Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lurades tittarna när Ryssland fick poäng

När bidraget fick poäng utbröt burop i arenan. Foto: Pelle T Nilsson
Foto: All Over Press
Foto: Kerstin Joensson

Så lurades tittarna när Ryssland fick poäng i ESC.

När landet tilldelades poäng hördes burop i arenan - men i sändningen byttes de ut mot applåder.

– Det buades varje gång som Ryssland fick tolvor eller höga poäng och det jublades när de inte fick det, säger Ida Sandhal, andre vice ordförande i Melodifestivalklubben till Dagens Nyheter.

Rysslands bidrag "A Million Voices" framfört av sångerskan Polina Gagarina tilldelades flera höga poäng under lördagens final i Eurovision cong contest. Totalt fick bidraget 303 poäng - och slutade på en andraplats efter Måns Zelmerlöws vinnarlåt "Heroes".

Men landets framgångar föll inte alla i smaken. När bidraget fick poäng utbröt burop i arenan - något Tv-tittarna inte fick höra. I sändningen byttes de nedlåtande utropen nämligen ut mot applåder. Nu bekräftas buropen av Melodifestivalklubben som var på plats, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det buades varje gång som Ryssland fick tolvor eller höga poäng och det jublades när de inte fick det. Man märkte tydligt att folk inte ville att de skulle vinna, säger Ida Sandhal, andre vice ordförande i intresseorganisationen Melodifestivalklubben till tidningen.

 

LÄS MER: Hatstorm mot Löfven efter Månshyllningen

 

EBU installerade ljuddämpande teknik

Att buropen inte hördes ända hem i tv-sofforna har sin förklaring. Innan programmet sändes sa Eurovisions presschef Jarmo Siim till The Moscow Times att man installerat ljuddämpande teknik för att minska risken för burop. Det var en säkerhetsåtgärd efter att det blivit kutrym att bua ut det ryska bidraget.

Även tidigare har de ryska bidragen fått burop riktade åt sig i tävlingen.

Under jubileumsprogrammet "Eurovision song contest firar 60 år" från England buade ryssen Dima Bilan ut. Det fick kanalen BBC att klippa bort buropen och göra om inslaget - efter att programvärden uppmanat publiken till jubel.

I Eurovision sa man inget om att skippa buropen. Men programledarna påminde publiken vid flera tillfällen att Eurovision är en musiktävling - och inte handlar om politik.

 

LÄS MER: Därför diskas rösterna från jurygrupper i ESC

 

Tekniken kan användas i Sverige

Även under fjolårets final i Köpenhamn blev det ryska bidraget utbuat.

– Då buades det direkt efter det ryska bidraget, men den hr gången hördes inget sådant, säger Ida Sandahl till Dagens Nyheter.

Det är inte klart om samma teknik kommer att användas i finalen i Sverige nästa år.

– Det är EBU som äger rättigheterna till den här sändningen och vi agerar host broadcaster på deras uppdrag då evenemanget är i Sverige, säger Martin Österdahl, producent för Eurovision 2013 och rådgivare inför 2016, till Dagens Nyheter.