"Så mycket bättre"- Majas hårda liv

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rocktjej. The Sounds-sångeskan Maja Ivarsson vill vara som Mick Jagger på scen - fast i högklackat.
Foto: Anna-Karin Nilsson

■■ Popstjärnan Maja Ivarsson är Malmös mesta doldis.

Men med tv-succén "Så mycket bättre" har det blivit det ändring på den saken.

Nu berättar hon om den tuffa ­upp­växten, om rockstjärnelivet i USA som ­slutade på ett behandlingshem, om det sex år långa ­förhållandet med en annan kvinna - och om att sjunga på skånska.

1. UPPVÄXTEN

"Jag var inte ett olyckligt barn. Jag hade på det hela taget en bra barndom. Men jag var orolig. Och rastlös"

Härligt att stöta på en världsstjärna som bor här mitt i Malmö.

- Det var så självklart för mig att flytta till Malmö (från Helsingborg) där resten av bandet redan bodde. Vi har tagit över Cardigans replokal och byggt om den till en studio där vi kan spela in våra skivor. Sen är det ju nära till Kastrup och resten av världen.

Funderade aldrig på att flytta till USA?

- Jo, faktiskt när fastighetspriserna var nere tänkte jag skaffa mig ett hus där. Vi brukar hyra hus när vi är i Hollywood.

Du är född i Åhus.

- Ja jag bodde där fram till fjärde klass nånting. Jag har många barndomsminnen kvar. Men det var en turbulent tid, uppfattar jag det som så här i efterhand.

Berätta.

- Mina föräldrar skilde sig när jag var tre. Och min pappa var inte särskilt närvarande. Han var inte ens med på förlossningarna. Han var lastbilschaufför - ja först var han sjöman - och lastade betor i Perstorp när jag föddes.

Pappan dog tidigt

Tappade du kontakten med din pappa när föräldrarna skilde sig?

- Jag minns att jag åkte med honom i lastbilen till Oskarshamn. Och att vi åkte ut och fiskade. I dag har jag en nära relation med min farbror och min kusin på pappas sida träffade jag härom veckan. Jag har kontakt med hela Ivarsson-släkten.

Ja, din pappa dog ung.

- Han var bara 42 år gammal. Det var sommaren innan vi andra ­flyttade till Helsingborg. Men jag kände ingenting då. Jag minns att jag inte fattade varför mamma grät. Hon hade ju gift om sig med en ny man. Och det hade varit en del bråk mellan min pappa och den nye ­mannen.

Så du saknade inte din pappa?

- Oh Gud ja. Men det kom först i tonåren när jag började ifrågasätta allt. Jag undrade om hur pappa gått bort. "Men han drack ju, visste du inte det?", sa de. Men det gjorde jag inte och nu vet jag mer.

Du fick en styvfar i stället.

- Men det är svårt att se en styvfader som nån som gör en disciplinerad. Han hade inte den rätten. Framför allt inte när han var som han var. Jag vill inte jämföra det med "Svinalängorna" (en bok av Susanna Alakoski som blev film med Noomi Rapace). Jag tycker ändå att jag hade en lycklig barndom. Men så här i efterhand - när jag reflekterar över det som hände då - inser jag att det där inte var bra. Så där skulle man inte ha haft det.

"Glad att jag fick en halvsyster"

Låter som att du hade en hård barndom?

- Jag var inte ett olyckligt barn. Jag hade på det hela taget en bra barndom. Men jag var orolig. Och rastlös. Svårt att komma till ro. Och det tror jag bottnar i det jag var med om.

Vad hände med din styvfar?

- Han lämnade mamma. Men jag är glad för att jag fick en halvsyster tack vare honom som betyder mycket ­eftersom mina storasyskon flyttade hemifrån snabbt. Hon och jag blev väldigt tajta. Han stack när hon var tre och gifte om sig.

"Enorm respekt"

Berätta om din mamma?

- Jag har sådan enorm respekt för henne. Hon var ensamstående med tre barn och allt som pågick runtomkring och ändå fick hon det att funka. Och dessutom förstående med den jag var och mina konstiga idéer. Jag ville byta efternamn och se ut som en grabb. Hon stöttade mig trots allt det. Och vi har varandra även om vi inte rings vid varje dag.


