Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ser framtidens shopping ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Designed by China


Unga, kreativa kinesiska designer utmanar. Ebba: "Couture-veckan i Peking blir en modehändelse i klass med veckorna i New York, Paris, London och Milano."

Interaktiva provrum


Provrummen blir smarta, högteknologiska och kan anpassa temperatur och speglar efter vilket plagg som provas. Ebba: "Inbyggd kamera som med ett klick skickar bilden till lämpligt smakråd, kroppsscanning så du slipper gissa storlek, sensorer som känner av vilka plagg du provar och plattskärm som visar vad de som köpt plagget du provar, också har köpt."

Lokalt framför globalt


Design från andra delar av världen är inte längre lika svårt att komma åt. Därför blir i stället det lokala trendigt. Ebba: "Unga svenska designer, svensk vintage och omsydda fynd från mormors vind."

Miljömedvetet


Klimatlarmet påverkar även modebranschen. Människor blir mer medvetna om miljöaspekterna av transporter. Ebba: "I stället för att köpa 18 billiga toppar som fraktas över halva jorden, så satsar vi på kvalitet."

Lyx som (knappt) syns


Naturmaterial som kashmir och merinoull blir eftertraktat. Endast riktiga kännare ser skillnad. Ebba: "Nej, blaffiga Guccimärken gör (tack och lov) inte comeback de närmsta tio åren."

Etik och politik


Både modehus och kedjor satsar på politiskt korrekta specialkollektioner. Ebba: "Och vi har bara sett början av "charity"-trenden à la Red-projektet, där du kan shoppa med "gott samvete" då en procent av alla inköp på ditt röda Amex går direkt till aidsforskning."

Nätshopping deluxe


Nya program och dataskärmar återger hur tyget känns och faller på just din kropp. Ebba: "Du laddar upp din kropp och dina mått, färgmatchar med ditt ansikte och diskuterar köp live online med en personal shopper."

Inspirationsoas


Nya konceptbutiker är rena upplevelsecentra. Affärerna inför inträdesavgift, vip-kort och medlemskap. 

Ebba:

 "I konceptbutikerna köper vi böcker, tidningar, musik, skönhetsprodukter och hälsomat."

Expresshopping


Slipp köer, trängsel och tjatiga expediter. Genom mobilen får du tips och råd direkt i affären. Ebba: "Du betalar med mobilen, eller genom att identifiera ditt "kundkonto" med ett fingeravtryck. Söker du ett vitt, ribbat linne? Skriv vitt linne på din PDA (handdator) så guidas du till rätt hylla."

Mobilshopping


Shoppa på tunnelbanan eller i sängen. Snart finns modeshoppingsajter för mobilen. Ebba: "Lockelsen? Att vara först! Heta skor som synts i en tidning samma dag säljer slut direkt, med mobilen kan du agera snabbt."

Intelligenta kläder


Tekniken byggs in i kläderna. Ebba: "Den fettförbrännande gympaskon finns, men när får vi självuppvärmande vantar, tröjor som svalkar när vi svettas, hoodien med hälsokoll, solglasögon med mobil och handväskan med GPS-sändare?"

Källa: Göteborgsposten/Ebba von Sydow

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.