Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så minns kollegerna Lasse Brandeby

En fantastisk komiker med ett stort hjärta - som älskade att berätta galna historier.
Så minns kollegerna Lasse Brandeby, 66.
- Lasse Brandeby var en rasande rolig kille som brydde sig om vad som var rätt och orättvist i samhället, säger tv-profilen Ingvar Oldsberg.
Lasse Brandeby avled på sjukhus i Göteborg natten till söndagen, efter att ha kämpat med njurproblem en längre tid. Kollegerna minns honom med värme och beklagar bortgången.
Ingvar Oldsberg, 66, kände Lasse Brandeby väl och uppskattade Brandebys omsorg och stöttning när han blev sjuk i cancer.
– Lasse Brandeby var en varm, generös, snäll, omtänksam och rasande rolig kille som hade engagemang och brydde sig om vad som var rätt och orättvist i samhället, säger Ingvar Oldsberg.
Skådespelerskan Karolina Rahm, 46, jobbade tillsammans med Lasse Brandeby i komediserien "Rena rama Rolf" på 1990-talet.
– Lasse finns i mitt hjärta för alltid. Han var ett naturbarn, en fantastisk komiker med ett stort hjärta. Han betyder mycket för Göteborgsdelen av mig, säger hon.

"Fantastisk, briljant"

Karolina Rahm minns Brandebys galna historier och anekdoter och menar att han besatt en slags urkraft – och galenhet.
– "Kurt Olssons television" var helt fantastiskt roligt. Jag minns att jag spelade Bert Karlsson och han Kurt Olsson på en klubb i Göteborg. Han var fantastisk, briljant, både som Kurt Olsson och som Rolf i "Rena rama Rolf".
Skådespelaren Reuben Sallmander, 45, hade inga scener ihop med Lasse Brandeby i "Irene Huss", men de pratade mellan inspelningarna. Han minns sin kollega som en bra komiker.
– Han var oerhört rolig och vänlig, en snäll person, säger han.
De hade flera roliga diskussioner om skillnaderna mellan Stockholm och Göteborg.
– Vi drog slangutryck för varandra som var omöjliga att förstå. Det var väldigt trevligt.

"Känns fruktansvärt"

Programledaren och kollegan i "Fångarna på fortet", Agneta Sjödin, 44, är mycket ledsen över Brandebys frånfälle.
– Nej, nej, hjälp, vad hemskt. Jag dör. Det känns fruktansvärt. Vilken underbar man, och så mycket som han gett. Sådan jäkla energi hela tiden. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tänker framför allt på de anhöriga, säger hon och minns tiden tillsammans på fortet.
– Han var väldigt sjuk då. Men trots att han mådde så dåligt gav han järnet. Så fort kameran var i gång var det 100 procent.
Komikern Robert Gustafsson, 47, är chockad över Brandebys bortgång.
– Jag trodde han höll på att bli bättre. Vi talade om att han skulle komma och spela sommarteater med mig i Kalmar.
Brandeby var den mest positiva och genomgoda människa han lärt känna.

"Kunde ringa när som helst"

– Han var en sådan vän som alltid dök upp på alla premiärer och man kunde ringa honom när som helst och prata. Det man minns bäst är alla busen, alla roliga skratt man haft, framför allt bakom scenen, och hans galna associationer.
Hans Mosesson, 67, spelade mot Brandeby i "Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv".
– Han var en väldigt go gubbe. Jag har fortfarande svårt att tala om det. Jag har sökt honom de sista tre veckorna men han svarade aldrig, han brukade alltid ringa tillbaka annars.
Skådespelerskan Mi Ridell , 43, har arbetat med Brandeby i bland annat "Prat i kvadrat" och "Rena rama Rolf". Hon är chockad över hans död.
– Allt roligt jag har gjort har jag gjort tillsammans med honom. Han var en fantastik vän, så rolig, så knasig och så underbart kul. Han satt med sina korsord i logen och spred glädje, säger hon och minns speciellt hans oförutsägbarhet.
– Man visste aldrig vad han skulle säga, eller vilka repliker som skulle komma.
Precis som andra kolleger säger hon att Brandeby var oerhört snäll.
– Han var ett stort vandrande hjärta, så omtänksam. Han sade aldrig ett ont ord om någon.

