Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så skyddas "Skam"- profilerna efter succén

Josefine Frida Pettersen Foto: SVT
Tarjei Sandvik Moe Foto: SVT

De har snabbt blivit Norges mest kända tonåringar.

Men skådespelarna i "Skam" hålls skyddade från medier för att karaktärerna ska vara i fokus.

– Jag gillar att vara skådespelare, att få vara en annan person, säger Tarjei Sandvik Moe, skådespelaren bakom Isak i serien.

Skådespelarna i "Skam" gör knappt några intervjuer. Norges svar på SVT, NRK, hänvisar till att de unga skådespelarna ska skyddas från att få för mycket uppmärksamhet.

"Dessutom har tanken varit, sedan början av "Skam", att serien ska leva och att karaktärerna ska vara i fokus, inte skådespelarna", skriver Nan Kristin Myhre, pressansvarig på NRK, i ett mejl.

Fokuset på karaktärerna har lett till en del förvirring i skådespelarnas privatliv - då det inte är helt ovanligt att de förväxlas med sina karaktärer.

 

Förväxlades med Noora

 

Josefine Frida Pettersen, 20, spelar Noora Sætre i "Skam", och i en sällsynt intervju i "Skavlan" berättar hon hur hon förväxlats för sin rollfigur.

Det var när skådespelerskan var ute och festade i Trondheim som hon misstogs för Noora.

– Jag var där en halvtimma och sitter med en öl innan det kommer en vakt och säger ”kan du komma med här?”. Jag trodde jag skulle få gratis alkohol, men han bad att få se legitimation, berättar hon hos "Skavlan".

 

LÄS MER: "Skam"-trailern som SVT valde bort

 

När Josefine Frida Pettersen visade sitt ID-kort var vakten övertygad om att det var ett falsklegg.

– Han sa: ”detta är inte du. Jag har fått många tips i kväll och vet att detta är ett falsklegg, att du egentligen är 16 och heter Noora”. Jag blev jättestressad och förklarade att jag spelar Noora i en tv-serie men han trodde inte på mig.

Det tog lång tid innan misstaget kunde rättas till.

– Jag fick svara på vilka städer jag bott i, om mina föräldrar... till slut tänkte jag bara: herregud, kan de inte bara Googla mig? Men det ordnade sig. Jag fick en ödmjuk ursäkt och fick tillbaka min öl som stått på golvet och blivit avslagen, säger hon.

 

LÄS MER: Ministerns hyllning till tv-serien

 

Jobbigt att prata med föräldrarna om "Skam"

 

Skavlan-intervjun var första gången som Josefine Frida Pettersen och skådespelaren bakom karaktären Isak, Tarjei Sandvik Moe, pratade som sig själva, och inte sina karaktärer, i medierna.

– Jag gillar att vara skådespelare, att få vara en annan person, men vi testar det här, säger Tarjei Sandvik Moe.

Han tycker det är pinsamt att hans föräldrar försöker få en bild av hans liv, genom hur han har det i "Skam".

– Jag gillar inte att prata med mina föräldrar om ”Skam”. Det är pinsamt. De tror att de får en bild av hur jag har det genom min rollfigur. Även om "Skam" är träffsäkert, visar serien vad som kan hända och inte vad som händer.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!