Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så utreds TV4 och Martin Timell

Casten Almqvist. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Martin Timell.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Martin Timell sparkas av TV4.

Efter Expressens granskning har TV4 också tillsatt en utredning av advokatbyrån Setterwalls. Syftet är att byrån ska göra en oberoende genomlysning av hur skandalen kring Martin Timell kunde inträffa.

Beställningen har gjorts av TV4 själva och dessutom arbetar en av Setterwalls tidigare medarbetare som jurist på kanalen.

– Men vi är ju inte en myndighet som går in och tittar på det utan det görs i samråd så att de får belysning på de frågor som de vill ha belysta. Det är lite så det blir, säger Kristina Einarsson, chef för Setterwalls i Stockholm.

Under måndagen meddelade TV4:s vd Casten Almqvist kanalen avbryter allt samarbete med programledaren Martin Timell. Beslutet har fattats efter Expressens granskning som avslöjat att Martin Timell utsatt flera kvinnor för sexuella övergrepp, trakasserier, mobbning.

Casten Almqvist kallar Expressens granskning för "föredömlig" i samband med en intervju där han förklarade att TV4-cheferna Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk blundat för uppgifterna om Martin Timell.

– De har tagit fullt ansvar för mängder av de exempel som ni har lyft fram på ett föredömligt sätt i Expressen, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att den här granskningen som Expressen har genomfört har varit nyttig.

 

LÄS MER: TV4 river Martin Timells miljonkontrakt – polisanmäler inte

 

Redan under fredagen beslutade TV4 också att advokatbyrån Setterwalls ska göra en oberoende utredning av skandalen. Utredningen beskrivs av Casten Almqvist som en av de viktigaste åtgärderna i Martin Timell-härvan.

– Den kommer förhoppningsvis bekräfta att det här var ett undantag. Och skulle den hitta något annat, just i och med att den är oberoende, kommer den också ge oss möjlighet att förbättra saker, säger Casten Almqvist.

Casten Almqvist kunde under måndagen inte svara på om utredarna kommer prata även med offren. Däremot har Anna Rastner, programchef på TV4, tidigare varit i kontakt med den kvinna som Martin Timell ska ha utsatt för sexuella trakasserier 2008.

Casten Almqvist beställde utredningen

Setterwalls kommer att rapportera till TV4:s hr-chef Samir Törnblad och Casten Almqvist.

– Jag har beställt utredningen. Det här är en advokatbyrå som jobbar med större  utredningar av den här karaktären och det normala är att vd beställer utredningen. Sedan kommer min hr-chef att hålla i den rent administrativt, säger Casten Almqvist.

Setterwalls kommer också att presentera resultatet för TV4:s styrelse.

– De kommer att gå väldigt djupt i framför allt vårt sätt att hantera programledare och vårt sätt att relatera till våra produktionsbolag och hur vi ser till att de värderingar som finns ute på produktionsbolagen efterlevs.

TV4:s tidigare internutredning kring arbetsmiljön på "Äntligen hemma" som genomfördes våren 2016 kommer också att belysas.

– Dels kommer den gå in på det som är specifikt "Äntligen hemma" inklusive utredningen från 2016. Där går man hela vägen tillbaka så långt det finns uppgifter om dåligt beteende och varför vi inte gjorde det vi borde ha gjort.

– Ett annat spår är rutinerna, det rent formella. Vad borde vi ha haft på plats? Samt vilka rutiner som bör finnas på plats i relation till bolagen och runt våra programprofiler framgent.

Advokatbyrån: "Gör den utredningen de begär"

Setterwalls har tidigare bland annat varit ansvariga för den stora utredningen kring Skandia-skandalen i mitten på 2000-talet. Utredningen fick då kritik för att den var återhållsam gentemot bolagets nya chefer.

 

LÄS MER: TV4-toppen: "Det är en gammal kultur" 

 

Kristina Einarsson är chef för Setterwalls i Stockholm.

– Jag kan inte säga någonting mer än att bekräfta att vi har fått det uppdraget och att vi arbetar på instruktioner och i samråd med TV4 för att göra den utredning som de begär att få, säger hon.

Har ni gjort någon liknande utredning tidigare?

