Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så minns vännerna Thorleif Torstensson

Familjen: ”Stilla somnat in omgiven av sina nära och kära”.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: SVEN LINDWALL

Tillsammans med bandet Thorleifs var Thorleif Torstensson en av de mest älskade inom dansbandsvärlden.

Nu sörjer vännerna och kollegerna dansbandsikonen.

– Vi pratade alltid med varandra, vi brukade ringa varandra. Och han var ju en av de stora, säger Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson.

– Han var så extremt jordnära, otroligt genuin och fin, säger Charlotte Perrelli. 

Frontmannen och sångaren i Thorleifs, Thorleif ”Tolle” Torstensson, 71, har gått bort.

I ett uttalande till Expressen meddelar familjen att dansbandsikonen ”stilla somnat in omgiven av sina nära och kära”.

Olle Jönsson, sångare i Lasse Stefanz och mångårig vän till Thorleif Torstensson, berättar att han blev chockad av nyheten.

– Jag tycker det är förfärligt när de här hjältarna dör. Det kommer inga nya hjältar på det sättet.

– Han var en väldigt, väldigt god kamrat till mig sen många år tillbaka. Vi pratade alltid med varandra, vi brukade ringa varandra. Och han var ju en av de stora, ”Gråt inga tårar” kan man inte sticka under stol med, det var en enorm hit. De var stora.

Olle Jönsson säger att han själv är orolig för covid-19:

– Han var på gång, gjorde sina allsångskvällar. Jag blev tagen av det här, det tar tag i en. Men det är så med denna sjukdomen, ingen går säker. Det blir så tydligt.

– Jag är själv så orolig för det.

Dansbandet Thorleifs var ett av Sveriges kändaste dansband och har jobbat med några av landets största artister genom åren.
Foto: SVEN LINDWALL

Olle Jönssons sista kontakt med Thorleif

Sist Olle Jönsson hade kontakt med Thorleif Torstensson var när han fyllde år.

– Jag fyllde 65 i december. Då skickade han ett sms. Sen brukade vi träffas på olika ställen, stötte ihop på dansbandsveckan och så. Det blev alltid att man diskuterade minnen, vilka tider vi hade. De tiderna kommer ju aldrig tillbaka, men det är ändå roligt att prata om.

Thorleifs var ett av Sveriges kändaste dansband och har jobbat med några av landets största artister genom åren. En som jobbade med Thorleif Torstensson under många år är entreprenören och skivbolagsdirektören Bert Karlsson, 74. 

– Jag tycker det är så himla tragiskt. Jag har jobbat mycket med ”Tolle” genom åren. Jag köpte deras skivbolag och började jobba nära med dem. ”Tolle” var ett av de första banden jag tog kontakt med. Jag var i kontakt med dem väldigt tidigt för jag trodde på dem, säger han och fortsätter:

– ”Tolle” var en jättegullig kille och duktig entreprenör. Han var först en konkurrent och sedan jobbade vi ihop.

Kikki Danielsson: ”Jag tänker på din fru”

På Facebook skriver artisten Kikki Danielsson att det ”kändes som om jag träffats av blixten” när hon läste om Thorleif Torstenssons bortgång.

”Thorleif, min käre vän. Vi som haft så mycket kul ihop sen 70-talet. Jag kommer att sakna dig oerhört! Du var en varm människa som alltid hade tid för andra. Jag tänker på din fru Lisbeth i denna svåra stund. Vila i frid”, skriver Kikki Danielsson.

På Facebook skriver artisten Kikki Danielsson att det ”kändes som om jag träffats av blixten” när hon läste om Thorleif Torstenssons bortgång.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Casper Janebrink, 51, sångare i Arvingarna, säger till Aftonbladet att Thorleif Torstensson var någon han alltid sett upp till. 

– Han var en av de största ikonerna inom dansbandsmusiken. Han hade en väldigt speciell och unik sångröst och de har haft väldigt många hits genom åren. Det här är jättetråkigt att höra, säger han.

Bandkollegan Hasse Magnusson: ”Det gick fort”

Bandkollegan Hasse Magnusson sörjer en kollega och vän sedan över 50 år. 

– Han var en mycket god vän och en fantastisk ledare i bandet. Han hade en otrolig energi och ett driv, det är nästan helt hans förtjänst att Thorleifs blev så stora som vi blev, säger han.

Dödsfallet var överraskande och sjukdomsförloppet gick snabbt berättar han.

– Vi var lite chockade att det gick så fort på slutet, hans barn ringde för tre fyra dagar sedan och berättade att han var så sjuk. Det gick så fort att vi gamla bandmedlemmar inte hann prata med honom. 

