Så målar du dina egna träskor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Design D15 Peter Zvonar

Maria Kadestål ligger bakom träskomärket Kaxiga clogs och förser gärna skorna med personliga motiv. Här delar hon med sig av sina bästa tips!

Undvik lackade ytor. De flesta  läderytor går bra, men undvik plastade ytor som lack. Tänk på att vissa  ofärgade/obehandlade läder suger upp färgen väldigt snabbt så här finns  ingen chans att göra minsta lilla misstag. 


Välj ett motiv du klarar. Fundera  länge om det är ett motiv du klarar av. För mycket detaljer kan vara  svårt eftersom ytan aldrig är plan, vilket gör det svårt att använda  mallar. Absolut lättast motiv är nog blommor och blad.


Välj en bra färg. Olje- eller  akrylfärg fungerar bra. Många i branschen har lite småknep, till exempel  oljefärg med tillsatser som får färgen att torka fortare eller lite  utspädd akryl som målas i flera lager. Hobbyfärg som man målar modeller  med håller nog bäst. 


Måla inte för tjockt. Då spricker färgen efter ett tag. Undvik att måla där skon viker sig naturligt.


Börja med en ljus sko. Ljusa skor  är lättast att börja med för då kan du rita upp ditt motiv med vanlig  blyerts. Låt färgen torka ordentligt innan du lägger på ett andra lager.  Låt dem torka ordentligt.

FAKTA

Träskons historia


Forskarna tror att träskorna började användas i Sverige någon gång under 1300-talet. Troligen introducerades skotypen från Frankrike och Nederländerna via Danmark till Sverige. Den vanligaste modellen i Sverige är den med sula av trä och ovandel av läder. Äldre modeller är oftast helt i trä.

Under medeltiden var det ett bra sätt att skydda sig mot kyla att tälja sig en trätoffel. Det tillverkades tidigt även enklare modeller där man knöt fast en träsula vid foten med hjälp av remmar. Träskon var framför allt vanlig i södra Sverige och ansågs länge vara en fattigmanssko.

Träskon har funnits kvar som arbetssko inom vissa yrkesgrupper. Hos den breda allmänheten har den blivit mer populär i omgångar. På 1900-talet blev träskon vanlig i folkdanssammanhang, på 1970-talet fick den ett uppsving igen och nu på 2010-talet är den populärare än någonsin.

Träskorna ligger också rätt i tiden då de tilltalar vår miljömedvetenhet. Många är producerade i Sverige och tillverkas av vegetabiliskt skinn och trä.

Källa: Nationalencyklopedin, Populär historia och Sara Winter på Skobranschrådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.