– Det kan jag inte heller tala om. Enligt Advokatsamfundets regler kan vi inte gå ut och tala om vad vi har gjort och inte gjort åt andra utan att först stämma av med de uppdragsgivarna först.

Kan du säga något generellt om hur den här typen av utredningar görs?

– Nej, vi har fått ett uppdrag och vi kommer granska det som finns och prata med de personer som finns. Mer än så kan jag inte säga.

TV4 har sagt att utredningen inte kommer kommentera anställdas privatliv och historik, måste man inte gå in på de bitarna för att göra den här typen av utredning?

– Det kan jag inte svara på just i det här fallet. Vi gör den här utredningen i samråd med TV4, vad man tittar på och vad man behöver göra för att få en komplett bild. Det är ett uppdrag från dem att låta oss som extern part som inte har arbetat med de här frågorna med dem tidigare att titta på det.

– Men vi är ju inte en myndighet som går in och tittar på det utan det görs i samråd så att de får belysning på de frågor som de vill ha belysta. Det är lite så det blir.

Så ska de garantera utredningens oberoende

Hur kan man garantera ett oberoende när utredningen sker på TV4:s villkor?

– Det är vad de har begärt att vi ska göra, att vi ska ta en oberoende roll. Det ligger i vårt uppdrag.

Det kan ju finnas en misstanke om att utredningen kommer vara "snällare" mot TV4 eftersom de står som beställare, vad säger du om det?

– Jag kan inte ha någon uppfattning om det. Vi har fått det uppdrag som TV4 beställt och det kommer vi att göra. Det uppdraget innefattar att vi ska ta en oberoende roll och försöka hjälpa dem i det arbetet och då gör vi det.

Ni har jobbat med TV4 tidigare?

– Inte i de här frågorna. I övrigt får du nog ställa frågan till TV4. Men en anledning till att vi är utsedda är att vi inte har den regelbundna relationen med TV4.

Samtidigt har en av TV4:s egna jurister tidigare arbetat på Setterwalls i åtta år.

Kommer det påverka utredningen?

– Det kan jag inte tänka mig. Vi utför våra uppdrag på ett professionellt sätt så det är ingenting som ska påverka vårt arbete.

Skulle er utredning kunna landa i att ni uppmanar någon ansvarig att lämna?

– Det är inte vårt beslut utan vi kommer att presentera vår utredning till vår uppdragsgivare som sedan får fatta beslut.

TV4: "Duktiga jurister har ofta erfarenhet från advokatbyrå"

Magnus Törnblom är presschef på TV4 och han säger så här om att kanalen har en medarbetare som tidigare arbetat på byrån som ska utreda skandalen kring Martin Timell:

"Duktiga jurister har ofta erfarenhet från advokatbyrå. De flesta av våra jurister har erfarenhet från byråvärlden, ibland från flera byråer. Han är en av åtta jurister hos oss, och är överhuvud taget inte involverad i den här frågan. Och kommer inte vara det heller. Ingen på juridik har beställt utredningen. Den är beställd av vår vd, men kommer att hanteras av vår hr-direktör. Hr ansvarar för av alla våra personalärenden och medarbetarfrågor", skriver Magnus Törnblom i ett mejl.

Han fortsätter: 

"I det här fallet var det viktigt för oss att anlita en byrå som inte företräder oss i några andra ärenden. Vi vill att den oberoende externa utredningen ska göras av en part som står helt fri. Settervalls är en sådan byrå, och dessutom en av landets främsta advokatbyråer".

Ministerns kritik mot TV4-cheferna

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har tidigare TV4:s chefer för hur de har hanterat anklagelserna mot Martin Timell. Hon anser att kanalen borde ha reagerat tidigare, då de hade vetskap om händelserna.

– Jag tycker det är dåligt ledarskap, dåligt chefsskap. De lagar vi har gäller för alla arbetsplatser, även medieföretag.

 

LÄS MER: TV4-ledningens besked – efter interna kritiken

 

Åsa Regnér poängterar också att det är viktigt att ta tag i så pass allvarliga problem så fort man får reda på dem – något som TV4 inte har gjort.

– När en händelse sker och man får kunskap som arbetsgivare ska man ta tag i det då. Saker försvinner inte för att tiden går, utan blir faktiskt värre, säger jämställdhetsministern i nyhetssändningen.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!