Lasse Brandeby som den folkkäre Kurt Olsson. Foto: Persson Thomas
Lasse Brandeby som den folkkäre Kurt Olsson. Foto: Persson Thomas

Så skapade Lasse Brandeby den folkkäre Kurt Olsson

Publicerad
Uppdaterad
Kurt Olsson föddes en kväll 1979 för en sändning i Radio Göteborg/Sjuhärad morgonen därpå.
Lasse Brandeby försökte låta som en gnällig hemmafru i Biskopsgården. I stället blev han en hemmaman, en besserwizzer-typ som de kallade Kurt Olsson - kort och slagkraftigt.
Producenten Anders Wällhed ville ha en kommentar till drottning Silvias och den mexikanska presidenthustruns besök hos en vanlig familj i Borås.
Sedan återkom Kurtan i en serie program i radio tillsammans med Frank Gunnarsson. Lustigheterna spreds på alla inneställen i Göteborg. Han imiterades och piratkopierades på kassett.
Så småningom matchade han Kent Andersson och Frank Gunnarsson i flera krogkabareter.
Han blev konferencier i Nationalteaterns "Cabaret Nattståndet" 1984. Där ackompanjerades han av tre kvinnliga musiker. Snart utökades de med ytterligare sju som tillsammans med triangelspelande Gudrun kom att heta Damorkestern.
1988 gjorde de en legendarisk spelning på rockfestivalen i Hultsfred inför en jublande publik.

Premiärvisades 1987

I tv visades "Kurt Olssons Television" första gången 1987. Förutom musikavsnittet, där Kurtan än en gång odödliggjorde Siw Malmkvists schlagerhits från 60-talet, pysslade han och gjorde de mest utstuderade ting av allt från mjölkpaket till gamla bilar.
I en uppföljare, den betydligt mer påkostade "Fådda blommor" visades liveframträdanden från scen med en än större damorkester, kombinerat med intervjuer mellan Kurtan och en kändis i en gigantiska soffa utomhus. Mest berömd blev intervjun med Patrik Sjöberg där Kurtan fick Sjöberg att erkänna sin koskräck.
Flera Kurt Olssons Television, spelades in, en julkalender med egensinniga julvideos och ännu en omgång "Fådda blommor" som prisbelönades vid tv-festivalen i Montreux.
Sedan kom "Långfilmen om mig själv" 1990. Dessutom finns två skivor med Kurt Olsson och hans damorkester utgivna, "Kurt Olssons största hittar" och "Kurt Olssons ännu större hittar".

Dykt upp överallt

Efter sin storhetstid har Kurtan envist dykt upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang. I ett brett och påkostat underhållningsprogram, inspelat i Bergen i Norge fick Kurtan uppdrag att gå in på scenen med sitt blädderblock.
Men norrmännen förstod inte humorn. Dagen efter i tidningen frågades vem denne galne svensk var som stört och saboterat hela programmet.
Och även om Lasse nu är borta kommer tv-programmen och de ideliga inhoppen i andras tv-program att finnas kvar, inte minst på Youtube – med 181 olika filmklipp.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag