Så levde Ljungström sitt hårda rockliv

Olle Ljungström blev förkalrad under 80-talet med sitt band Reeperbahn.
Foto: Samuel Unéus
Olle Ljungströms privatliv kantades av en ständig kamp mot missbruket som gjorde att han till slut flydde Stockholm.
Foto: Christer Wahlgren
Strax före sin död var Olle Ljungström mitt uppe i skapandet av ny musik.
Foto: Tomas Leprince

I 80-talsbandet Reeperbahn blev Olle Ljungström kultförklarad, i "Så mycket bättre" blev han folkkär – i det tysta pågick den storslagna karriären in i det sista.

Privatlivet kantades av en ständig kamp mot missbruket och han flydde tillslut Stockholm, drogerna och alkoholen och bosatte sig på landsbygden. 

Nu har Olle Ljungström upphört "spela vanlig". 

Vaxholm, sent 70-tal.

Reeperbahn bildades och Olle Ljungström blev frontfiguren - imagen utgick från rockens grundpelare: sex, våld och droger. Tonåringarna, med Olle i spetsen, gick under namnet "Knarkarna från Vaxholm". 

Genombrottet för Reeperbahn kom 1981 med albumet "Venuspassagen". Efter det följde ytterligare två album, "Peep-show" och "Intriger", innan de 1983 medverkade och kultförklarades i Staffan Hilderbrands ungdomsfilm "G - som i gemenskap".

Sedan, 1984, upplöstes bandet och Olle Ljungström försvann. 

Han studerade litteratur, reste ut i Europa, stannade till på Färöarna och rensade fisk. Till sist hamnade han på en reklambyrå i Stockholm. 

Men musiken, konsten och framför allt rockstjärnelivet fortsatte hägra.

– Livet vore störtskönt om man ständigt kunde vara lätt drogad, gå runt i ett härligt halvrus och vara ständigt cocktail-nöjd, sa Olle Ljungström till Expressen efter att han släppt albumet "Tack" från 1995.

Han kämpade ständigt mot suget, men avlade aldrig något löfte om att avsluta sitt osunda leverne.

– Dricka är ett alldeles ypperligt sätt att umgås på, fullständigt överjordiskt gott och härligt är det. Men när man börjar märka att sprit tar energi är det dags att se över sitt drickande. 

– Men jag har inte avlagt något heligt löfte att vara nykter, sa artisten i samma intervju då.LÄS MER: Kändisarnas hyllningar till Olle Ljungström"Olle var fullständigt briljant"

Tio soloalbum blev därefter fortsättningen på Olle Ljungströms stadiga karriär som ständigt pågick i det tysta.

Mellan 1993 och 1998 släpptes fyra album och kultartisten byggde myten om sig själv som en person "som spelar vanlig".

Med sina låtar fick han alltid något sagt om samhället, som han kallade stolpigt. Kändisar som Agneta Sjödin, Agneta Askelöf och Lennie Norman har alla fått sig en känga i populära låten "Överallt" som släpptes 1995.

Heinz Liljedahl, som arbetade tillsammans med Olle Ljungström på soloskivorna och med gruppen Heinz & Young säger att hans arbete ändrade svensk musik i grunden. 

– Olle var fullständigt briljant som konstnär. Han har betytt väldigt mycket för svensk musik. Han sa saker i sina texter på ett sätt som ingen annan har gjort. Han banade väg för artister som Jocke Berg och Håkan Hellström. Jag tror inte att de hade låtit likadant utan honom, han var en del i det.LÄS MER: Här är Olle Ljungströms liv i bilderMellan 2000 och 2011 arbetade Olle Ljungström i uppförsbacke.

För att bli fri sitt missbruk flydde han knarket och alkoholen i Stockholm och bosatte sig i ett hus i Gräfsnäs, två mil norr om Alingsås.

Där levde han sina sista år i livet.

– Dels skulle jag inte överleva om jag stannade i Stockholm, dels var det inte särskilt roligt att bo där längre, sa han i en intervju med tidningen Sonic 2012 och fortsatte: 

– Jag orkar inte gå på Studio 54 längre, orkar inte supa och knarka dygnet runt. Jag orkar verkligen inte det.

Olle Ljungström i "Så mycket bättre"

Kort därefter kom nyheten: Olle Ljungström skulle medverka i TV4:s "Så mycket bättre". I programmet, som sändes 2012, blev Olle Ljungström plötsligt folkkär.

Hans låtskatt uppfanns på nytt av bland andra Magnus Uggla och Darin Zanyar som båda nådde stor framgång med sina tolkningar av "Jag och min far" och "En apa som liknar dig".

Olle Ljungström själv fick mest uppmärksamhet för sina oväntade men uppskattade kommentarer i programmet som: "Här sitter vi och ger varandra stjärtmys". Hans tolkning av Magnus Ugglas "Johnny the rocker" nådde även den stor framgång. 

Efter programmet återvände Olle Ljungström till Gräfsnäs för att arbeta på sitt åttonde soloalbum, "Släng in en clown", när han plötsligt fann sig bli uppmärksammad av folk på gatan. När han hörde sina låtar spelas på den lokala matbutiken insåg han:

Comebacken var ett faktum. 

– Jag har aldrig ens nosat på några priser eller "mest spelade". Nu var "En apa som liknar dig" etta på Spotify och Ugglas "Jag om min far" var Sveriges mest spelade låt under en period. Fantastiskt, sa han då. LÄS MER: Olle Ljungströms mamma: "Han var väldigt sjuk"Men så kom bakslaget.

I slutet av 2012 drabbades Olle Ljungström av en stroke. Kort därefter medverkade han i en stor intervju med Expressen där han berättade om sviterna efter sjukdomen.

– Det påverkar mig inte när jag skriver musik, men jag har lite sämre minne, jag glömmer saker ofta. Från att ha varit intresserad av vad basisten heter i ett band kan jag inte komma ihåg vad bandet heter, sa han då.

Olle Ljungström återhämtade sig. 2013 gav han sig ut på en skandalomsusad turné genom Sverige.

Under en spelning på Liseberg avlägsnade sig flera fans från området efter att Olle Ljungström uppträtt berusat och märkligt på scen.

Under en låt föll han och slog sig blodig.

– Det finns en gräns för hur många gånger man klarar av att vara bakis. Och den gränsen har jag passerat nu. Men jag ser fortfarande fram emot att sitta på verandan och dricka gin-groggar när jag blir äldre, sa han till Expressen som 30-åring.

Strax före sin död var Olle Ljungström mitt uppe i skapandet av ny musik, berättar den nära vännen Heinz Liljedahl.

Men "Släng in en clown" blev det sista Sverige fick höra av Olle Ljungström. Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.