Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så var tolkningarna av Andreas Kleerups låtar

Avsnittets huvudperson Andreas Kleerup, 36, har gett ut ett album i eget namn. "Kleerup" vann tre grammisar 2009, men just den galan slutade mindre bra för artisten som avslutade succékvällen med att åka dit för narkotika.

Kleerup har jobbat med en rad sångerskor, nästan bara kvinnliga; exempelvis Titiyo, Loreen, Lykke Li, Marit Bergman och Neneh Cherry.

Han har även remixat Lady Gaga, producerat Cyndi Lauper och toppat englandslistan med Robyn ("With every heartbeat").

 1. 1. Ison & Fille, "Hjärtslag"


  Duon grabbar tag i Kleerups största hit direkt, men melodin sliter sig ur greppet och rymmer genom köksutgången. Rapen saknar flow, beatet är bara klumpigt och refrängen låter faktiskt otajmad och skev. Ett otippat rejält misslyckande.

 2. 2. Niklas Strömstedt, "3:07"


  Strömstedt, som innan han gjorde den uppskattade tolkningen av "Happy nation" ("Lyckolandet") översatte "Mamma mia" till svenska, fortsätter rimma på det inslagna succéspåret - samtidigt som musiken tuffar på genom ett behagligt gitarrpoplandskap.

 3. 3. Sven-Bertil Taube, "Rosornas Gud"


  Eftersom Sven-Bertil inte kan sjunga som Helen Sjöholm (det kan bara Helen Sjöholm) tar han Kleerups teaterstycke och bygger sin tolkning på en avskalat ödesmättad pratsång och atmosfäriska ljud. Resultatet liknar barsk filmmusik.

 4. 4. Miriam Bryant, "The only one"


  Säsongens mest innovativa tolkare blir originalet ovanligt troget. Bryant går rakt på låtens kärna - den starka refrängen - och mejslar ut konturerna ytterligare. Det låter som en hit, som en nytuperad Stevie Nicks suger på att göra stan.

 5. 5. Jenny Berggren, "Älska dig till döds"


  Återigen hamnar hon i ett 90-talssound, utan att för den skull låta det minsta som Ace of Base. Jenny sjunger med full inlevelse, men det nya arrangemanget har minimal fantasi. Undantaget dubstepsynten, som funkar oväntat hyfsat i refrängen.

 6. 6. Lisa Nilsson, "Thank God for sending demons"


  Tolkar, som Bryant, Kleerups band Me and My Army. Med den äran. Lisa lyfter fram originalets countrydel och stryker under med tjära och fjädrar. Stundtals småsurt, som dagen efter i Vilda Västern. Men mest som en behagligt bakfull förmiddag på Jills veranda.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!