Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så utfördes bluffattacken – avslöjades i sista stund

Skådespelaren Jussie Smollett misstänks för att ha fejkat hatattack. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Han slog igenom i tv-serien ”Empire”. Foto: JOHN AMIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kameror fångade när påstådda gärningsmännen köpte prylar inför attacken som nu misstänks vara fejkad. Foto: Twitter/CBSChicago

För 32 000 kronor fick två män i uppdrag att misshandla och fälla hatiska kommentarer mot tv-stjärnan Jussie Smollett. 

Syftet var att ”utnyttja smärtan och ilskan mot rasism för att främja sin egen karriär”. 

Det menar Chicago-polisen som gripit skådespelaren som nu åtalats misstänkt för att ha gjort en falsk polisanmälan, rapporterar CNN. 

Jussie Smollet är en homosexuell skådespelare som slog igenom i den amerikanska tv-serien ”Empire”. 

Den 29 januari polisanmälde han två män för misshandel samt rasistiska och homofobiska kommentarer. 

Det påstådda hatbrottet mot amerikanska skådespelaren Jussie Smollet har fått stort utrymme i amerikansk press. 

Rapporteringen avtog inte när tvivel om sanningshalten börjar lyftas fram. 

Jussie Smollett misstänks för att ha fejkat hatattack

Redan i utredningens inledningsskede började de gripna männens advokat fatta misstankar. Till polisen ska han ha uppgett att ”något var lurt”, skriver CNN. 

På sociala medier vände sig allt fler mot stjärnan efter att han vägrat lämna över sin mobiltelefon till polisen. Han påstod själv att det var för att den innehöll ”väldigt känslig information”. 

Polisen förnekade inledningsvis rapporterna om att han var misstänkt för att ha fejkat attacken. 

Nu står han åtalat för att ha gjort just det. 

Jussie Smollet greps på torsdagen och ställdes inför domstol samma eftermiddag. 

Vändningen i fallet kom sent. 

– Vi hade inte allt på fötterna för att kunna styrka att detta var påhittat. Utredningen handlade inte om att Jussie Smollet var misstänkt förrän den 47:e timmen som vi hade de här två individerna anhållna, säger Eddie Johnson vid Chicago-polisen. 

Vändningen kom i sista stund

I den 47:e timmen erkände till slut männen som då satt anhållna misstänkta för misshandeln. Hade det gått en timme till hade polisen varit tvungna att släppa dem. 

Enligt polisen ska Jussie Smollet ha betalat drygt 32 000 kronor till männen, två nigerianska män som gästskådespelat i tv-serien ”Empire”. 

Den 25 januari sms:ade skådespelaren personerna: 

Kan behöva din hjälp i det tysta. Har du möjlighet att ses på tu man hand?”, skrev han enligt åklagaren. 

Trion träffades för att öva inför den stundande fejk-misshandeln, enligt åklagaren, och de två männen fick 100 dollar för att köpa kläder och rep till en snara. Skådespelaren ska också ha bett männen att lämna sina telefoner hemma. 

Övervakningskameror fångade när männen i fråga köpte skidglasögon, solglasögon, en röd hatt och andra prylar, skriver CNN. Däremot har polisen inte lyckats hitta filmer på själva attacken. 

https://twitter.com/CharlieDeMar/status/1098335299829145600?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1098335299829145600&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnoje%2Fjussie-smollett-gripen-av-polis-misstanks-ha-iscensatt-misshandel%2F

Jussie Smollett var knäpptyst i rätten

Enligt åklagaren var skådespelarens syfte att ”utnyttja smärtan och ilskan mot rasism för att främja sin egen karriär”. Han ska också ha utfört det för att försöka få bättre lön på tv-serien ”Empire”. 

Båda männen har släppts och misstankarna är avskrivna. 

Jussie Smollet ska däremot upp i rätten den 14 mars och är släppt mot borgen som sattes till drygt 900 000 kronor. När han på torsdagseftermiddagen åtalades han svarade han jakande på sitt namn, men var i övrigt knäpptyst, skriver CNN. 

Fox, som äger rättigheterna till serien, har tidigare uttryckt sitt stöd till skådespelaren. Efter att han åtalats misstänks för att ha fejkat attacken skriver de i ett uttalande: 

Vi förstår allvaret i det här fallet och vi respekterar den juridiska processen. Vi utvärderar situationen och överväger våra alternativ”. 

Jussie Smollet riskerar fängelse i mellan ett och tre år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.