Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så styr Tarantino inspelningen – extrema hemlighetsmakeriet

Quentin Tarantino regisserar Brad Pitt.
Foto: STELLA PICTURES/PACIFIC COAST NEWS
Brad Pitt, Margot Robbie och Leonardo DiCaprio har alla en roll i nästa Quentin Tarantino film.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino anklagas för att styra inspelningarna med ett järngrepp.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino i arbete.
Foto: STELLA PICTURES/PACIFIC COAST NEWS
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino är aktuell med filmen ”Once upon a time in Hollywood” – som tokhyllas.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Leonardo DiCaprio, Margot Robbie och Quentin Tarantino.
Foto: RICCARDO ANTIMIANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino, Margot Robbie och Leonardo DiCaprio.
Foto: RICCARDO ANTIMIANI / AP TT NYHETSBYRÅN
Brad Pitt, Margot Robbie och Leonardo DiCaprio.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Ett strängt förbud mot mobiltelefoner på inspelningsplats, kontroverser om hur Bruce Lee framställs och endast ett komplett manus inlåst i Quentin Tarantinos kassaskåp.

När ”Once upon a time in Hollywood” nu har svensk premiär förväntas det vara Tarantinos nästa sista innan han slänger in regissörhandduken.

– Om man tänker sig att alla mina filmer berättar en historia och att varje film är sammankopplade som en tågvagn, då är det här ett slags klimax, säger Quentin Tarantino.

Quentin Tarantino hade haft möten med Leonardo DiCaprio, Brad Pitt och Tom Cruise för att bestämma vilken kombination som kunde vara bäst för hans kommande film när han bjöd hem filmfotografen Robert Richardson till sitt hus i Los Angeles. 

Efter att ha ätit middag satte sig Richardson, som jobbat med Tarantino sedan ”Kill Bill”, i regissörens kök och fick ett manus framför sig. 

Han började läsa, samtidigt som Tarantino gick fram och tillbaka. 

– Det där pågick i tre och en halv timme. Jag skrev anteckningar och kunde se honom i ögonvrån. Han försökte räkna ut hur långt jag kommit och se om jag log eller inte. Det var väldigt svårt, men jag har en så nära relation med honom att det inte gjorde något, säger Robert Richardson till Huffington Post. 

Det som inte gick att läsa den där kvällen hemma hos Tarantino var slutet på ”Once upon a time in Hollywood”. 

Och så skulle det länge förbli. 

Quentin Tarantino.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Endast Tarantino, Leo DiCaprio, Brad Pitt och Margot Robbie visste hur filmen avslutas när den fem månader långa inspelningen började. Två månader innan sista sekvensen spelades in berättade Tarantino för Richardson och några få andra om finalscenerna. 

Resten av tiden låg det enda kompletta manuset inlåst i ett kassaskåp på Quentin Tarantinos kontor. 

Skälet till hemlighetsmakeriet, som det återges av flera personer, är att manusen till Tarantinos tre senaste filmer - ”Inglourious Basterds”, Django Unchained” och ”The Hateful Eight” - läckt online innan respektive biopremiär. 

Samtidigt hade Tarantino, som så ofta, även andra stenhårda regler under inspelningen av ”Once Upon in Hollywood”. Den som blivit mest omtalad är att ingen, varken skådespelarna eller någon i inspelningsteamet, fick använda mobiltelefoner.

– Quentin har en regel, inga mobiler på inspelningsplats. Du får sparken. Tittar du på telefonen? Klart. Ingen varning eller något sådant, utan man får gå hem direkt. Och det här är inte bara snack, sa skådespelaren Timothy Olyphant nyligen i ett amerikanskt radioprogram. 

 ”Once upon a time in Hollywood” utspelar sig 1969 och i tid när Hollywood håller på att förvandlas för gott. Skådespelaren Rick Dalton och hans stuntman Cliff Booth, spelade av DiCaprio och Pitt, försöker hänga med i den nya tiden och de pågående förändringarna, samtidigt som hotet från Mansonfamiljen växer sig starkare. 

Damon Herriman spelar Charles Manson i Quentin Tarantinos film ”Once upon a time in Hollywood”.
Foto: Sony / Sony

Det var i augusti 1969 som en grupp personer på order av Charles Manson mördade skådespelaren Sharon Tate och fyra andra. Tate, som då var gift med regissören Roman Polański, spelas i ”Once upon a time in Hollywood” av Margot Robbie och bor i filmen granne med Rick Dalton. 

Ändå är det inte att Tarantinos berättelse om Mansonfamiljen som väckt mest uppmärksamhet efter filmens premiär i USA, utan hur regissören väljer att gestalta Bruce Lee. 

I en scen väljer filmens Bruce Lee, spelad av Mike Moh, bland annat att börja slåss med rollfiguren Cliff Both samt tala nedsättande om boxaren Muhammed Ali. 

Lees dotter, Shannon Lee, samt hans protegé och träningspartner Dan Inosanto uttryckte sin irritation och besvikelse i juli när Inosanto bland annat sa till Variety: 

– Bruce var aldrig kaxig. Han var kanske kaxig när det kom till kampsport, för där var han långt före alla andra. Men på inspelningsplats skulle han aldrig ha varit kaxig och han skulle aldrig ha sagt något nedsättande om Muhammad Ali. Han dyrkade marken som Muhammad Ali gick på. 

Quentin Tarantino svarade på kritiken under en presskonferens i Moskva:

– Sättet han pratar på, det är inget som jag bara har hittat på. Jag har hört honom säga saker som det där, med den innebörden. Han var en arrogant kille. 

”ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD”

# Quentin Tarantinos nionde film, och därmed enligt honom själv hans näst sista som regissör, utspelar sig 1969 och handlar tv-westernstjärnan Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans bästa kompis och stuntman Cliff Booth (Brad Pitt). Dalton bor granne med Sharon Tate (Margot Robbie) och Roman Polański, och filmen berättar i en sidohistoria om Tate och Mansonfamiljen.

# Quentin Tarantino har skrivit filmens manus och regisserar. På rollistan finns, förutom DiCaprio, Pitt och Robbie, bland andra Emile Hirsch, Margaret Qualley, Al Pacino, Timothy Olyphant, Dakota Fanning, Bruce Dern, Lena Dunham, Damian Lewis och Kurt Russell samt Damon Herriman, Rafal Zawierucha och även Luke Perry, som gör sin sista roll i filmen efter att ha gått bort i mars då han drabbades av en massiv stroke.

# Quentin Tarantino, 56, har länge sagt att han ska sluta som regissör efter att ha gjort tio filmer. ”Once upon a time in Hollywood” är hans nionde långfilm, då han räknar de båda ”Kill Bill”-filmerna som en. Beslutet ska ha påverkat handlingen i ”Once upon a time in Hollywood”, samtidigt som Tarantino har sagt att hans tionde och sista film blir ett slags epilog.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.