Vännerna träffades inte lika mycket som förr men de hade en stark vänskap in i det sista.

– Vi har haft traditioner att träffas, vi spelar båda saxofon och har spelat ihop varje år på skolavslutningen här i Norrhult tillsammans med barnen, men det försvinner ju nu. Han har alltid varit så kär i sin hembygd.

Hasse Magnusson ser tillbaka på en över 50 år lång vänskap.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Det var många som hade en stark relation med bandet och Thorleif Torstensson tog sig tid att prata med alla, minns Hasse Magnusson.

– Han har ju fortsatt att musicera efter att bandet lades ner, det visar på hans energi vi andra har mest tittat på honom med glädje och förundran. Vi höll på i 50 år men han var inte nöjd med det, han fortsatte att åka runt och spela. Han var beundransvärd, in i det sista. Han tog sig energi att prata med alla, även efter en fyra timmar lång spelning. Det var en av hans stora styrkor. 

Charlotte Perrelli: delade ut pris till Thorleif

När Charlotte Perrelli började med dansbandsmusik som 13 åring var Thorleif Torstensson redan en legendar. 

– Han var en av de absolut största, på den tiden så sjöng jag mycket av hans låtar, det blev ganska naturligt, det var ”Gråt inga tårar”, ”Med dig vill jag leva”, ”En liten ängel”, säger hon.

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Genom åren träffades Perrelli och Torstensson många gånger, berättar hon. Det handlade bland annat om dansbandsgalor då de stod på scen tillsammans. Hon minns också att hon själv delat ut flera pris till honom.

– Det som var speciellt med Thorleif var att han var så extremt jordnära, otroligt genuin och fin. Han kunde säga: ”Jag såg dig i göra det här Charlotte och du är så oroligt begåvad”. Han var så otroligt generös, trots att han varit en sån stor personlighet i väldigt många år och sålt miljoner skivor.

– Jag vill minnas honom som den extremt varma härlig människan som alltid hade tid. Det var ingen stressad personlighet, han var genuint intresserad. 

Thomas Deutgen om fina minnet

Thomas Deutgen, 47, dansbandsexpert, hade kontakt med Thorleif Torstensson för bara någon vecka sedan då de planerade att ses över en middag.

– Vi hade mejlkontakt för bara några veckor sedan. Då diskuterade vi att ses och käka middag tillsammans. Vi skulle ha gjort det i januari men med tanke på coronasituationen så ville han skjuta fram det och då skulle vi också prata om ett kommande jobb vi skulle göra i höst tillsammans. Vi har träffats många gånger under åren och jobbat ihop och umgåtts.

Han menar att han minns Thorleif som en fin och genuin person som aldrig försökte vara bättre än någon annan.

– Han var otroligt godhjärtad och kul att snacka med, alltid vänlig och nyfiken och aldrig någon som satte sig och var ”för mer” än någon annan. Även om han och bandet hade enorma framgångar skulle han aldrig sätta sig på några höga hästar. Under alla år så var han ett med sin publik, jag tror också att det var en av framgångsnycklarna.

Thomas Deutgen har även ett extra fint minne med Thorleif Torstensson som han aldrig kommer att glömma.

– Under några år var jag dansarrangör i Norrbotten. Då hade jag sommardans i Älvsbyn. Det var midnattssol, juli, efter dansen dukade vi upp långbord på dansgolvet och så åt vi löjrom, tunnbröd och drack snaps. Det glömmer jag inte. 

Peter Larsson: ”En legend”

Peter Larsson fick veta om dödsfallet av sin kollega Trond Korsmoe från Larz Kristerz. 

– Han har alltid varit en trevlig vänlig själ, en legend i dansbandsvärlden. Han har betytt mycket, han var i toppskiktet. Det är många som har gjort covers på Thorleifs låtar. Det har varit ett enormt betydelsefullt band och han som person, säger Peter Larsson.

Trond Korsmoe och Peter Larsson från dansbandet Larz Kristerz.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han minns sista gången de sågs. Peter Larsson berättar att han framförde en av Thorleif Torstenssons låtar inför upphovsmannen.

– Senast var när jag var med i Stjärnornas stjärna framförde jag en av hans låtar, en låt från 1977 som heter ”Kurragömma”. Redaktionen hade bjudit in Thorleif så han satt i publiken, det var lite speciellt.

– Han hade en väldigt karaktäristisk och speciell röst, en jätteduktig låtskrivare. 

Det här är Thorleif Torstenssons karriär i bilder

Det här är Thorleif Torstenssons karriär i bilder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.