Veronica Maggio. Foto: Anna-Karin NilssonVeronica Maggio. Foto: Anna-Karin Nilsson
Veronica Maggio. Foto: Anna-Karin Nilsson
Lady Gaga. Foto: Splash NewsLady Gaga. Foto: Splash News
Lady Gaga. Foto: Splash News
Kate Perry.Kate Perry.
Kate Perry.

Så ska det låta 2016 – årets hetaste musik

Publicerad

Stora konserter med bland andra Rihanna, Håkan Hellström, Justin Bieber och Adele.

Nya album från Drake, Lorde, Lady Gaga och Katy Perry - och en väldigt välbekant kvartett svenska stjärnor.

Musikåret 2016 kommer att bli en händelserik historia.

Att hitta feta konserter är inga problem. De flesta turnéerna och arenaspelningarna för 2016 har varit klara sedan länge. Årets julklapp 2015 var nog vid närmare eftertanke konsertbiljetten och inte robotdammsugaren.

 

Stockholms nya arenor, Friends och Tele 2, har fått en positiv inverkan på livescenen. Ett tag kändes det som att var och varannan superstjärna hoppade över Sverige, kanske på grund av slitna Scandinavium och begränsade Globen. Under en period undrade man om Malmö Arena, med sin närhet till Köpenhamn, var på väg att ta över.


Nu liknar det mer tvärtom.

Både Friends och Tele2 tar emot storfrämmande under det kommande året, och gamla Globen - Eurovisionarenan! - hamnar inte långt efter.

Håkan Hellström fyller dessutom Ullevi två gånger om, och festivalerna är ovanligt välbokade för årstiden.

Som vanligt är det egentligen bara Taylor Swift som saknas.

Antagligen får man nöja sig med Ryan Adams.

 

Skivåret hänger inte sällan ihop med konsertåret, men när det gäller album är det ännu inte tal om samma action.

Vi vet ungefär vad vi kan förvänta oss av januari, men för varje vecka som går blir skivbolagens releasescheman allt glesare. För att sedan bli vagare. För att, framåt maj, innehålla noll info - bara spekulationer och lösa löften.

 

Vi vet till exempel inte att Katy Perry kommer med ett nytt album under året. Skivbolaget har inga besked, och nätet är tomt på fakta. Men det finns ett löfte från hennes manager (Steven Jensen, till Billboard) om att det blir av, och så vidare.

Ovissheten är förstås ett tecken i tiden. Rädslan för läckor - den är hysterisk i USA - gör att många album hålls hemliga in i det längsta. Vissa artister föredrar att ge ut sina album utan förvarning.

Inga reklamkampanjer, inga singlar, inga videor, bara: boom à la Beyonce.

 

Andra läser av responsen på radio och Spotify, och skjuter på sina eventuella albumsläpp om singlarna inte funkar.

En del struntar helt enkelt i albumformatet.

Majoriteten gör det lyckligtvis inte.

Drake, U2, Lorde, Red Hot Chili Peppers och Lady Gaga är några internationella artister som tänker slå på stort under året.

 

Men frågan är om de kommer att slå stort i Sverige. De kommer i alla fall få tuff konkurrens av en kvartett svenska artister som, om de inte hade sjungit på svenska, hade kunnat kallas The Big 4.

För det handlar ju om Sveriges största artister:

Håkan Hellström, Kent, Veronica Maggio och Lars Winnerbäck kommer alla med nya album under året.

Nedräkningen börjar... nu.

...OCH DE HÄR ÄR ÅRETS 10 HETASTE KONSERTER

1 Håkan Hellström, Ullevi, Göteborg 4-5 juni

Jo, han har redan gjort det en gång. Men han har inte gjort det två gånger. Med ett nytt, och förhoppningsvis strålande, album i ryggen, ett eget publikrekord att slå och en klassiker att leva upp till är Håkan Hellströms Ullevidubbel sommarens stora livehändelse.