2. THE SOUNDS

"Jag vill göra allt det som Mick Jagger och de andra killarna gör. Vara lika grym på scen. Men i högklackat"

I Helsingborg blev du sångerska i stans häftigaste rockband...

- Jag träffade de andra på estetisk konst och form på tvåan i gymnasiet. Jag var inte alls inne på musik. Ville jobba i en glashytta. Det fanns ju en sådan i Åhus. Keller bli konstnär. Eller dykare, jag tyckte mycket om att simma i Kantarellen. Men när jag fick en elgitarr som 13-åring var det kört.

- Jag tror att Felix (Rodriguez) och de andra i bandet hade testat alla snygga brudarna i klassen först men de var bara intresserade av Fridatidningar och sånt, så de frågade knäppgöken till slut. Det enda krav jag hade var att också få spela gitarr. Och det fick jag. I några månader...

Du är känd för att ta för dig på scen.

- Jag vill vara kvinna, feminin. Men jag kan störa mig på att tjejer inte får vara så där som Keith Richards och stå där med en cigg hängande i mungipan. Jag vill göra allt det som Mick Jagger och de andra killarna gör. Vara lika grym på scen. Men i högklackat.

- Jag har ju inte en röst som Darins. Så jag tog mig an publiken och försökte få den att känna sig delaktig i spelningen.

Knivattack utanför bussen

Hur går det för bandet?

- Bra. Visserligen hamnade vi mitt i skivbranschens värsta kris. Och vi har inte tjänat så mycket på vårt turnerande. Vi har tjänat mest på musik i filmer, tv-serier och reklam.

Ni var gröna när ni kom till USA men har lyckats utan att bli blåsta.

- Ja. Jan Beime, som hjälpte Gessle med hans ekonomi, har varit som far för oss. Dessutom är Jespers (Anderberg) pappa jurist. Vi har haft folk som har haft koll på pengarna.

Kaxigaste ni gjort?

- Det finns hundratals minnen. Men när vi spelade på Bams (Jackass) bröllop var Iggy Pop & The Stooges förband...

Värsta?

- På det personliga planet? Det berättar jag inte! Men en gång lirade vi på klubben 9.30 i Washinton DC i ett område med de värsta crackpundarna. Vi vaknade av att en kille blev knivskuren utanför vår buss. Vi ringde förstås polisen. På morgonen efteråt var bussen helt nerblodad på sidan. Det var en omskakande upp­levelse.


3. LIVET SOM ROCKSTJÄRNA

"Klart jag fortfarande tycker det är kul med fest och att ta nån grogg ibland"

När Sounds karriär tog fart höll det på att gå åt skogen för dig.

- Jag festade. Det var förfester. Det var efterfester. Och så var det fester efter efterfesterna. Jag sov inte på flera dygn. Tappade rösten. Det var allt det där jag hade drömt om. Och jag tog chansen när jag fick den. Men egentligen räddade turnerandet livet på mig mer än fördärvade mig. Turnerade man så mycket som vi gjorde då kunde man nämligen inte hålla på så där. Jag var 22 och det var inte det mest sunda levernet. Men när jag blev 25 tänkte jag att det kanske kan bli en karriär av det här med bandet. Andra plattan hade gått bra. Det blev bara större och större. Jag ville inte sumpa den chansen för alla andra i bandet bara för att jag skulle gå på fest. Jag kände ett ansvar. Jag sa till mig själv: "skärpning".

"Dör inte nyfiken"

Ångrar du dig?

- Det finns saker jag önskar att jag hade gjort annorlunda. Samtidigt har jag haft det jävligt roligt. Det skäms jag inte för. Jag kommer inte att dö nyfiken.

Var det sprit och droger?

- Men det var inte det som var problemet, mer mitt beteende.

Och du togs in på ett behandlingshem.

- Ja, på Long Island. Det finns en friviligorganisation bland musiker, Music Cares, som donerar pengar eftersom många artister saknar sjukförsäkring. De satte mig på ett hemskt ställe, inget sånt där rehab för kändisar. Det var sunkigt och skitkallt och folk dog mitt i natten. Jag skulle vara där i 28 dagar med stod ut i två veckor och då hade jag dessutom gjort mig impopulär där. Jag protesterade nämligen mot allt det där Gud-köret. Jag var obstinat och sa att jag var socialist och inte trodde på Gud. Men i alla fall innebar det där ett uppvaknade för mig. Efteråt bodde jag två veckor hemma hos vår managers familj.

