Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska de sparkas

Peter Harryson omgiven av Robert Wells och Anders Berglund.
Peter Harryson, Robert Wells och Anders Berglund sparkas från Så ska det låta efter ett hemligt maktspel.
Inför 102:a och sista programmet väljer SVT att definitivt stänga dörren för succétrion trots att programmet återkommer nästa år.
Vi dricker gravöl i kväll i London, nöjeschefen Hans Rosenfeldt är inte bjuden, säger Anders Berglund.

FAKTA

Så ska det låta
Mest sedda program: Premiärprogrammet säsong sju, 3 481 000 svenskar bänkade sig i tv-soffan.
Minst sedda program: premiäravsnittet 17 januari 1997.
I Så ska det låta -sammanhang blygsamma
1 385 000 personer följde Harryson och kompanis första stapplande steg.
Antal säsonger i rutan: 10.
Antal sända program: Totalt blev det 102 program.
Ursprung: Började sändas på Irland.
Då var programmet en halvtimme långt och hette The lyrics board .
Mesta gästartist: Tommy Körberg.
Inte mindre än fem gånger har han tävlat tillsammans med Wells, Berglund och Harryson.
Längsta inspelning: En timmesprogrammet tog över fyra timmar att färdigställa när Owe Thörnqvist och Bosse Parnevik var på besök.

Anledning: De båda herrarna var alldeles för förtjusta i att dra anekdoter och diskutera innehållet.
Så ska det låta -gängets favorit som de inte lyckades få till studion: Robert Broberg.
Peter Harrysons personliga favoriter från de tio säsongerna: Robert Gustafsson och Markoolio.
Robert Wells favoritögonblick: Program nummer 100.
Det kändes Mission impossible att nå dit, men det gjorde vi.
När Jonas Gardell var med första gången var också stort.
Han bjöd helt underbart på sig själv.

Anders Berglund och Peter Harryson är de enda två som medverkat i samtliga program.
Robert Wells gjorde uppehåll en säsong för att satsa på Kina.
Då ersattes han av Tina Ahlin.

Efter tio säsonger och sammanlagt 250 miljoner tittare tar det i kväll slut. Framgångarna hjälper inte. SVT-ledningen har bestämt sig för att förnya succéprogrammet när det återkommer 2006. – Vi vill sluta när det är på topp. Jag har meddelat dem att det inte blir en fortsättning. När vi kör i gång igen finns Harryson, Berglund och Wells inte med längre. Men det känns som att alla har tagit det bra, säger Hans Rosenfedlt, nöjeschef. Programmet behåller enligt SVT sin forna inriktning, innehållet ska förbli det samma. Programledaren och lagledarna byts ut. Vem som ersätter är ännu inte klart. En av de hetaste kandidaterna är Lasse Holm. – Vi vet ännu så länge inte ens själva vilka som skulle kunna tänkas ta över, säger Hans Rosenfeldt. Peter Harryson har tidigare uttryckt stark kritik till att den framgångsrika trojkan inte tillåts fortsätta ihop. Såväl Robert Wells som Anders Berglund har uttryckt att "får en sluta, slutar alla".

Hemligt maktspel

Expressen kan i dag berätta att ett hittills hemligt maktspel föregått beslutet: – Det är långt ifrån självklart att göra om programmet på det här sättet. Det har funnits många motstridiga viljor vad gäller det här. Men föryngringsplanen vann till sist. De vill locka yngre tittare också, säger en källa inom SVT. Anders Berglund, som just nu förbereder sig för "Rhapsody in rocks" jättekonsert i London i morgon: – Vi fick reda på det här häromdagen, jag antar att de ville informera oss innan sista avsnittet. Vi fick åtminstone reda på det innan det läckte ut till alla. Vi dricker gravöl i kväll på en pub i London, nöjeschefen Hans Rosenfeldt kommer inte. Robert Wells, Peter Harryson och Anders Berglund kan dock dyka upp tillsammans i rutan igen fortare än kvickt: – Vi har pratat om att göra ett familjeprogram ihop. Inför livepublik. Förebilden är klassiskern "I morgon är det lördag", säger Robert Wells. Han och tv-mannen Göran Winberg håller dessutom på att förbereda ett pilotprogram som såväl SVT som TV4 är mycket intresserat av. –Det är det jag verkligen vill göra. Det blir aktuella stjärnor som gästar mig och min flygel. Jools Holland har haft stor framgång med det i England. Lite "Två och en flygel" inför stor publik och fler gäster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.