Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabotaget mot Lotta och Erik

Arne Weise. Foto: / Stella Pictures / Sigge Klemetz
Roberts Aschberg. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
David Hellenius var självutnämnd julvärd. Foto: PRIVAT.
Lotta Lundgren under julvärd 2017.Foto: SVT
Lena Glaser, chef SVT.Foto: SVERIGES TELEVISION AB
1 / 7

Flera tv-profiler utmanade SVT med egna julvakor – bland annat Arne Weise och David Hellenius, som pikade SVT:s julvärdar i sin sändning. 

SVT:s nya grepp med dubbla julvärdar möttes av både kritik och hyllningar från tittarna.

– Det är klart att det är tråkigt om delar av publiken inte gillar upplägget. Men många har också återkopplat att de tycker det känns roligt och spännande, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT. 

Det var trångt i rutan på julafton – inte mindre än sex tv-profiler lotsade tittarna genom högtiden. 

I SVT var det Erik Haag och Lotta Lundgren som stod för julmyset. Duon tog ett liknande grepp på julprogrammet som i "Historieätarna", och guidade tittarna genom julhistorien och svenska mattraditioner. 

Lotta Lundgren tände det sedvanliga ljuset, medan Erik Haag låg i ett badkar bredvid. 

– Ursäkta, men titta på det här. Mycket mer jul än så här blir det faktiskt inte, kommenterade Lotta Lundgren i sändningen. 

 

LÄS MER: Tittarnas ilska mot julvärden i SVT 

 

Tittarnas ilska 

Men många tittare rasade över det nya upplägget. Framför allt var det SVT:s beslut att förinspela julprogrammet i stället för att direktsända som störde publiken. 

"Jag ogillar att årets julvärdar inte kör live. Idag väljer vi bort SVT", skriver en person via kanalens Facebook-sida. 

Dussintals andra var också kritiska – många tyckte inte att det passade med två julvärdar. Andra hyllade det nya upplägget. 

– I år har julvärdarna väckt stort intresse och många reaktioner. Att folk har olika uppfattning om vad som är bra och roligt och hur julvärdarna ska vara förstår och respekterar vi, säger SVT:s programdirektör Lena Glaser och fortsätter:

– Det är alltid känsligt att ändra i det som är traditioner och sådant ska man göra varsamt. Men man måste också kunna utveckla och prova nya saker. 

 

LÄS MER: Lottas och Eriks hemlighet avslöjad

 

Konkurrerande julvärdar

Lena Glaser lägger även till att upplägget eventuellt kan komma att ändras igen inför framtida julprogram. 

Arne Weise, som var SVT:s julvärd i decennier, satt även denna jul i rutan och önskade god jul – men inte i SVT, utan i TV3. 

TV3-profilen Robert Aschberg passade på att håna SVT i sin påannonsering av Weises julhälsning:

– Sveriges genom tiderna mest folkkära julvärd väljer att tända det klassiska ljuset, exklusivt, bara på TV3, sade Robert Aschberg i programmet. 

I TV4 höll profilerna Gustav och Marie Mandelmann julvaka, medan kanalkollegan David Hellenius sände sitt eget julprogram på Instagram – där han pikade SVT.

– Jag vill önska er en riktigt god jul, utan fusk och som inte är förinspelat. Ingen tradition bryts, utan är på riktigt – precis som det ska vara, säger David Hellenius i klippet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.