Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Så mycket bättre” är som en mysig famn av känslor och tårar

Känslostormen i "Så mycket bättre".
Foto: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag älskar henne eftersom hon är så självklar”, säger Maria Brander om Siw Malkvists medverkan.
Foto: OLLE SPORRONG
Det blir känsligt för bröderna Norén i premiäravsnittet.
Foto: EA CZYZ
Hela ”Så mycket bättre”-gänget.
Foto: Pär Bäckstrand, TV4
Foto: TV4

Inte som ett slag utan som en smekning flyttar nya ”Så mycket bättre” in hos oss.

Bröderna Norén gråter och blandar skickligt syskongnabb med rockkarisma.

Men det är ändå en smula oroväckande att Siw Malmkvist, 84, ännu så länge är programmets piggaste inslag.

Såg du första avsnittet av ”Så mycket bättre” 2021?

”Smek mig mjukt i ansiktet” sjunger hon ju i stället för ”slå mig hårt i ansiktet”, vilket på något sätt känns talande för hela premiären. Herregud så de myser och kittlar varandra medhårs, och ibland lite mothårs. Inte minst bröderna Gustaf och Viktor Norén. Ingen kan någonsin ha gråtit så mycket i programmet som Viktor. Men det kändes berättigat, och det var fint när han kramades med Thomas Stenström som sen överraskade med att ta in mellanbrorsan Carl Norén på gitarr.

Han tycks för övrigt vara den som får gliringarna i syskonskaran när Viktor undrade om han verkligen spelade solot på riktigt (”Calle var ju inte sologitarrist i Sugarplum Fairy”), samtidigt som Gustaf anklagade honom för att sabba för Thomas: ”Jag satt och var helt trollbunden av texten och så kommer Emil i Lönneberga in.”

Det är lite ljuvligt faktiskt att se syskonen ge varandra små sylvassa passningar. Men räcker det? För egen del har jag i allra högsta grad ett nostalgiskt förhållande till den svenska rockscenen kring millennieskiftet, men alla har ju inte det, och programmet brukar behöva en motor som enar och drar alla framåt. I fjol fördelades den rollen mellan Tommy Körberg och Benjamin Ingrosso som tog sitt realityansvar, samtidigt som Jakob Hellman visade sig vara ett fängslande livsöde bara genom sin blotta existens.

Under säsongspremiären är det enbart Siw Malmkvist som besitter den magnetiska förmågan. Jag älskar henne eftersom hon är så självklar, och helt verkar ha passerat punkten då man är rädd för att göra bort sig. Bara under de första minuterna slog hon fast att hon inte visste att det var en ära att vara med i programmet, samt att hon inte visste vad Billboardlistan var för något när hon som första svensk placerade sig där. Hon kände heller inte till vare sig Cherrie eller Thomas Stenström.

Däremot känner hon till Tyskland, och pratar tyska lite när andan faller på. Bland annat med Siri. I telefonen. Och så sjöng hon på skånska, av något oklar anledning.

Siw Malmkvist är en underhållare av den gamla glada skolan då man kunde sjunga ”Mamma är lik sin mamma” med sitt käckaste mest obekymrad tonfall, och samtidigt leverera ett tungt feministiskt budskap.

”Ge mig 10 procent av det där”, säger Thomas Stenström och syftar på Siws energi och förmåga att nå ut, och problemet är att han har rätt.

”Så mycket bättre” anno 2021 är hittills som en mysig famn av känslor och tårar, men vi kan nog ändå inte förvänta oss att Siw Malmkvist ska fylla Benjamin Ingrossos plats som intensivt socialt klister. Det är trots allt lite mycket begärt av någon som roat oss sen femtiotalet.

Här är de nya serierna att hålla koll på i november 

”Den osannolika mördaren”, ”Knutby”-serien och ”Chucky” – tv-recensent Mattias Bergqvist tipsar om vad som är sevärt och inte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.