"Vi blev bästisar"

Skådespelaren Johannes Brost, 65, jobbade ihop med Brandeby i några pjäser på slutet.
– Vi blev bästisar och bundisar. Jag ringde honom för några dagar sedan, innan helgen, men då var det ingen som svarade. Jag har förstått att han var dålig och därför ringde jag för att kolla hur läget var, men det var tydligen värre än jag trodde. Jag hade hört att han skulle vara på benen igen. Det kommer alltid som en chock när en god vän går bort, säger han.
Brost minns sin vän som en mycket intelligent man med fantastisk humor och värme.
– Vi hade väldigt roligt ihop, vi löste korsord, spelade på hästar och skrattade. Han var en fantastisk människa som jag kommer sakna länge.
Hans Wiktorsson , 61, spelade Arne i filmerna om Kurt Olsson.
– Jag hade fått meddelande om att han var ordentligt sjuk, så jag kände väl på mig att något skulle komma. Jag har tyvärr gått och väntat som man gör när det är allvarligt, säger han.
De hade alltid trevligt när de jobbade ihop.
– Det var aldrig något krångel, vi visste vad vi skulle göra och hade våra roller. Och vi hjälpte varandra, det var alltid någon som glömde texten och då fyllde den andra i. Vi hade mycket roligt ihop.

"Han var så gullig"

Ann Lähdet , 38, var Lasse Brandebys danspartner i "Let's Dance"
– Han var en jättefin människa som spred mycket glädje omkring sig. Vi hade jättemysiga luncher ihop jämt, han var så gullig och bjöd ut mig på lunch, han tyckte om att äta gott, och då satt han och berättade mycket om vad han varit med om i sitt liv. Han var så varmhjärtad, en jättehärlig människa som bjöd på sig själv.
Tv-profilen Leif "Loket" Olsson , 69, minns honom som en glädjespridare.
– Det var det jävligaste, det är bara en dag sedan jag fick reda på att han var sjuk. Han var en glädjespridare och jag kommer aldrig att glömma honom.
Skådespelaren Sven Wollter , 77, är förtvivlad över Brandebys bortgång.
– Han var en snäll och god människa och en fin vän, en man med hjärtat på rätta stället. Det är en riktigt go gubbe från Göteborg som gått bort.
Expressens krönikör Marcus Birro , 39, jobbade aldrig ihop med Brandeby, men menar att han var en viktig symbol för Göteborg.
– Lasse Brandeby symboliserade allting som var helhjärtat med Göteborg. Hans första grejer i lokalradion och senare tv som Kurt Olsson är geniala grejer. Han stod för sina åsikter, visade folk uppskattning och värme. I kväll känns det som om vi kom från samma land. Göteborg, säger han.

"Fick människor att må gott"

Skådespelerskan Maria Lundqvist , 48, gjorde flera stora evenemang ihop med Brandeby, bland annat en julshow, då de bodde tillsammans medan den pågick. Hon minns att Brandeby alltid var sist att lägga sig, eftersom han ville sitta uppe och prata.
– Vi pratade om livet och konsten på nätterna, säger hon.
Maria Lundqvist menar att Brandeby var ovanlig i sin bransch. Han satte sig aldrig på några höga hästar – trots alla succéer.
– Han hade en enorm förmåga att få människor att må gott i sin omgivning. Han hade samma värme och galenskap på scenen. Jag brukar inte vara så lättroad, men Lasse fick mig alltid att skratta.
Barbro "Lill-Babs" Svensson , 73, fick beskedet när hon gjorde en show på Scalateatern i Stockholm. Stämningen förbyttes snabbt från glädje till sorg.
– Vi har talat om honom allihop. Det var en fantastisk stämning men sedan lades locket på. Det är fantastiskt vad älskad han var, alla blev riktigt ledsna. Och så ung, 66 år. Lasse kommer att bli så saknad. Det är många som gråter i dag, säger hon.
Lill-Babs kände inte till att Brandeby var sjuk, eftersom han ville hålla det för sig själv.
– Det är så typiskt Lasse att inte vilja besvära någon. Men det är fint att få höra att Lasse Kronér varit där hela tiden.

"Siwan" tagen

Sångerskan Siw Malmqvist , 74, träffade Brandeby för runt 20 år sedan, när hon blev inbjuden att uppträda tillsammans med Brendeby och damorkestern.
– Då visste jag inte vem han var. Jag tyckte han var en konstig tönt som sjöng mina låtar, men showen gjorde enorm succé och sedan var vi ute på turné ihop.
Hon är tagen av Brandebys bortgång.
– Jag tycker att det är hemskt, han var ju bara 66 år. Det känns inte klokt att han är död. Han var go, en riktig go gubbe som de säger i Göteborg.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!