Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så maxar Tusse vinstchansen – efter tuffa bakslagen

Influencerns tuffa ord om årets bidrag i Eurovision.
Tusse måste hinna göra klart några skoluppgifter innan finalen.
Foto: NEARCHOS PANAYIOTOU / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Numret kommer att finslipas till finalen, enligt Lotta Furebäck.
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I kväll gäller det.

Nu ska Tousin ”Tusse” Chiza, 19, representera Sverige i finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam.

Inför den storslagna avslutningen på musikfesten har den svenska delegationen passat på att finslipa detaljer för att framträdandet ska bli så perfekt som möjligt.

– Vi kommer att jobba på att tweaka numret, säger Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen.

Det var en riktig nervpärs när Tusse väntade på resultatet i semifinalen.

Till slut kunde han och den svenska delegationen andas ut. Samtidigt har man nu den stora finalen framför sig.

För att ladda upp inför den viktiga dagen ska Tusse vila och öva ännu mer på framträdandet, men han har också plugg att ta igen innan han kan slappna av helt.

– Jag har några skoluppgifter som måste in, men när de är inne så kommer jag kunna slappna av, säger han till Expressen.

Själv känner Tusse sig nöjd med numret och kommer att fokusera på att njuta av de tre minuterna han har på scenen i Rotterdam.

Taktiken är enkel - ha mer kul.

– Jag ska njuta av det ännu mer för det är sista gången som vi får visa det här fina numret och det är sista gången jag får stå här på världens största scen.

Oron över nerverna

Inför lördagens viktiga final är 19-åringen exalterad, samtidigt finns en oro över att nerverna ska ta över.

– Jag var mer nervös än vad jag trodde att jag skulle vara när jag klev ut där. Så jag är lite smått orolig över att jag blir lika nervös som i tisdags. Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv faktiskt.

Enligt bettinglistorna placerar sig Sverige just nu på en trettonde plats i finalen. De senaste sex åren har Sverige placerat sig bland topp tio. Tusse menar att det gör att han känner en hel del press på sig själv att få en bra placering. 

– Hundra procent. Jag känner jättemycket press. Men jag har valt att bara släppa den pressen. Att jag oroar mig inför placeringen kommer inte innebära att jag gör ett bättre jobb på lördag. Jag tänker bara gå ut där och njuta och göra det jag gör bäst och det är att ha kul på scenen med dansarna och försöka förmedla det här fina budskapet bakom låten och hoppas att det connectar med Europa, säger Tusse.

”Putsa på det ännu mer”

Inför Eurovision Song Contest har det svenska teamet ändrat i Tusses nummer från Melodifestivalen. Bland annat med en kör som syns på skärmarna bakom artisten, samt en förändrad ljussättning. 

Tusse har även ändrat på sina scenkläder genom att klippa av ärmarna på kostymen och lägga till ett par långa handskar samt ett extra stort halssmycke som står ut.

Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen, berättar att man ändrar ännu lite i numret inför finalen, för att det ska bli så bra som möjligt.

– Vi har två dagar som är lite mer lediga, men då kommer vi att jobba på att tweaka numret ännu mera, in i kaklet, putsa på det ännu mera, säger Lotta Furebäck, chef för den svenska delegationen.

När du säger tweaka, vad är det ni ska ändra? 

– Det handlar mer om kanske ljus och bilder, det är ingenting vi kommer förändra rent sceniskt.

Samtidigt menar Lotta Furebäck att hon var mycket nöjd med framträdandet i semifinalen.

– Jag är så supernöjd. Det handlar om Tusses leverans, budskapet, värme och kärlek och det tyckte jag verkligen att de levererade. Det var helt underbart att se dem på scenen. 

I finalen startar Tusse i den andra halvan i finalen. Något som många brukar mena är en fördel snarare än att starta i den första halvan. Lotta Furebäck är mycket nöjd med att Sverige startar som vi gör.

– Jag tycker att det känns toppen att vara i den andra halvan. Vi var ju i första i semifinalen så det känns bra att hamna i andra delen.

Inför tävlingen har Tusse tampats med tuffa röstproblem och genomgått ett ingrepp på halsmandlarna och under måndagens viktiga repetitioner hade han problem med medhörningen. 

– Det som hände var att vi brukar tejpa på medhörningen så att den är kvar på samma volym, nu blev det en miss någonstans som gjorde att det flög i väg, berättade han då. 


Tusses lycka efter finalplatsen

”Det svåraste jag gjort”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.