Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sågningarna efter Östlunds framgång

Guardians filmkritiker sågar Ruben Östlund.
Foto: Skärmdump från engelska The Guardian
Ruben Östlund tillsammans med skådespelarna Charlbi Dean och Harris Dickinson under filmfestivalen i Cannes.
Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness” har tilldelats ett av filmvärldens finaste pris.

Men i några av Europas största dagstidningar sågas den.

”Ruben Östlunds satir över superrika är en ovärdig vinnare”, skriver The Guardian.

Festivalen i Cannes är den mest prestigefyllda filmfestivalen i världen. Under galavisningen av ”Triangle of Sadness” svarade festivalpubliken med stående ovationer i åtta minuter.

På lördagen tilldelades svenska regissören Ruben Östlund Guldpalmen – det tyngsta priset av dem alla. Filmen har hyllats av bland andra BBC, Telegraph och Variety

Men alla är inte lika förtjusta.

Sågas av Guardian och Le Monde

The Guardians filmkritiker anser inte att ”Triangle of Sadness” är lika intressant som den utger sig för att vara. Den misslyckas med att utmana vår världsbild, skriver han. 

”Öppningsscenen är intressant, men i övrigt är den o-originell (idéer tagna från Marco Ferreris ”Brakfesten” och JM Barriess ”Skeppsbrutna i paradiset”) och tunghänt. (...) Det finns inga idéer som inte redan har gestaltats mer subtilt, mer givande och ännu mer kraftfullt i hans tidigare film, ”The Square”, och jag uppfattar den som väldigt ytlig”. 

Inte heller Le Mondes recensent är särskilt hänförd. Enligt honom gör Östlund upp med det västerländska samhället utan minsta finess. 

”I ”Triangle of Sadness” ger Östlund sig själv nöjet att uppfinna karaktärer bara för att slita dem i stycken, reducera dem till ingenting (...) vilket är för överdrivet för att kunna göra anspråk på minsta politiska klokhet”, skriver Le Monde.

Andra Guldpalmen

”Triangle of Sadness” är en satir som kretsar kring en skönhetsfixerad modevärld. Titeln anspelar på termen för den så kallade bekymmersrynkan mellan ögonbrynen. 

Det är andra gången Östlund tar hem Guldpalmen. Sist var 2017 för ”The Square”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.