / Netflix
1 / 9

Louise Edlind Friberg slog igenom på sextiotalet som Malin i ”Vi på Saltkråkan”.

Nu gör hon comeback som skådespelare i Netflixserien ”Störst av allt” – som Felix Sandmans karaktär Sebastians släkting Majlis.

Skådespelaren Louise Edlind Friberg, 72, blev folkkär på sextiotalet tack vare sin roll som karaktären Malin i Astrid Lingrens ”Vi på Saltkråkan”.

Rollen som ”Saltkråkan”-Malin var hennes första – och uppståndelsen kring henne blev stor – men vid 50-årsstrecket gav hon sig in i politiken och satt i riksdagen för Folkpartiets räkning.

Nu återvänder däremot Louise Edlind Friberg i rampljuset som skådespelare i den första svenska Netflixserien ”Störst av allt”

Där spelar hon karaktären ”Majlis” – släkting till Felix Sandmans karaktär ”Sebastian”. Och enligt Sandman var inspelningarna tidvis tuffa.

– Om det ska se äkta ut så måste det kännas äkta, har Felix Sandman tidigare sagt i ”Efter fem” och tillagt:

– Vissa dagar grät vi en hel inspelningsdag och kramade om varandra.

”Störst av allt” är den första svenskproducerade originalserien för strömningstjänsten Netflix. Serien är baserad på författaren Malin Persson Giolitos roman med samma titel.

Louise Edlind Fribergs comeback – 55 år efter debuten

Det är 55 år sedan Louise Edlind Friberg slog igenom som tonåring år 1964 då ”Vi på Saltkråkan” hade premiär.

– Det var lite chockartat när tv-serien började sändas. Den slog direkt och plötsligt började det ringa hemma i telefonen från en massa konstiga människor, har hon tidigare sagt om debuten till SVT.

Men det var inte självklart att Louise Edlind Friberg skulle få rollen. Astrid Lindgren nobbade nämligen henne först.

– Jag var bara 16 år då och Astrid Lindgren tyckte att jag var för ung för rollen. Men hon blev övertalad utav resten av teamet att de skulle ha mig ändå. Under provfilmningarna fick jag en fin kemi med Maria Johansson, som skulle spela Tjorven. Jag tror att regissören Olle Hellbom kände av det, vilket hjälpte mig att få rollen, berättade skådespelaren i SVT-intervjun.

Därefter har Louise Edlind Friberg bland annat spelat mot Steve McQueen i filmen ”Le Mans” 1970 och i svenska nittiotalsserien ”Vänner och fiender”.

Expressen har sökt Louise Edlind Friberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.