Yohio. Foto: Olle SporrongYohio. Foto: Olle Sporrong
Yohio. Foto: Olle Sporrong
Mahan Mohin. Foto: Olle SporrongMahan Mohin. Foto: Olle Sporrong
Mahan Mohin. Foto: Olle Sporrong
Linus Svenning. Foto: Olle SporrongLinus Svenning. Foto: Olle Sporrong
Linus Svenning. Foto: Olle Sporrong
Elisa Lindström. Foto: Olle SporrongElisa Lindström. Foto: Olle Sporrong
Elisa Lindström. Foto: Olle Sporrong
Alvaro Estrella. Foto: Olle SporrongAlvaro Estrella. Foto: Olle Sporrong
Alvaro Estrella. Foto: Olle Sporrong
Ellen Benediktson. Foto: Olle SporrongEllen Benediktson. Foto: Olle Sporrong
Ellen Benediktson. Foto: Olle Sporrong
Sylvester Schlegel. Foto: Olle SporrongSylvester Schlegel. Foto: Olle Sporrong
Sylvester Schlegel. Foto: Olle Sporrong
Helena Paparizou. Foto: Olle SporrongHelena Paparizou. Foto: Olle Sporrong
Helena Paparizou. Foto: Olle Sporrong

Så låter de första åtta schlagerbidragen

Publicerad

Det är dags! Årets schlagercirkus startar på lördag, men redan i kväll spelades bidragen upp för pressen för första gången.

Expressens musikredaktör Anders Nunstedt har lyssnat på de åtta låtarna som tävlar i Malmö - där Eurovisionvinnaren Helena Paparizou och fjolårets stjärnskott Yohio får tuff konkurrens.

Yohio "To the end"

Andreas Johnson är en av låtskrivarna - men Yohio låter fortfarande Yohio. Kan detta vara hans examensprov från pojkbandsrockskolan? Stråkarna ger "To the end" en pampig inramning som kan ta honom långt igen.

 

Mahan Mohin "Aleo"

Mellanösternpop med ett modernt beat - det blir glatt och medryckande. Men också lite anonymt, som om Laleh stöpts om för ett spinningpass. Med ett medryckande scennummer kan dock "Aleo" utmana.

 

Linus Svenning "Bröder"

En allvarsam pianoballad med dova stråkar och en stämning som påminner om den som lurar i Stiftelsens hits. Inte min kopp te, men låtens bombastiska final gör den till en dark horse på lördag.

 

Elisa Lindström "Casanova"

Hoppsan. En riktig jävla schlager. En jättekäck dansbandsmacka med glatt Linda Bengtzing-humör och Lotta Engberg-frenesi. Ingela "Pling" har jobbat med texten, lilla Jimmy Jansson finns bland låtskrivarna.

 

Alvaro Estrella "Bedroom"

"Bedroom" rimmar med "boom boom boom" i denna inte supersofistikerade variant av Maroon 5:s mest ihärdiga singelhits. Men är det ju inte i Wiens operahus Estrella ska dansa brallorna av tv-tittarna.

 

Ellen Benediktson "Songbird"

"Won’t you sing for me songbird", frågar Ellen i denna gitarrballad som eventuellt kan beskrivas som First Aid Kit, fast utan stämsången. Ofarlig? Inte om går genom rutan, när Ellen får sjunga ut.

 

Sylvester Schlegel "Bygdens son"

Som trummis i The Ark vann han hela tjottaballongen. Solo låter herr Schlegel inte det minsta som Ola Salo. Snarare som en skev korsning mellan Håkan Hellströms kolikbarnsbekännelser och Dungens flöjtprogg. Trolig jumbo.

 

Helena Paparizou "Survivor"

Paparizou vann Eurovision under grekisk flagg, nu gör hon svensk schlagerdebut med en välskriven popdänga som är har starkare refräng än beat. Lyckas hon skina på scenen så är hon veckans främsta favorit.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag