Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkerhetsbråk hotar Eurovision i Israel – vädjar till premiärminister

John Lundvik.Foto: OLLE SPORRONG
John Lundvik.Foto: OLLE SPORRONG
Den exekutiva producenten för Eurovision Song Contest, Zivit Davidovich, lade på söndagen upp en facebook-video på den tomma ESC-paviljongen.Foto: Facebook

Förberedelserna inför Eurovision Song Contest i Israel, ligger på is, skriver The Jerusalem Post. Detta efter att polisen stoppat säkerhetsarbetet på platsen på grund av penningbrist.

Tävlingens ledning vänder sig nu till premiärminister Netanyahu för att uppmana den israeliska regeringen att gå in med pengar för att försäkra sig om att tävlingen blir av enligt plan.

Säkerhetsfrågan gällande Eurovision Song Contest har nu lett till skarpa ordalag från Eurovision Broadcasting Union (EBU) som på måndagen skrivit ett brev till Netanyahu, där de uppmanar till åtgärder, enligt The Jerusalem Post.

I brevet uppmanar dess ordförande Frank-Dieter Freiling och chef Jon Ola Sand premiärministern att skynda på med säkerhetsarbetet kring tävlingen, som annars riskerar att missa tidsschemat. De skriver vidare att den israeliska regeringen måste gå in med pengar omedelbart för att försäkra sig om att tävlingen blir av:

”Arbetet kan inte fortsätta om inte K9-bombsökningsrutinen görs ändamålsenligt.” 

Om inte denna nödvändiga säkerhetsåtgärd införs snarast ”kommer förseningarna att ha allvarliga och signifikanta negativa konsekvenser på möjligheten att hålla repetitioner i tid, på budget och på kvaliteten på showerna som kommer att sändas från Tel Aviv.”

Kan bli katastrofala konsekvenser

De ser detta som ytterligare en indikation på att den israeliska regeringen inte tar sitt ansvar:

”Det är redan tillräckligt irriterande att det under de senaste månaderna har varit konstanta diskussioner om vilka som ska betala för de externa säkerhetsåtgärderna kring Eurovision Song Contest”, skriver Jon Ola Sand och Frank-Dieter Freiling i brevet.

De poängterar också att säkerheten är av yttersta vikt, speciellt i Tel Aviv, med tanke på de senaste händelserna.

”Som ni kanske förstår, är detta är ett känsligt ämne för delegationerna. Denna nya information kommer bara att skapa mer oro och frågor gällande lämpligheten av genomförda säkerhets- och trygghetsåtgärder i Israel inför Eurovision Song Contest.”

Bröt ut på söndagen

De öppnar också för att de båda när som helst under måndagen kommer att finnas tillgängliga för att diskutera detta telefonledes med Netanyahu, då konsekvenserna skulle kunna bli katastrofala för Eurovision Song Contest och Israel. 

Enligt The Jerusalem Post utbröt konflikten på söndagskvällen då Eldad Koblenz, vd på KAN, Israels nya statliga tv-bolag, vände sig till de fyra regeringsministerier som tidigare har deklarerat att de tillsammans med KAN ska bidra till kostnaderna kring säkerhetsbehovet.

Koblenz påpekade att om inte polisens inspektioner av utrustningen återupptas omedelbart så skulle såväl budget som tidtabellen för Eurovison Song Contest i Tel Aviv äventyras.

Expressen söker Jon Ola Sand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.