Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket vill vi lägga på vårt drömbröllop

Prinsessan Madeleine var klädd i en Valentino-brudklänning när hon gifte sig med Chris O'Neill.
Foto: Christian Örnberg
Emelie Hammarlund, 24, arbetsterapeut, Torslanda: "Vi kommer nog lägga mellan 80 000 och 120 000. Min kusin la 30 000 och en kompis tänkte lägga 200 000 så det är olika."Simon Eliasson, 28, IT-tekniker, Torslanda: "Vi har planerat och kollat tillsammans vad det kan kosta. De största kostnaderna är lokal, klänning, fotograf och mat."
Foto: Robin Aron
Mihai Prisecaru, 33, bygg-arbetare, Angered: "Vi ska gifta oss i Rumänien, 25 juli. Det är ju någonting man vill komma ihåg hela livet så då måste man satsa."Janna Mantale, 25, konferensvärdinna, Angered: "Vi har tänkt lägga runt 150 000. Vi har tänkt oss ett ganska litet bröllop, cirka 70 personer, vi bjuder på hotell och mat."
Foto: Robin Aron
Sara Martinelli, 25, förskole-lärare, Lerum: "Vår budget ligger på någonstans mellan 150-200 000."Daniel Telder, 25, säljare, Lerum med dottern Alicia, 3 mån: "Vi har ganska stor släkt och mycket vänner, jag tycker att det märks om man drar ned på saker, så det känns värt att satsa på allt. Vi kommer nog lägga uppemot 200 000."
Foto: Robin Aron
Mattias Haggärde, 27, ingenjör, Göteborg: "Vi kommer lägga runt 100 000 på bröllopet och sen kanske 50 000 till för bröllopsresa. Vi får hjälp av våra föräldrar."Ida Lundqvist, 27, resesäljare, Göteborg: "Klänning, ringar och bröllopsresa är våra största utgifter. Bröllopsresan går till Namibia och Seychellerna.
Foto: Robin Aron
Fredrik Strömgren, 39, sälj och eventchef, Västra Göteborg: "Vi prioriterar bröllopet mycket och det är ett tredagarsbröllop, vi har räknat på att kommer det gå på åtminstone 400 000. Gästerna får stå för resa och boende själv, annars hade det inte varit möjligt."Malmina Adberg, 28, administratör, Västra Göteborg: "Vi ska gifta oss i Italien och så har vi bjudit nästan 150 så då skenar ju kostnaderna iväg lite. När det är till bröllop då kostar det direkt mer pengar, en vardagstårta kostar ju mycket mindre. Maten är nog det som kostar mest.
Foto: Robin Aron

Bröllopsklänning, kostym, ringar, blommor, festlokal, mat, bröllopstårta, bröllopsresa, inbjudningskort, dekorationer...

Listan med kostnader för bröllopet kan göras lång och många väljer att lägga allt mer på den stora dagen.

- Vi har räknat på att det kommer gå på åtminstone 400 000, säger Fredrik Strömgren, 39, som ska gifta sig med Malmina Adberg, 28, under ett tredagarsbröllop.

Vi har sett flera stora bröllop de senaste åren. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills bröllop kostade skattebetalarna tre miljoner kronor. Men totalsumman var desto högre - kungen betalade merparten av bröllopet.

Så mycket lägger däremot inte den genomsnittliga svensken på sitt bröllop. Snittet låg år 2010 på 54 000 kronor enligt en undersökning som Synovate gjorde på uppdrag av Swedbank. I den summan ingick kläder, vigsel och fest. Men nu ser trenden ut att gå mot dyrare bröllop. I fjol gjorde Bröllops-akademin i Nacka en undersökning som visade att snittet låg på 90 000 kronor.

"Folk satsar mer"

- Jag har ju en tjänst som är för de som väljer att lägga lite mer på bröllopet. Jag kan absolut se att folk väljer att satsa mer, ha större blomsterarrangemang än tidigare och så. Men jag tror att även de som väljer att inte ha en bröllopskoordinator även de väljer att lägga mer än för ett par år sedan. Det är mycket att de tittar i bröllopstidningar, läser bröllopsbloggar och ser alla de fantastiska bilderna. Då vill många ha ett sådant bröllop, och många av de bröllop som visas kostar en del, säger Louise Ojeda, bröllopskoordinator på Right Style.

Personerna som vänder sig till henne har ofta en budget på 300 000-400 000 kronor. Men det går att komma betydligt billigare undan.

- Det går att göra jättefina bröllop för mindre budgetar. Det första är att dra ned på antalet gäster. Tänk också igenom lokal, mat och dryck. Många tror att det är billigare att ha bröllopet i en trädgård eller en lada. Men ibland är det billigare att ha det i en herrgård. Där ingår serveringspersonal, möbler och man behöver inte heller dekorera lika mycket då det redan är så fint, säger Louise Ojeda.

Viktigt att göra en budget

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att det är viktigt att göra en budget för bröllopet.

- Det är jätteviktigt, annars kan det bli hur dyrt som helst. Fokusera på vad som är viktigt för er och prioritera just det, säger hon.

Tips för att hålla nere kostnaderna för din stora dag

1 Gör egna inbjudningskort
Be någon du känner som har fin handstil, eller gör det till en gemensam aktivitet med familjen där alla får sätta sitt avtryck på inbjudan. Huvudsaken är att information om tid, plats, klädsel och OSA-datum finns med på kortet.


2 Tärnorna kan fixa egna klänningar
Du kan låta tärnorna fixa klänningarna på egen hand. Vill du att de ska vara enhetligt klädda så kan du fynda fina klänningar på nätet eller på rea. Är du ute i god tid har du större chans att hitta något.


3 Bröllopsfotograf
Har du en duktig fotograf i släkten eller bland dina vänner? Be den fotografera i stället. Väljer du att anlita en fotograf så är det stora skillnader på priserna. Kolla innan du bokar.


4 Spara på dekorationer
Gör så mycket av dekorationerna som möjligt själv, och ta hjälp av andra. Är det sommar kan du till exempel plocka blommor själv och dekorera med. Mycket går att göra själv så länge man har tid.


5 Transport
Om du inte tycker att bröllopstransporten är så viktig kan du spara en del slantar här. Hör dig för bland vänner och bekanta, kanske känner de någon med ett häftigt åk och som du får hyra för en billig slant.


6 Tårtan
Be den bästa i släkten eller kompisgänget att baka tårtorna.


7 Kläderna
Hyr din bröllops- klänning och kostym. Även det är dyrt många gånger, men ändå betydligt billigare och du slipper ha en klänning som bara hänger i garderoben.


8 Hoppa över DJ
Låt vännerna lägga till sina favoritlåtar på er bröllopsspellista och spela musik därifrån.

Hur mycket kostade ert bröllop?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.