Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så många miljoner kronor kostade ”Squid game” att göra

Nordkorea till attack mot Squid Game
Blir det en andra säsong av ”Squid game”? Ingen vet än så länge.
Foto: Netflix
Foto: Netflix

”Squid game”-hajpen vägrar att lägga sig.

Nu visar de sig dessutom att det var en smart investering av Netflix.

Sydkoreanska ”Squid game” har gjort historia – och blivit Netflix mest tittade serie någonsin. 

111 miljoner användarkonton började titta på serien under de första 25 tillgängliga dagarna, enligt Netflix själva. Jämförelsevis hade ”Familjen Bridgerton” 82 miljoner användarkonton under seriens första 28 dagar på Netflix.

Och det har även varit en finansiell succé för Netflix.

Enligt finansnyhetstidningen Bloomberg kostade serien bara 184 miljoner kronor att plocka in – och det fördelat på nio avsnitt, vilket blir drygt 20 miljoner kronor per avsnitt.

Jämförelsevis kostade storserierna ”The crown” och ”Stranger things” 86 respektive 69 miljoner kronor per avsnitt. Eller ”The closer”, en entimmes komedispecial med Dave Chappelle som på egen hand kostade 208 miljoner kronor för Netflix.

Kontroverser kring ”Squid game”

Bloomberg skriver att även om det är mycket pengar var ”Squid game” – som på ytan ser väldigt påkostad ut – en förhållandevis liten investering för Netflix i en tid där produktionskostnaderna, och konkurrensen, för serier ökar stadigt.

Den blodiga serien ”Squid game” handlar om 456 utvalda personer, som alla är utblottade och anses befinna sig på samhällets botten, och som erbjuds att tävla om över 340 miljoner kronor. Tävlingarna består av klassiska barnlekar men som visar sig vara allt annat än oskyldiga – och de tävlande deltar med livet som insats. De som är kvar vid liv efter sex deltävlingar får lämna med prispotten.

”Squid game” har skapat rubriker sedan premiären.

Bland annat tvingades Netflix radera en av de inledande scenerna – och man stämdes dessutom av ett sydkoreanskt bredbandsföretag.

Netflix stäms efter succéserien ”Squid Game”:

Netflix stäms efter succéserien ”Squid Game”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.