Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Så ska det låta”: Förändringarna och bråken genom tiderna

Foto: / SVT
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
Foto: YLWA YNGVESSON
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bitterhet, blodbad och anmälningar. 

Under ”Så ska det låtas” 21 år i rutan har det stormats både bakom och framför kulisserna. 

Här är några av händelserna vi minns.

SVT:s familjeprogram ”Så ska det låta” hade premiär i SVT i januari 1997.  Sedan dess har kända deltagare tävlat mot varandra i att komma på vilka låtar som söks. 

Genom åren har vi även fått lära känna flera olika programledare och lagledare. 

Originaluppsättningen fick sparken

Originaluppsättningen bestod av programledaren Peter Harryson och lagledarna och pianisterna Robert Wells och Anders Berglund. 

Men efter nio år och 102 program tyckte SVT att det räckte och trion fick sparken.  

SVT-ledningen hade bestämt sig för att förnya succéprogrammet och Peter Settman blev programledare. Ett beslut som kritiserades av Anders Berglund.

– Självklart måste man fylla på med yngre, men det är märkligt att man glömmer de äldre. Vi i gamla gänget hade en blandning som var charmig och spännande, sa han då. 

Kritiseras för kvotering

2010 valde SVT att göra sig av med pianisterna Stefan Gunnarsson och Putte Nelsson. Kanalen motiverade beslutet med att man tittade efter kvinnliga förmågor och ville utveckla programmet – någonting Putte Nelsson inte tyckte om och kallade kvotering.

Pianisterna Marika Willstedt och Angelica Alm blev nya lagledare samtidigt som Peter Settman ersattes med Kalle Moraeus.

Inför årets säsong valde SVT att röra om i grytan och ersatte Moraeus med Sarah Dawn Finer. 

Moraeus petades

Att Kalle Moraeus fick lämna över stafettpinnen berodde enligt SVT på att programmet behövde förnyas för att upprätthålla populariteten. 

Men tittarna skrev snabbt ut sin ilska över kanalens beslut på Facebook.

Själv sa Moraeus att han velat fortsätta som programledare, samtidigt gav han lovord till Sarah Dawn Finer. 

– Det är helt rätt, man ska förnya porgrammet. Det är inget konstigt i det, jag tycker att det är ett fantastiskt val och jag älskar Sarah Dawn Finer. Jag önskar henne all lycka på jorden, sa Kalle Moraeus i fjol, då programledarändringen stod klar.

Deltagarnas skandaler

När Carola medverkade i programmet 2008 tappar hon texten flera gånger. SVT tvingades fuska för att hjälpa stjärnan.

– Flera av mina nummer klipptes bort för att Carola skulle få mer plats, säger motståndare Anna "Sahlene" Sahlin.  

När musikalstjärnan Ola Forssmed var med i programmet 2010 slutade det på akuten. Vad tittarna inte får se är att Olas avslutningsnummer egentligen slutade med att han slogs blodig då han kastade sig mot studions glasgolv. 

Han fortsatte trots blodet inspelningarna. Men fick senare sy sex stygn. 

 – Jag fick dölja handen resten av tiden och trodde inte att det skulle vara så farligt, säger Ola. 

När Claes Malmberg improviserade en breakdance 2007 sade kroppen ifrån. Komikern och skådespelaren var nära att kollapsa, en sekvens SVT klippte bort.

– Det var nog på gränsen. Jag var blå om läpparna, berättade han. 

I fjol var Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor medverkade i ”Så ska det låta”, någonting som möttes av både ris och ros. 

I programmet sjunger hon engagerat med i Timbuktus låt ”Det löser sig” - som handlar om abort. När hon sjunger textraden ”Fan va lätt att va efterklok, ska det bli nytt liv för vi hade sex ihop” pekade på sin egen gravidmage. Några år tidigare hade hon sagt i en intervju med Världen i dag att man behöver ”ha en nollvision och göra mer i abortfrågan.”

Efter partiledarens medverkan anmäldes programmet av  tittare som menade att SVT tappat i sin opartiskhet. Men inga anmälningar som kom in togs upp för granskning.


LÄS MER: Hemligheterna i "Så ska det låta"


Foto: /IBL / /IBL

Sarah Dawn Finer

Sångerskan tog över som programledare när säsongen startade 2018 Hon är den första kvinnliga programledaren i det 21 år gamla programmet.


Foto: OLLE SPORRONG

Kalle Moraeus

Programledare mellan 2014 och 2017. Kalle Moraeus fick inte fortsätta som programletare för "Så ska det låta" då SVT ansåg att programmet behövde förnyas för att upprätthålla populariteten.


Foto: JOCKE BERGLUND

Peter Settman

Skådespelare och programledaren höll i ”Så ska det låta” från 2006 till 2013, då han valde att lämna programmet. Peter Settman är känd för en bredare publik främst genom Ronny och Ragge, Så ska det låta och Dansbandskampen. 


Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Peter Harryson

Peter Harrysson blev den första att programleda ”Så ska det låta” när det hade premiär 1997. 

Originaluppsättningen bestod av programledaren Peter Harrysson och lagledarna och pianisterna Robert Wells och Anders Berglund.Harrysson fortsatte som programledare ända fram till 2005. Han hade som tradition att hälsa till sin mamma i slutet av varje avsnitt. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.