Festar inte lika mycket

Hur gick det för dig?

- Det var ut och spela direkt och jag ville visa att jag menar allvar. Jag hade jag allas blickar riktade mot mig. Men redan efter första spelningen gick jag direkt hem till hotellet och lade mig. Och sedan upp och duscha på morgon. Sedan ytterligare en spelning. Det gick väldigt bra. Förresten kände jag mig för gammal för festandet. Det var inte lika lockande längre. Var sak har sin tid. Det var före och efter 25 i mitt liv. Klart jag fortfarande tycker det är kul med fest och att ta nån grogg ibland. Men du kommer aldrig att hitta mig på en nattklubb.


4. PRIVATLIVET

"Jag är 33 år. Jag är inte ung längre. Jag vill kanske ha barn"

Är du vuxen nu?

- Det lockar att bli vuxen och ha en familj. Det är det som fattas i mitt liv.

Du träffade en tjej i den där vevan.

- Nej, det var före rehab. Då jag var ihop med en kille.

I bandet?

- Nej, jag har visserligen varit tillsammans med trummisen (Fredrik Nilsson) i fem år precis i början, men det här var inte han. I alla fall blev jag kär i en annan kvinna. Jag blev kär i nån jag inte trodde jag skulle bli kär i. Men jag följde mitt hjärta. När nåt sånt inträffar tror jag man måste ta hand om det. Förälskelse är inte nåt man får uppleva så många gånger i livet. Det är en gåva om kärleken blir besvarad. Klart jag funderade på vad folk skulle tro och tycka.

"Svårt med distansförhållanden"

Du tänker på fördomar?

- Ja. Även om man i Sverige är väldigt accepterande så har bandet en marknad långt utanför vårt lands gränser... Men jag tänkte att jag måste leva mitt eget liv. Jag är glad att jag är uppfostrad att följa mitt hjärta i alla lägen. Det gjorde jag. Jag är tacksam för att jag fick uppleva den kärleken.

Hur länge höll ni ihop?

- Fem-sex år.

Idag då?

- Är jag singel. Jag har haft pojkvänner i andra länder men det är svårt med långdistans­förhållanden.

Tänker du på att skaffa en egen ­familj?

- Såklart gör jag det. Jag har kompisar här i Malmö med barn som är glada för att jag gillar barn så mycket.

Förebilderna är barnlösa

Du pratar med Sylvia Vrethammar i programmet om barn.

- Hon är nån jag ser upp till och jag undrade hur hon löst karriären ur ett kvinnligt perspektiv. Hur är man stor stjärna och samtidigt en mor. Men det visar sig att hon inte har barn. Förebilder som Stevie Nicks och Debbie Harry har heller inga barn.

Skrämmer det dig?

- Det är klart att det får mig att fundera. Jag är 33 år. Jag är inte ung längre. Jag vill kanske ha barn.


5. FRAMTIDEN

"Jag var tvungen att sjunga på min egna dialekt. Det är så jag låter, man ska inte göra sig till"

Hur känns det nu?

- "Så mycket bättre" har nog gett mig en ny­tändning. Vi jobbar för fullt här i Malmö med en ny skiva.

Vill inte göra sig till

Du sjunger på skånska.

- Redan för tio år sedan frågade skivbolaget om vi inte skulle sjunga på svenska. Det var då det var inne med svenska igen.

Ska du fortsätta med ­skånskan?

- Jag har ju mest tränat på mitt engelska uttal. Först testade jag ­uppländska som många ­skåningar gör. Men det lät helt bananas. Jag var tvungen att sjunga på min egen dialekt. Det är så jag låter, man ska inte göra sig till.

Platta?

- Inget planerat med en skånsk soloplatta. Jag är en impulsiv person som gillar att kasta mig in i saker utan att veta hur det ska gå. Det var därför det blev "Så mycket bättre".

Det här är Maja

Namn: Maja Hanna Maria Ivarsson.

Ålder: 33.

Bor: Malmö.

Familj: Singel. Mamma, två storasyskon samt en yngre halvsyster.

Sångkarriär: Startade i kyrkokören i Mannaryd som 14-åring. 1997 blev hon medlem i The Sounds. Debuterade med albumet "Living in America" 2002, som de bland annat erövrade USA med. Tio år senare medverkar sångerskan i "Så mycket bättre".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.