Så ska Com Hems tittare få behålla TV4

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Anders Nilsson, vd för Tele 2.
Foto: Pressbild
Louise Ekman, pressansvarig på Tele 2.
Foto: Pressbild
TV4:s presschef Charlie Forsberg.
Foto: Pressbild

Anders Nilsson, vd för Tele 2, skrev nyligen i ett debattinlägg att TV4-kanalerna kan släckas ner för en tredjedel av Sveriges hushåll – om de inte kommer överens om ett avtal med Telia. 

Nu ger TV4 svar på tal och säger att de har erbjudit en förlängning av avtalet – för att slippa konflikt. 

”Jag beklagar att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av opinionsbildning”, säger TV4:s presschef Charlie Forsberg i ett sms. 

Tele 2 säger i sin tur att de redan har förlängt avtalet så långt det går. 

Den 2 december övergick Bonnier broadcasting, det vill säga TV4 och C More, i Telias ägo. 

”En ny epok i tv-historien tar sin början”, skrev Expressens Maria Brander då i en krönika. 

Men alla har inte varit glada över köpet. Anders Nilsson, vd för Tele 2, som äger Comhem och Boxer, varnade nyligen för att TV4-kanalerna och C More kan komma och släckas ner för deras kunder, i ett debattinlägg. 

”Vid midnatt den 10 december upphör avtalet och vi blir tvungna att stänga ner TV4-kanalerna och C More för alla Comhem- och Boxer-kunder. Sveriges största kommersiella tv-kanal skulle tappa en tredjedel av Sveriges hushåll, bara en vecka efter Telias övertagande”, skrev Anders Nilsson i Expressen. 

”Telia står inför ett tydligt vägval”

Vd:n berättade vidare att de alltid har kommit överens med Bonnier Broadcasting. 

”Men sedan Telia annonserade köpet upphörde plötsligt dialogen. Vi har i mer än ett halvår försökt inleda seriösa förhandlingar om kundernas fortsatta tillgång till TV4-kanalerna och C More, och nu går det redan förlängda avtalet ut om bara några dagar.”

Anders Nilsson skrev att de tolkar det som att Telia ”vill krama ur mer värde från TV4 genom att begränsa spridningen till så få distributörer som möjligt”.

”Tänker man offra TV4:s räckvidd och reklamintäkter, för att minska Telias mångåriga kundtapp? Telia står inför ett tydligt vägval”, fortsatte vd:n.

Nu svarar TV4:s presschef, Charlie Forsberg, på kritiken. 

”Jag beklagar att Com Hem hotar med att släcka våra kanaler som en del av opinionsbildning. Förhandlingar pågår men TV4 har inget intresse av att förhandla via medier”, säger han i ett sms och fortsätter:  

”Vi har också erbjudit en förlängning av avtalet för att undvika konflikt.”

Och hur ser det ut då? Bör man oroa sig som kund hos Com Hem eller Boxer enligt TV4? 

”Sedan TV4 startade har det hittills aldrig skett att företagets kanaler har släckts av en operatör. Det här är en helt vanlig återkommande affärshandling som sker regelbundet mellan TV4 och operatörerna och har inte något med Telias köp av TV4 att göra. Vi arbetar för att hitta en lösning och har alla tittare och användare i fokus”, säger Charlie Forsberg.

”Vi gör nu allt vi kan”

Louise Ekman, pressansvarig för Tele 2, säger att de hela tiden har haft ambitionen att komma överens med ägarna av TV4. 

”De har dock, som enda kanalbolag, gång på gång skjutit på våra förhandlingar och därför har vi redan förlängt avtalet så långt det är möjligt”, skriver hon i ett mejl. 

Louise Ekman säger att Com Hem länge har planerat att genomföra en omfattande digitalisering av 1,6 miljoner hushåll under 2020. 

”Det berättade vi för TV4 för över ett halvår sedan, utan att det har resulterat i någon seriös förhandlingsvilja från deras sida. Därför står vi här i dag, med bara några dygn kvar av våra sändningsrättigheter för en av Sveriges mest populära tv-kanaler. Vi gör nu allt vi kan för att få till en seriös förhandling med TV4:s ägare Telia, för att säkerställa att våra kunder inte ska drabbas av detta”, skriver hon vidare i mejlet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.