Sabatons musik stals av högerextremt parti

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Power metal-bandet Sabatons texter berör oftast krigshistoria.

Men de vill absolut inte förknippas med någon politisk åsikt.

– Ett polskt högerextremt parti använde vår musik i en valkampanj en gång. Då blev vi jävligt förbannade, det är inte okej, säger sångaren Joakim Brodén.

Krigsrockarna Sabaton från Falun har länge haft ett nazistrykte kring sig. Bland annat på grund av texter om andra världskriget och ett album helt dedicerat åt Karl XII. Men trots att deras andra världskriget-texter ofta handlar om hur Nazitysklands trupper får stryk verkar ryktet svårt att tvätta bort.

I augusti förra året hindrades bandet från att spela i Volgograd i Ryssland under 70-årsminnet av slaget om staden, som under andra världskriget hette Stalingrad. Organisationer som uppgav sig för att ha studerat bandet hade kommit fram till att de var nazister, skrev Sabaton på sin hemsida.

"Det sista vi vill"

Frontmannen Joakim Brodén säger att de är öppna med att deras musik används i de flesta syften. Men när det gäller religion och politik är det direkt nej.

– Det var ett polskt högerextremt parti som använde vår musik i en riktig valkampanj en gång. Då blev vi jävligt förbannade, det är inte okej. Vårt ämnesval, att sjunga om militärhistoria, är tillräckligt kontroversiellt som det är. Det sista vi vill är att ha någon slags politisk eller religiös koppling, vare sig det är direkt eller indirekt, säger han.

Låttexterna upplyser

I övrigt verkar Sabatons krigshistorietexter ha en positiv inverkan för fansens historiekunnande. Brodén berättar att flera fans kommit fram till dem och känner sig lite upplysta. För amerikanska hårdrockare är det kanske inte självklart att känna till svenska kungar, till exempel.

– Vissa tycker att det är coolt att vi sjunger om krig och lyssnar bara på låtarna, medan andra är väldigt inne på historia. Det är väldigt många från just USA som liksom "wow, Sverige. Vi trodde att det var Ikea and that's it. Fan har ni haft ett imperium?".

"Hårdrockare först och främst"

Trots att det inte är bandets mission att lära ut historia ser Brodén det som något positivt.

– Om någon har lärt sig något historiskt på vägen blir jag bara glad. Men vi är ju inte historieprofessorer, vi är hårdrockare först och främst. Det finns ju mycket man kan lära sig av historien, fast uppenbarligen har vi ju inte lärt oss ett jävla skit, med tanke på hur världen ser ut just i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.