Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ana Diaz: ”Min gräns var när håret ramlade av”

"Så mycket bättre" sänds lördagar på TV4 och TV4 Play.
Ana Diaz i ”Så mycket bättre” har haft en lång väg till erkännandet som låtskrivare och artist.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ana Diaz intervjuades i Arbetsförmedlingens tidning Platsjournalen 2012.
Foto: Platsjournalen

Ana Diaz i ”Så mycket bättre” har skrivit låtar till en rad internationella stjärnor som Britney Spears och One Direction.

Men vägen till erkännandet har varit svår.

Under ett år i London var situationen så pressad att hennes hår ramlade av i stora tussar.

Ana Diaz i ”Så mycket bättre” är inte bara artist i eget namn. Hon har också jobbat med och skrivit låtar till internationella stjärnor som Britney Spears, One Direction, Wyclef Jean, David Guetta, Jennifer Lopez, William Orbit och svenskar som Loreen, Agnes, Zara Larsson, Sabina Ddumba, Daniel Adams-Ray, Petra Marklund och många andra.

Men det har inte varit någon spikrak väg till framgång för Ana Diaz, som i dag är 43 år. Hon har både tvivlat på sig själv och mött hårt motstånd i musikbranschen.

Ana Diaz i ”Så mycket bättre” ville bli tandläkare

I 15 år jobbade Ana Diaz inom andra yrken och höll på med musik vid sidan av. Hon arbetade som personlig assistent, servitris, försäljare av mobiltelefoner och administrativ assistent på en resebyrå.

För tio år sedan var hennes plan att bli tandläkare. Ana Diaz gjorde högskoleprovet och började läsa in ett naturvetenskapligt basår.

Då hörde ett företag som gör reklammusik av sig. Då hade hört musik som hon lagt upp på internet och undrade om Ana Diaz var intresserad.

– Det var som en helt ny värld öppnade sig. Jag hade varit osäker hela tiden på musiken för jag tänkte att jag skulle vara artist och det var jag inte helt hundra på. Men nu förstod jag att jag kanske kunde försörja mig på att skriva åt andra, har hon berättat i en intervju i Platsjournalen.

Ana Diaz har fått adhd-diagnos

Hon blev aldrig tandläkare. Bara några år senare bodde Ana Diaz i London, hade kontrakt med ett stort musikförlag och skrev låtar åt och tillsammans med internationella artister.

Men det var inte så att hon varje dag fick höra vilket geni hon är.

– En gång sa en skivbolagschef i New York till mig: ”You have nothing”. Det var ju inte så jävla hett att höra. Men det blev också en sporre att fortsätta, säger hon i en intervju i Musikindustrin. 

Ana Diaz har i intervjuer berättat om sin depression och en kost bestående av cigaretter och saft och till Dagens Nyheter sa hon i våras att hon fått diagnosen adhd.

Ana Diaz: ”Håret ramlade av”

Första året i London jobbade hon så mycket att hon började tappa håret, i stora tussar.

– Jag mådde absolut inte bra av det jag gjorde där, men jag vågade inte säga nej till något alls, jag högg på allt. Givetvis måste man sätta sina gränser själv. Min gräns var tydligen när håret ramlade av och när ögat började rycka, berättar Ana Diaz för Musikindustrin. 

Steget från låtskrivare till artist var inte heller lätt. Under sina första spelningar åt Ana Diaz beta-blockerare, ett läkemedel som ska skydda hjärtat mot stresshormoner. Till Nöjesguiden säger hon:

– Jag kände ingenting. Ingen hög puls eller så. Och det ska vara lite läskigt och pirrigt, så jag slutade.

Hör Benjamin Ingrosso i ”Så mycket bättre”

Sjunger Lisa Nilssons ”Ett långsamt farväl”

LÄS MER:

”Så mycket bättre” 2020 – alla artister och vilka de är