Säker shopping på utländska sajter

Publicerad
Uppdaterad
Vågar du shoppa från utländska nätsajter?
I de flesta fall är det problemfritt, lovar juristen på Konsument Europa.
- Någon gång har jag blivit nervös när leveransen dröjt, men det har alltid gått bra, säger Bobo Jakobsson, 37, som älskar kläder och i perioder nätshoppar flera gånger i månaden.
Bobo Jakobsson handlar ofta både smink och kläder från utländska nätsajter, främst från England.
- Smink för att det är mycket billigare och kläder för att det är roligare, säger hon. Det finns mer att välja på och jag hittar kläder som inte finns i butikerna på stan.
Bobo blir för det mesta nöjd med sina köp, och annars är det lätt att skicka tillbaka produkterna tycker hon.
- Jag satsar mest på säkra kort som toppar och klänningar, och drar mig för att köpa kläder som kräver mer exakt passform, som till exempel byxor.
Är du orolig för dina köp på nätet finns det flera saker att göra själv. Konsument Europa som är en del av Konsumentverket har en checklista på Konsumenteuropa.se.

Stark varningssignal

- Det är bra att lägga lite tid på research om företaget som du ska handla ifrån, säger Philip Levin, juridisk råd-givare på Konsument Europa.
- Om det inte finns adressuppgifter till företaget på webbplatsen är det en stark varningssignal. Och ett erbjudande som låter för bra för att vara sant, är ofta just det. Tänk efter om erbjudandet låter rimligt, säger Philip Levin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag