Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linnea Henriksson om hatet efter ”Idol”

I ”Så mycket bättre” berättar Linnea Henriksson om hur människor inom jazzvärlden blev kritiska efter hennes deltagande i ”Idol”. Foto: TV4
Linnea Henriksson kom på fjärde plats i ”Idol” 2010.Foto: OLLE SPORRONG

Linnea Henriksson hamnade fyra i ”Idol” 2010, något som blev språngbrädan för resten av hennes karriär.

Men beslutet att vara med i tv var något många av artistens gamla vänner såg ner på.

– Jag tänkte att jag kommer bli så jävla knivhuggen av jazzvärlden nu för att jag säljer mig, säger Linnea Henriksson i ”Så mycket bättre”.

Det var 2010 som Linnea Henriksson, 31, sökte in till ”Idol”, och genast fick en guldbiljett av juryn. Guldbiljetten tog henne på en resa till en fjärdeplats i programmet, och två år senare släppte hon sin debutskiva, med hitten "Lyckligare nu".

Men valet att överhuvudtaget söka till ”Idol” var långt ifrån självklart för Henriksson. Hon hade precis släppt ett album med sitt jazzband Prylf, och både hon och många runt henne hade fördomar mot mer kommersiell musik.

– Jag hade så sjukt mycket fördomar själv när jag sökte idol. Vi hade precis släppt platta med Prylf då, och jag tänkte att jag kommer bli så jävla knivhuggen av jazzvärlden nu för att jag säljer mig, berättar Linnea Henriksson i "Så mycket bättre".

 

Linnea Henriksson, 31. Foto: TV4

Fick kritik av vänner

När artisten väl tävlade i ”Idol” fick hon mycket kritik av vänner och bekanta från jazzvärlden, där hon hade verkat under flera år.

– Det var fantastiskt. Sen tyckte kanske inte alla hennes musikervänner att det var så smart, att det skulle döda den typen av jazz hon höll på med. Hon fick ganska mycket skit. men jag tror hon gjorde alla förvånade, för hon gjorde det väldigt bra, säger Linnea Henrikssons mamma, Boel Jönsson, i ”Så mycket bättre”.

Albin Lee Meldau, 30, avslöjar att han också sökte till ”Idol” – men att det inte gick lika bra som för Henriksson.

– Jag gjorde det också, sökte Idol. Jag var 19. Fick höra att jag hade dåligt engelskt uttal och såg ut som en musiklärare, erkänner Albin Lee Meldau, som också konstaterar att han är halvbritt. Han fortsätter:

– Det fick de ju äta upp!