Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia Skäringers supersuccé – så blev hon en hel folkrörelse

Mia Skäringer.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mia Skäringer.Foto: OLA KJELBYE / SVT
Mia Skäringer.
Mia Skäringer.Foto: Annika Berglund
Mia Skäringer.Foto: Annika Berglund

Med 150 000 sålda biljetter och över 30 bokade arenor, har Mia Skäringer vuxit från komiker och artist, till en hel folkrörelse.

Den får kraft inte bara i symbios med metoo-revolutionen, utan vännerna lyfter fram ett målmedvetet arbete som pågått i åratal för att till sist hamna i takt med tiden:

– Det är ingen tillfällighet, utan man har väntat på att någon ska fylla det här tomrummet, säger ”Solsidan”-kollegan Johan Rheborg.

Vrålet när Mia Skäringer kliver in på scen är så öronbedövande att adrenalinet börjar pumpa genom blodet. Hennes turné ”Avig Maria – no more fucks to give” har precis nått Globen i Stockholm för att avrunda höstturnén. Ändå är det långt ifrån över. 

De första dagarna i december är 150 000 biljetter redan sålda till ännu så länge 33 arenaföreställningar som beräknas pågå till slutet av nästa år. Som en jämförelse har Björn Skifs precis avslutat sin arenaturné efter drygt tjugo föreställningar, och då är han artist med ett livsverk bakom sig.

Att en svensk underhållare säljer ut Globen är inte helt och hållet nytt. Filip och Fredrik har gjort det. David Batra tog hit sin ”elefant i rummet” i våras. Men ingen av dem kommer ens nära det publiktryck som Skäringer genererar. Podkollegan Anna Mannheimer som blev uppbjuden på Scandinaviumscenen i Göteborg beskriver det som ett jubel som hon trodde bara mötte pojkband: ”Jag fick ju nästan sjukskriva mig efteråt”, skriver hon skämtsamt i ett mejl.

Men vad är det egentligen som drar alla kvinnor och några spridda män hit? Svaret kan vara enkelt: ”Mia är så fantastiskt bra. Rolig som fan, har en otrolig scennärvaro, sjunger brallorna av oss och är både intelligent och varm. Hon delar dessutom väldigt ärligt med sig av sig sitt liv och har ett mjukt och känsligt finger rätt in i sin samtid,” menar Anna Mannheimer, samtidigt som hon resonerar kring om vi någonsin skulle fundera på samma sätt kring varför en man som exempelvis Håkan Hellström lockar massorna.

 

 

Hon förmedlade metoo-budskapet innan vi visste att det fanns

Ändå är det svårt att tänka på Mia Skäringers succé utan att samtidigt närma sig metoo. En rörelse som hon på sätt och vis förkroppsligade innan vi ens visste att den fanns. Skäringer valde att vara stärkande sårbar och öppenhjärtig redan med showerna ”Dyngkåt och hur helig som helst” (2010), samt ”Avig Maria… och sångerna jag gråtit till” (2015). Den sistnämnda föreställningen sågs av 60 000 personer. 

Men den 15 oktober 2017 briserar metoo, och för Skäringer som redan förmedlat just det budskapet i flera år, vävs den världsomspännande rörelsen ihop med hennes person på ett tämligen sömlöst sätt.

Den 17 oktober 2017 lägger hon ut den bevingade hashtaggen på sitt välföljda Instagramkonto. Bokstäverna är i punkig svart tusch på en illröd botten: ”Nu brister fördämningen. Och ingen kan tysta oss längre #vågaberätta skammen är inte din,” börjar inlägget. Senare under dagen lägger hon upp ännu en bild på sig själv med ryggen mot oss iklädd en svart jacka dekorerad med frasen som nu närapå har blivit hennes – ”no more fucks to give”.

Foto: Pressbild

Medan somliga undrar vad som egentligen hände med metoo, så verkar Mia Skäringers föreställning existera i ett slags symbios med rörelsen: ”Med metoo har det väckts en glöd runtom i Sverige, som många nog hade hoppats skulle slockna, som har legat och pyrt, och nu är Mia vår firestarter,” skriver Anna Mannheimer.

På Instagram är löpelden ett faktum: För ett år sen hade Mia Skäringer 300 000 följare på Instagram i dag har hon över 500 000, och många som kommenterar och stöttar är själva kända som starka kvinnor: Cissi Fors, Silvana Imam, Carolina Gynning, Linnéa Claeson, Mia Parnevik och Jill Johnson, för att nämna några.

 

 

”Mia är precis vad folk behöver just nu”

Edward af Sillén, som på grund av familjeskäl tvingades lämna över regin av succéshowen till Helena Bergström tidigt i höstas, menar att det Skäringer gör ligger ”helt rätt i tiden”.

– Mia är precis vad folk behöver just nu. Hon står för något som vår värld behöver, och hon säger något som behöver sägas.

– Hon har jobbat mot detta så länge med sina tidigare föreställningar och byggt mot det här. Mia är en äkta superhjälte, och absolut före sin tid.

”Solsidan”-kollegan Johan Rheborg för ett liknande resonemang. Han tror att metoo har varit viktigt:

– Men det är inte bara det. Man kan inte bygga upp något sånt här på bara ett år. Förankringen hos folk ligger längre bak i tiden. Mias stil och ämnesval är på tapeten nu. Men hon har inte dragit nytta av det, utan har haft dem länge, även om folk kanske inte lyssnade lika mycket från början som de gör nu. Mia har gjort ett hårt grundarbete – det är välförtjänta utsålda lador.

Johan Rheborg berättar om hur han råkade se när Skäringer repade och reagerade med ett ”shit, jävlar vilket drag”:

– Det är svårt artistiskt att fylla en arena. Den är liksom ett monster med konstiga ekon. 

Men hon har trycket och tilltalet som tar ett stort ställe, och det är inte många som har det. Hon är lite unik.

– Mia är konsekvent. Hon gör podden. Hon gör det här tv-programmet, ”Kroppshets”, som är väldigt bra och nog talar till många. Hon fyller ett tomrum som har funnits med jättemycket humor och värme, och är en befriande person – väldigt ärlig och frispråkig. Icke dömande. Jag förstår att folk kommer.

 

MIA SKÄRINGER:

Mia Skäringer, 42:

Fick sitt första genombrott med ”Roll on” som sändes i P3 2004-2007. Radioprogrammet ledde hon med Klara Zimmergren, och här fick publiken stifta bekantskap med både Tabita och Gulletussan. Succén flyttade senare till SVT under namnet ”Mia och Klara”.

 

2010 hade ”Solsidan” premiär på TV4, och tittarna får för första gången möta Skäringer som Anna .

Samma år ger hon sig även ut med sin första show ”Dyngkåt och hur helig som helst” baserad på hennes bok med samma namn”.

 

2013 börjar intervjuprogrammet ”Mia på Grötö” att sändas i TV4. 2015 får vi även se henne i humorserien ”Ack Värmland”, samt i den första versionen av showen ”Avig Maria”.

 

Förra året Guldbaggenominerades hon för sin insats som Anna i ”Solsidan”.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.