 

2 Justin Bieber, Tele2 arena, Stockholm 29-30 sep

Bieber kommer tillbaka till Sverige. Med fler tatueringar än någonsin, och sitt första "vuxna" album (succén "Purpose"). Kanadensaren, nu 21, sålde ut den första arenaspelningen så snabbt att arangörerna snart lade till ytterligare en spelning à la Håkan Hellström.

 

3 Rihanna, Tele2 arena, Stockholm 4 juli

Hon drog ut på albumet "Anti" under hela 2015, men i sommar blir det åka av. Rihanna är sannolikt världens mest ojämna liveartist. Nu hoppas vi på att hon är humör i Stockholm. Bonus: The Weeknd kommer på köpet.

 

4 Adele, Tele2 Arena, Stockholm 29 april

Senast hon uppträdde i Sverige sjöng hon "21" på Debaser Medis. Nu är scenen en helt annan, och det är upp till bevis: Adele är vår tids största albumartist, men är hon en arenastjärna?

 

5 Sia, Göteborg 11-13 aug

Den australiensiska stjärnan med de många perukerna gör sin första spelning på svensk mark i sommar. Hon är huvudnamnet på Way Out West, där bland andra även M83 och Churches ansluter.

 

6 Black Sabbath, Friends Arena, Stockholm 9 juli

Ozzys orkester är huvudnamnet när den klassiska 80-talsfesten Monsters of Rock återuppstår i sommar. Volbeat och Rival Sons kommer också för att vinka adjö till Sabbath.

 

7 Melissa Horn, Sverigeturné 3 feb-29 apr

I höstas släppte hon sitt femte album "Jag går nu". Samtidigt släppte hon sina turnédatum, och konserterna sålde slut. Som de sålde slut. Turnén inleds med hela tio (10!) spelningar på Södra Teatern i Stockholm.

 

8 Coldplay, Friends Arena, Stockholm 3 juli

Senaste albumet var måhända en stor fet besvikelse, men det är som det är. Coldplays katalog är fyllld till bredden med arenarockvältare, och Chris Martin & co har alla förutsättningar att välta Friends i juli.

 

9 Mariah Carey, Globen, Stockholm 2 april

Hon har över 18 Billboardettor på meritlistan, låt vara att allt floppat de senaste sex sju åren. När divan kommer tillbaka till Sverige för första gången sedan 2003 är det förstås - spännande.

 

10 Lars Winnerbäck, Sverigeturné 29 juni-20 aug

Barden från Linköping har minst tre strängar på sin lyra nästa år: 1) Ett nytt album, 2) En omfattande Sverigeturné och 3) Egna minifestivalen A Walk in the Park - där Winnerbäck får sällskap av Miriam Bryant och Melissa Horn. Låter poppis.

...OCH HÄR ÄR 5 FESTIVALER

1 Summerburst, Ullevi, Göteborg 27-28 maj och Gärdet, Stockholm 10-11 juni

Housefestivalen kan visa upp Axwell & Ingrosso, Icona Pop, Kygo på Ullevi medan David Guetta och Steve Angello tillkommer i Stockholm två veckor senare. Untz!

 

2 Sweden Rock, Sölvesborg 8-11 juni

Rockklassikern satsar som vanlig på rockklassiker, typ Twisted Sister och Slayer, men också på Queen (med Adam Lambert i rollen som Freddie Mercury) och en återförening av Hellacopters.

 

3 Bråvallafestivalen, Norrköping 30 juni-2 juli

Den hårdsatsande flygfältsfestivalen går in på sitt fjärde år som uppstickare (Bråvalla har lockat över 50 000 varje år). Rammstein och Zara Larsson tillhör artisterna som gör återbesök.

 

4 Brännbollsyran, Umeå 26-28 maj

Satsar friskt på ett homerun, med bokningar som Sebastian Ingrosso, Icona Pop och Miriam Bryant.

 

5 Peace & Love, Borlänge 7-9 juli

Dagarna när Jay Z och Rihanna kom till byn är över, men med svenska bokningar som Melissa Horn, Lars Winnerbäck, Anna Ternheim fortsätter Peace & Love sin försiktiga comeback.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag