Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s agerande mot Christer Sjögren är nedrigt

”Så mycket bättre” består numera inte bara av sex låttolkningar, utan även en obligatorisk Christer Sjögren-sketch.

Den här veckan fick dansbandssångaren således ta på sig en pottformad störtkruka och köra skraltig moppe, ackompanjerad av muntra slapsticktoner.

TV4 har förvandlat Sjögren till säsongens clown, trots att allt pekar på att han gått in i programmet med betydligt seriösare intentioner.

Allting blir roligt. Bara Christer Sjögren gör det. Lite så verkar produktionen bakom årets ”Så mycket bättre” ha resonerat när de satte ihop sina avsnitt. Därför har hela inslag vigts åt rafflande händelser som att Sjögren äter och analyserar en ostmacka, Sjögren köper frukost, Sjögren städar, månar upprepade gånger om sin allt tunnare frisyr, visar upp svågerns huggormsbett, samt kommer förvirrat försent i vräkig sportbil. 

Och då har vi inte ens nått fram till sångarens egen dag än.

Mönstret kunde inte vara tydligare: TV4 har helt enkelt rollsatt Sjögren som säsongens clown, och bestämt sig för att varje avsnitt ska innehålla ett slags sketch där han kombinerar en trivial vardagssyssla med vad som framstår som en imbecillt ytlig analys, men som i själva verket kanske bara är artigt kallprat. Lägg några snitsiga klipp och rolig musik på det, och du kan lätt få vem som helst att framstå som en lite tafatt och rolig gubbe.

Inget fel i det. Om gubben så att säga själv är med på det. Många i synnerhet manliga tv-profiler spelar ju gärna på den komiska delen av sina personligheter, och kan leva med det: Både Plura Jonsson och Magnus Uggla har ju exempelvis ett slags medveten distans till sina något excentriska offentliga jag. 

Men Christer Sjögren har gått in i programmet på helt andra premisser. Han vill ju fira sina femtio år som artist, och det på ett värdigt sätt. Han ville prata om sin döda pappa och om kampen mot alkoholen. I avsnitt efter avsnitt tackar han konsekvent nej till alla situationer som placerar honom på osäker mark. Det blev lite olyckligt nonchalant när han därmed nobbade Louise Hoffstens viktiga ”pyssel” med käppar. Men när Sjögren även avböjer hårklippning i rutan, samt fåniga huvudbonader, så kan signalerna inte vara tydligare: Han vill inte leka. Han vill jobba, bli en del av den stora mysiga musikfamiljen, och slutligen få ett erkännande. 

Ur det perspektivet känns TV4:s agerande faktiskt rätt nedrigt.