Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill EU styra Netflix utbud – med kvotering

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (S) öppnar för kvotering av innehållet på streamingtjänster.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Per Lodenius (C), kulturpolitisk talesperson.
Foto: RIKSDAGEN

Mer "Barnaby", "Wallander" och "Bron" – och mindre "House of Cards".

EU-kommissionen har tagit fram ett förslag om kvotering för att få in europeisk tv på internationella streamingtjänster som Netflix – något som kulturminister Alice Bah Kuhnke (S) inte avfärdar.

Men alla gillar inte tanken på kvotering.

– Hur ska vi gå in och bestämma över privata företags innehåll? säger Per Lodenius (C), kulturpolitisk talesperson.

Förslaget bottnar i att en allt större del av tv-marknaden nu finns digitalt, där stora företag såsom Netflix har tagit över allt mer.

Hur stor del av streamingjättens utbud som är europeiskt är oklart, men utan tvekan är det så att de digitala tv-bolagens största trumfkort utgörs av amerikanska tv-serier och filmer.

Men eftersom europeiska tv-tittare uppenbarligen finner mer intresse i serier om livet som amerikansk president (läs: "House of Cards") vill nu EU-kommissionen reglera jättarnas utbud.

Kevin Spacey i "House of Cards"
Foto: Nathaniel E. Bell/AP/NETFLIX

Kommissionen anser därför att kvotering kan vara ett sätt att hantera det hela, och föreslår att cirka 20 procent av streamingföretagens utbud ska utgöras av europeiskt innehåll.

Något som utrikesminister Alice Bah Kuhnke (MP) inte är främmande inför.

– Jag är väldigt mån om det svenska innehållet och den svenska kulturen. Som statsråd och som del av regeringen kan man inte vara för principfast mot olika former av förslag som kommer. Vi måste sätta det i en svensk kontext, säger hon till politiksajten Altinget.

"Ska deras hemsida IP-blockeras"

Men förslaget om kvotering går inte hem hos alla.

Centerpartiets kulturpolitiska talesperson, Per Lodenius, ställer sig först och främst frågande till hur en sådan kvotering skulle gå till.

– När det gäller public service kan man gå in och styra innehållet till viss del. Men Netflix är ett amerikanskt företag. Hur ska man gå in och styra över ett sådant företags utbud? Och vad gör man om de vägrar acceptera villkoren? Ska deras hemsida IP-blockeras i hela EU? Det faller på sin egen orimlighet, säger han.

I stället menar Per Lodenius att politiker bör skapa förutsättningar för svenska filmskapare och skådespelare att utvecklas, för att på så sätt konkurrera genom kvalitet och inte genom kvotering.

– Vi har otroligt bra producenter, skådespelare och teknisk personal när det kommer till tv-produktion i Sverige. Precis som många andra europeiska länder måste Sverige skapa möjligheter att etablera sig och utvecklas på både topp– och nybörjarnivå. Dessvärre vill inte regeringen tala om detta, säger Per Lodenius.

Netflix viker sig inte

I ett svar till Altinget menar Netflix att företaget har användare världen över som älskar europeiska tv-program, och att man investerar i den typen av program.

Sofia Helin och Thure Lindhardt i svensk/danska serien "Bron"
Foto: SVT

Däremot menar Netflix att den europeiska produktionen inte kommer att växa genom de metoder som EU-kommissionen nu föreslår.

Även Per Lodenius menar att kvalitet ska vara riktmärket. Sedan är det upp till politikerna att skapa sådana incitament.

– Vi har en otrolig bredd på populärkulturen i Sverige. Svenska deckare och dramaserier visas ofta i Europa och i vissa fall görs det även internationella versioner av dessa. Genom fortsatta satsningar på svensk filmproduktion kommer kvaliteten bara att öka, och då kommer Netflix att vilja ha ännu mer europeiskt material, säger han.

Expressen har sökt kulturminister Alice Bah Kuhnke för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.